EXTRAMATERIAL 2023-12-19 KL. 17:28

Ensamheten är störst bland unga under julen

Av Josefin Petersson

Ensamheten är störst bland unga under julen
Foto: Pressbild

Julen är äntligen här. Eller? En ny undersökning som YouGov gjort på uppdrag av PresentBolaget visar att så många som över var femte person känner sig ensamma i julen. Känslan av ensamhet är störst för dem som är mellan 18 och 34 år där var tredje känner sig ensam i jul.

Under julen är det vanligt att träffa familjen, se på Kalle Anka och njuta av ett uppdukat bord med nära och kära. Men inte för alla. En undersökning av YouGov på uppdrag av PresentBolaget, Skandinaviens största leverantör av företagsjulklappar, visar att även om 70 procent av svenskarna ser fram emot julen har ungefär 22 procent känt sig ensamma under de senaste fem åren. En siffra som är högre bland norrmännen (27%) men lägre (17%) hos danskarna.

Unga känner sig mer ensamma än äldre
Bland dem som känner sig ensamma under julen särskiljer sig unga i åldern 18-34 år där hela 33 procent uppger att de känner sig ensamma. Minst ensamma känner sig de över 65 år; 13 procent svarar att de känner sig ensamma under julen.

Mattias Axelsson är traditionsexpert, föreläsare och folkbildare. Han föreläser och pratar ofta om svenska högtider och menar att den höga andelen ensamhushåll är en av orsakerna till upplevd ensamhet under julen.

– Det finns en föreställning om att svenskar är mer ensamma än andra folk. Detta stämmer inte då den upplevda ensamheten i form av att sakna vänner eller socialt nätverk i allmänhet är mindre. Dock är andelen ensamhushåll fler i Sverige än i de flesta europeiska länder och detta visar sig just kring julen som historiskt varit och fortfarande är en familjens högtid. Idealet är att ha en familj att fira tillsammans med vilket gör att den upplevda ensamheten blir starkare just kring jul.

Enligt Henrik Wiman, psykolog bakom instagramkontot @psykologenhenrik, bidrar föreställningen om en jul i gemenskap till att många upplever ensamhet.

– Vi i Norden är överlag relativt duktiga på att skapa samhörighet med varandra trots kyla och fysiska avstånd. Samtidigt så är julen en tid då många kan känna sig mer ensamma än annars. Detta kan bero på att man påminns mer om sin ensamhet, då bilder av glada familjer ofta syns i media, eller att högtiden river upp minnen från förr som kan bygga på den här känslan. Skilsmässor, bortflugna barn, eller dödsfall i familjen, kan alla göra att ensamheten blir tuffare under julen.

Grundaren av PresentBolaget, Nikolai Kiim, säger om undersökningen:
– Julen är lyckligtvis en underbar tid för de allra flesta. Samtidigt måste vi inse att kontrasten mellan julidyll och verkligheten kan förstärka effekten av ensamhet, sociala problem och ekonomiska bekymmer. Därför har vi på PresentBolaget utökat vårt arbete mot utsatthet.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av YouGov på uppdrag av PresentBolaget i Norge, Danmark och Sverige med 1 000 respondenter i varje land.

Har du känt dig ensam på julafton under de senaste fem åren?
Alla

Man

Kvinna

18-34 år

35-54 år

55-64 år

65+

Ja

22%

23%

21%

32%

22%

18%

13%

Nej

78%

77%

79%

68%

78%

82%

87%