EXTRAMATERIAL 2023-2-17 KL. 14:19

Fem aktiviteter att njuta av när man besöker Växjö

SPONSRAD ARTIKEL. Växjö en är naturvacker stad som är belägen i Smålands böljande landskap och har en historia av att vara en mötesplats för människor. Under många år var Växjö en samlingsplats där man träffades och umgicks med sina nära och kära, något som under åren har skapat en social och härlig stämning i staden. Det myllrar av olika aktiviteter och besöksmål i Växjö som bara väntar på att bli upptäckta.

Även i dag ser man spår av att Växjö var en plats som drog till sig många besökare. Sex riksvägar går igenom Växjös kommun och du kan även ta dig hit med tåg via stambanan som går igenom staden. Det är därför väldigt enkelt att ta sig hit. Från Stockholm eller Köpenhamn är det bara två timmar med tåget. Samtidigt som man kan köra hit från hela södra Sverige utan problem.

Men vad finns det egentligen att göra i Växjö? Jo, det ska vi gå igenom nu. I den här artikeln har vi summerat några aktiviteter som man kan ta del av när man befinner sig i staden. Det är närmare bestämt fem tips på spännande ställen att utforska och mysiga platser att besöka. Vi börjar med stadens stolthet inom sportens värld, Växjö Lakers.

Besök Vida Arena och se på det lokala ishockeylaget

I Vida Arena håller det lokala ishockeylaget till. Det är där man spelar sina hemmamatcher i SHL, Sveriges mest prestigefyllda ishockeyliga. Arenan är känd för sin medryckande stämning och hängivna fans. Växjö Lakers är dessutom också ett väldigt högt aktat ishockeylag och har vunnit högsta divisionen flera gånger under de senaste åren.

Sedan ligan bytte namn och sadlade om från Elitserien till SHL har Växjö Lakers vunnit tre gånger. Senaste gången man vann var 2021. Under årets säsong går det också väldigt bra för Växjö Lakers och man är favoriter tillsammans med Skellefteå AIK att vinna 2023 års upplaga av SHL.

Sport har länge varit en central del i Växjö och det är framför allt vintersporter som har lockat stadsborna till arenorna. Ishockeyn är den sport som man har lyckats bäst i och man är otroligt konkurrenskraftiga, framför allt på herrsidan.

Har man vägarna förbi Växjö och det är match i stan är det rekommenderat att åka till Vida Arena för att bevittna svensk ishockey när den är som bäst. För att göra upplevelsen ännu mer spännande kan man även spela på matchen. Får man agera bihang kanske det är roligare att spela på online casino med bankid. Det är ett perfekt sätt att underhålla sig på om man inte är intresserad av sporten som försiggår nere på isen.

https://www.youtube.com/watch?v=A28e2YP5r7s

Kika förbi Kronobergs Slottsruin

Är man mer intresserad av historia finns även alternativ för sådana aktiviteter i Växjö. Besöksmålet som sticker ut mest är kanske Kronobergs slottsruin. Byggnaden uppfördes först som en biskopsgård vid Helgasjön. Men efter att Gustav Wasa blev kung över Sverige byggdes borgen om till ett försvarsfäste.

Positionen blev viktig för Wasa och hans söner och var en del av den försvarslinje som de etablerade för att försvara sig mot danskarna. Under 1600-talet efter freden i Roskilde blev dock både Blekinge och Skåne svenskt. Det innebar att borgen sattes ur funktion och slutade att användas i krigssyfte.

Eftersom man inte ansåg att borgen var värdefull länge började man använda stenen som Kronobergs Slottsruin var uppbyggt av som byggnadsmaterial inne i centrala Växjö. Än i dag finns det sten från den gamla borgen i de äldre byggnaderna i innerstaden. Nu står slottet kvar som en ruin och blivit ett väldigt populärt att besöka.

Precis jämte ruinen ligger Ryttmästaregårdens café. Här kan man stanna för att ta något att äta eller dricka på sin utflykt till ruinen. Runt om i samma område är det också en väldigt vacker natur. Blir det för trångt inne i ruinen kan man ta en promenad i de omliggande skogarna.

Precis vid ruinen kan du också stiga på Ångaren Thor. Det är Sveriges äldsta av sitt slag och eldas uteslutande med ved.

Ta en tur med Ångaren Thor

Under sommarhalvåret finns det möjlighet att åka med ångaren Thor som man kan stiga på precis vid Kronobergs Slottsruin. Thor byggdes redan 1887 för att frakta gods och passagerare på Helgasjön och dess omliggande vattendrag. Det var den sista ångaren som någonsin gick i kommersiell trafik på Helagsjön.

