De ger ut kokbok med Naturskyddsföreningen
Av Thomas Edgren
Naturskyddsföreningen lanserar i dagarna Årets bok skriven tillsammans med Zeina Mourtada och Paul Svensson. Det är en kokbok som ska guida till riktigt god mat som samtidigt är bra för planeten.
Zeina Mourtada och Paul Svensson är passionerade matfilosofer och har nu åter gett ut en bok om gd mat. Foto: Lennart Weibull
– Det känns fantastiskt roligt att få göra det här tillsammans och Zeina och Paul, två stora matinspiratörer som också brinner för hållbarhet. Den mat vi äter har stor inverkan på miljön och klimatet. Tillsammans vill vi på ett tankeväckande och lustfyllt sätt lyfta frågan om matens påverkan och samtidigt inspirera läsaren genom nya och spännande recept, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Njuta av god mat och ta hänsyn
Med Årets bok ”Middagskompassen” vill Naturskyddsföreningen visa att det går att njuta av riktigt god mat samtidigt som man tar hänsyn till klimatet och miljön. Så mycket som en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten. Zeina Mourtada och Paul Svensson är sedan länge favoriter hos svenska folket när det kommer till inspirerande matlagning men de har också ett stort engagemang för hållbarhet.
Tagit fram 80 miljösmarta recept
Tillsammans har de två tagit fram 80 lättlagade och miljösmarta recept. Där hittas allt ifrån en svensk variant av bibimbap till svampstroganoff och klimatsmart taco. Boken, som ges ut av Bonnier Fakta, tipsar även om hur man kan göra miljösmarta val i mataffären och minska matsvinnet.
– Det har varit både kul och lärorikt att göra boken tillsammans med Naturskyddsföreningen. Och framför allt att försöka tänka så hållbart som möjligt. Ta vara på hela råvaran och använda gårdagens rester till att testa något nytt. Det har varit en rolig utmaning att behöva tänka om och byta ut vissa råvaror, men bibehålla den goda smaken, säger Zeina Mourtada.
Källa: Naturskyddsföreningen
Boken Matkompassen innehåller 80 lättlagade och miljösmarta recept.
Personfakta Zeina:
Zeina Mourtada har med sin passion för mat och inspirerande recept blivit en uppskattad matprofil och kock. Hon driver välbesökta bloggen zeinaskitchen.se, instagramkontot Zeinaskitchen med nästan 300 000 följare och syns ofta i tv-rutan. Personfakta Paul:
Paul Svensson brinner för att inspirera till en matfilosofi där de gröna råvarorna står i centrum. Han driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm – som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang – tillsammans med Christofer Ekman. 2019 öppnade han också restaurangen och lanthandeln Paul Taylor i Sundbyberg tillsammans med Tareq Taylor.