EXTRAMATERIAL 2022-12-27 KL. 17:04

Företagsspalten: Hur sätter jag mitt pris?

Av Josefin Petersson

Företagsspalten: Hur sätter jag mitt pris?
Alexander Malmström, digim.se

Prissättning är svårt och det är mycket att tänka på. Du vill inte ta för lite betalt och riskera att inte tjäna tillräckligt med pengar för att överleva. Men du vill inte heller ta för mycket betalt så att du skrämmer bort kunderna. Det finns ytterligheter och så finns det möjligheten att lägga sig precis i mitten. Jag hoppas att den här artikeln kan få dig att tänka lite i nya banor.

Hur vet jag vad priset ska vara, hur sätter jag mitt pris?
Det finns massor av sätt du kan ta reda på vilket pris som är det bästa för din produkt eller tjänst och hur du ska sätta ditt pris. Du kan titta på dina konkurrenter. Vilket pris har dem satt? Du kan räkna ut vad trist måste vara för att du ska gå med en viss vinst.

Säg att du säljer varor med ett inköpspris på 100 kronor styck. Och så vill du ha en marginal på 50%, ja då blir priset 200 kronor plus moms. Är detta ett rimligt pris? Kommer kunderna att acceptera priset? Ja, det är nästa fråga.

Vinna kunden med lägsta pris
Att tävla i lägst pris är sällan en god idé. Det blir oftast en ond spiral som pekar nedåt och till slut får du så dåligt betalt så att du nästan får betala för att bli av med grejerna. Det blir istället än tävling i vem som kan hålla ut längst. Om du inte äger ett internationellt multiföretag med flera investerare bakom så kommer du förmodligen att förlora den här tävlingen.

Högt pris kan skapa fler köp
Med ett så lågt pris som möjligt visar du också konsumenten att värdet av varan eller tjänsten är låg. Bara det faktum att priset är så lågt kan få köpare att avstå. I motsats till ett så lågt pris som möjligt så kan faktiskt ett högre pris leda till flera köp.

Konsumenten får känslan av att den köper en premiumprodukt. Alla människor söker på något plan efter bekräftelse från omvärlden. Här kan ett märke som syns och som ger status ge bekräftelse. Det är inte för inte som vissa kvinnor köper skor för tusentals kronor bara för att de har en röd sula under. Visst följer ofta kvalitet priset men ofta är det faktiskt bara priset som göra att produkten blir mer eftertraktad.

Ta betalt för vad det är värt
Om du säljer tid så har du möjlighet att tjäna mer pengar än du tror. Alla som säljer tid har två möjligheter. Öka priset per timme eller jobba flera timmar. Det är de två sätten man kan tjäna mer pengar om man säljer timmar.

Ett tredje alternativ är dock att produktifiera dina tjänster istället. Säg att du gör många avloppsrensningar som rörmokare. DU har gjort det tiden gånger och du vet att det i snitt inte tar mer än 30 minuter att lösa de flesta problemen. Om du nu tar betalt per timme så kan du i det fallet få ut ca 350 kronor om du skulle ha ett timpris på 700 kronor. Sen tillkommer ju bil och utrustning och resa osv men för arbetet blir det inte mycket.

Frågan är vad det är värt för kunden? Tänk dig att helgen närmar sig och det är stopp i avloppet hemma. Här har du en rörmokare som tar 700 kronor i timmen plus ”avgifter” och så har du en rörmokare som tar 1995 för att rensa ditt avlopp. inklusive allt.

Tryggheten i att veta att det kommer kosta 1995 kronor till skillnad från att inte ha en aning om vad det kommer att kosta kan göra att flera väljer det fasta priset. Tar det sen 30 min att rensa avloppet så har du gjort en större peng.

Vad är värdet av tjänsten eller produkten som sätter ditt pris.
Det är alltså värdet av tjänsten eller produkten som du säljer och inte värdet av materialet eller timmen. Låt oss ta ett kafé som ett exempel. Här har vi två olika kaféer som båda säljer kaffe och bulle som är i princip likadana. Det som skiljer de två kaféerna åt är den där otroligt trevliga tjejen som står i kassan på det ena kaféet. De har också en jättemysig inredning och spelar skön och avslappnande musik. Samtidigt kan du surfa gratis på deras WiFi som dessutom är jättesnabbt OCH de har USB uttag i alla vägguttag så att du lätt kan ladda din telefon medans du fikar.

Det jag försöker säga är att man köper inte nödvändigtvis bara varan, man köper en känsla och en upplevelse. Det gäller samma sak i en butik. Det kanske är dyrare att köpa färg i den lokala färghandeln än vad det är på stormarknaden, men de minns i alla fall vem jag är och de frågar direkt hur det gick med renoveringen av vardagsrummet jag gjorde i somras.

Såna små saker gör väldigt stor skillnad och sådant gör att du kan ta mer betalt. Därför att kunden uppskattar värdet av det som är runtomkring din vara eller tjänst.

Sälj något unikt
Ett annat alternativ kan vara att sälja något helt unikt. Att sälja något helt unikt måste inte betyda att du är uppfinnare utan en kombination av upplevelse, vara och känsla är det jag menar. Du måste inte sälja en unik produkt utan sälj den på ett unikt sätt som gör att du inte kan jämföras med andra. Detta kanske är lättast om du säljer tjänster.

Försök att komma på sätt som du kan sälja dina varor eller tjänster som ingen annan gör. Då blir det helt plötsligt omöjligt att jämföra ditt pris mot någon annas. Här har du också möjlighet att ta betydligt mer betlat just därför att du säljer något unikt och förhoppningsvis något utöver det vanliga.

Så hur sätter du ditt pris?
När du ska prissätta det du säljer som måste du se till helheten. Är du trevligare än alla andra i din bransch? Har du gjort dig ett namn genom att alltid leverera det lilla extra? Då ska du också se till att ta betalt för det. Det är livsfarligt att tävla i lägst pris för det blir en tävling mot botten. Det är inte bra för dig och det är inte bra för marknaden i stort.

Tävla istället genom att göra något unik och något som inte kan jämföras rakt av mot dina konkurrenter, då blir det också mycket svårare att jämför priserna. Där har du möjlighet att ta mer betalt.

Kom också ihåg att ibland kan prislappen vara det som avgör om en produkt är av bra eller dålig kvalitet eller om det är något man vill ha eller inte. Ett högre pris indikerar att det är en bättre produkt än en annan. Var inte rädd för att testa detta. Men se till att du har på fötterna så att du faktiskt kan leva upp till prislappen.

Jag hoppad att detta ger dig lite nya infallsvinklar när du tänker på ditt pris och jag hoppas att du med jämna mellanrum kollar över dina priser och gör de justeringar du behöver för att hela tiden växa och frodas.

PS. När ändrade du ditt pris senast? Hur tänkte du då och vad får dig att inte vilja ändra det igen? Hör av dig till oss om du skulle vilja snacka igenom din prissättning.

Källa: Digim.se