EXTRAMATERIAL 2023-2-24 KL. 19:52

Dahlia och andra sommarlökar: unika morsdagsgåvor

Av Josefin Petersson

Dahlia och andra sommarlökar: unika morsdagsgåvor
Foto: Pixabay

Blomsterlökar och knölar som blommar på sommaren är den perfekta morsdagsgåvan. Det finns mycket att välja mellan. Varför inte ge din mamma sommarlökar och knölar av hennes favoritblomma eller i hennes favoritfärg? Du kan också skapa en trevlig blandning. Hur roligt skulle det vara att plantera dem tillsammans, i krukor eller i trädgården? Din mamma kommer att kunna njuta av blommorna hela sommaren. En verkligt unik gåva!

Dahlia: mest känd
Sommarlökar och knölar finns i regnbågens alla färger. Du hittar garanterat en som din mamma gillar. Du kan till och med köpa dem i roliga presentförpackningar i trädgårdscenter, hobbybutiker och webbutiker. Ett ännu bättre sätt att ge och få blomsterlökar och knölar! Dahlia är den mest kända sorten, men sabellilja, lilja, munkhätta, begonia, afrikansk lilja och rosenstav är också populära sommarlökar.

Planteringstips
Du gör planteringen till ett äventyr genom att göra den tillsammans. Särskilt barn älskar att packa upp lökarna och knölarna från förpackningen och hitta en plats för dem i trädgården. Sommarlökar och rotknölar ska planteras när frosten är över. På förpackningen, eller på www.blomsterlokar.info, finns mer information om den lämpligaste planteringsplatsen – de flesta av de här sorterna är riktiga soldyrkare. Du får också information om hur djupt och hur långt ifrån varandra lökarna behöver planteras. Blomsterlökar och knölar trivs också bra i krukor med hål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna av. Om du använder en kruka går det bra att plantera lökarna närmare varandra. Vattna dem om du inte väntar dig mycket regn. De behöver vatten för att rötterna ska kunna växa.

Färgmånader
Lökarna och knölarna växer sedan på egen hand. Du behöver endast vattna under långa perioder av torka. Allt annat de behöver finns redan i löken. Beroende på sorten blommar de från juni till oktober. När det gäller blomning ligger dahlior i täten med en blomningsperiod från juli till den första frosten. Din morsdagsgåva kommer alltså garanterat att vara i flera månader!

Intressanta fakta
• Att plocka bort vissna blommor, till exempel hos dahlior och munkhättor, gör blomningen ännu rikare.
• Vissa sommarlökar och knölar kan också användas som snittblommor. Din mamma kanske vill plocka några dahlior och liljor och sätta dem i en vacker vas. Ett bra sätt att piffa upp hemmet eller trädgårdsbordet!

Josefin Petersson