De nuvarande ägarna är nu Smålands museum och det är de som bedriver verksamheten med att köra turister på sjön. Man kan med ångaren ta sig till Åby sluss. Det är den sydligaste slussen i hela Sverige. Ångaren fyllde nyligen 125 år och är ett hett resmål för de som är intresserade av gamla motorer och äldre teknik.

Under sommaren går ångaren enligt en lista med olika turer. Man får anpassa sig efter den om man vill åka till något specifikt ställe. Men upplevelsen av att åka på Sveriges äldsta vedeldade ångbåt förblir densamme. Vattendragen i omnejd verkar också ha fyllts på under vintern, vilket gör att samtliga turer kommer vara möjliga att åka på när väl sommarsäsongen drar i gång.

Man kan om man är ett större sällskap även hyra hela båten. Ångbåten har stått värd för både stora fester och bröllop genom åren. Detta är en drömdestination för par som skulle vilja gifta sig på en båt.

https://www.youtube.com/watch?v=FCh3nWlyd8Q

Upplev Sveriges vackraste glaskonst

Småland går hand i hand med glasblåseri. Bygder som Orrefors och Kosta Boda har blivit väldigt kända de senaste åren och populära märken som folk vill köpa. Ända sedan 1600-talet har man gjort glas i området kring Växjö och det svenska glasmuseet i Växjö har samlat både historia och vackra verk i sin samling.

Själva museet har också en anrik historia. Det byggdes redan 1885 och invigdes för allmänheten 1890. I deras samlingar finns det ett par permanenta utställningar samt en del tillfälliga som byts ut efter hand. Man kan bland annat alltid se verk av Hans Frode som var känd för att använda sig av gas i sina glaskonstverk.

Den kanske mest kända utställningen är dock ”Svenskt glas under sex sekler 2.0”. Här får man följa den svenska glasblåsartraditionen från vagga till dagens moderna verk inom glaskonst. Utställningen ger en överblick på hur den svenska konsten att blåsa glas har utvecklats genom åren. Utställningen är helt klart värt ett besök om man befinner sig i Växjö.

I museet finns det också utställningar som inte bara berör glas, utan kulturhistoria i största allmänhet. Museet är känd för sina interaktiva aktiviteter och är därför också bra för barn. I museet finns det även en restaurang och café om man vill ta en paus medan man upplever lite kultur.

Vandra i Åsnens nationalpark

För den som är mer intresserad av natur kan man besöka Åsnens nationalpark. Naturområdet består utav ett nätverk av sjöar och öar som har stått orörda under lång tid. Det har skapat ett naturskönt område med väldigt vackra vandringsleder.

Här finns ett rikt djur- och växtliv som man kan ta del av. Det rekommenderas att gå på våren eller den tidigare sommaren då man har chans att se flera häckande fåglar i sjösystemet. Man i sådana fall ta med sig en kikare. Fåglarna är inte särskilt vana vid människor och det kan vara svårt att sig nära. Har man tur kan man både se och höra den vackra storlommen.

I nationalparken finns det många platser där man kan äta och ta pauser. Det finns utstakade grillplatser om man vill ha med sig något att grilla på under sin vandring i nationalparken. Det är inte lovligt att anordna en brasa utanför de utmärkta grillplatserna.

Är man en vattenmänniska kan det rekommenderas att i stället ta sig fram med kanot. Det finns mängder av små vikar och öar att utforska i nationalparken. Många som inte går att nå om man bara går till fots. Då kan man också uppleva djurlivet från ett helt annat perspektiv.

Sammanfattning

Detta är bara ett axplock utav saker som går att göra i och omkring Växjö. Växjö är en snabbt växande stad som drar till sig många nya människor varje år. Det gör att staden hela tiden utvecklats för att behålla och locka till sig båda befintliga och nya invånare. I och med att staden är en sådan samlingsplats för många i den småländska omnejden finns det ett stort utbud av aktiviteter.

Staden har utöver de saker vi har nämnt även ett härligt stadsliv. Det finns många bra restauranger och fik som man kan besöka under sitt besök i Växjö. Växjö har en blandad ålder vilket gör att det finns något att göra oavsett hur gammal man är. Det passar därför väldigt bra att åka på familjesemester till Växjö, speciellt om man älskar svensk ishockey och vill se en toppmatch i Vida Arena.

Om du inte har bokat in vad du ska göra på sin semester i år är det kanske dags att värdera ett besök till Växjö. Det är en stad som verkligen blomstrar under sommaren. Samtidigt är det både enkelt att ta sig dit och staden har mycket att erbjuda. Oavsett om det gäller kultur, natur eller sport och fritid. Här finns verkligen något för alla.