EXTRAMATERIAL 2023-9-7 KL. 16:09

15 kommuner väljer Evondos – ”historiskt stort”

Av Josefin Petersson

15 kommuner väljer Evondos – ”historiskt stort”
Foto: Malin Grönborg

15 kommuner från Värmland och Västra Götaland har valt Evondos läkemedelsrobotar, bland annat Karlstad kommun, vilket innebär större självständighet för hemtjänstens vårdtagare.

– Det här är den hittills största upphandlingen med en takvolym på 1 230 tjänstepaket, så vi är väldigt stolta och glada. Det är extra roligt, för Värmland var först ut i Sverige med att införa våra läkemedelsrobotar redan 2017. Nu ser vi fram emot ett förnyat samarbete, säger Clarence Jacobson, chef för affärsutveckling på Evondos AB.
En läkemedelsrobot från Evondos säger till när en vårdtagare ska ta sin medicin – i rätt dos och i rätt tid. Om medicinen inte tas skickas ett larm till vårdorganisationen, som då kan åka ut och hjälpa till.

– Vårt arbete med läkemedelsautomater fortsätter och vi ser att framtiden visar på utökade behov utifrån den demografiska utvecklingen. Att möjliggöra självständighet för individer att klara sitt läkemedelsintag på egen hand med stöd av en läkemedelsautomat, samtidigt som vi möjliggör att våra medarbetare får ökad flexibilitet i sin planering, är två viktiga saker att ta hänsyn till för att klara framtidens välfärdsuppdrag, säger Ann-Sofie Gustavsson, utvecklingsledare välfärdsteknik och digitalisering, Karlstad kommun.

Nu har 15 kommuner gått samman och upphandlat läkemedelsrobotar – en upphandling som Evondos och Atea tillsammans har vunnit genom ett nära samarbete.

– Med sin långa erfarenhet och den nya upphandlingen har kommunerna visat att de förstår betydelsen att driva införandet av beprövad välfärdsteknik. Vi tackar för fortsatt förtroende att få leverera till dessa kommuner i framkant, säger Clarence Jacobson.

Läkemedelsrobotar minskar stressen för vårdpersonalen och gör det enklare i schemaplaneringen. Det är vanligt att vårdtagare ska ha sin medicin vid åtta på morgonen och vid middagstid, vilket innebär hög arbetsbelastning för personalen under tidig morgon och kväll. Läkemedelsrobotar möjliggör nyttjande av hela arbetsdagen för omvårdnadsbesök.

– Med en läkemedelsrobot kan vårdtagaren själv gå upp och ta sin medicin klockan åtta. Det gör att personalen får mer tid över och kan ägna sina besök åt samtal och mänsklig värme istället för snabba läkemedelsbesök. Vårdtagaren får ett större självbestämmande och kan styra mer över sin tid. Läkemedelsrobotar skapar en stor frihet och ger möjligheten att bo hemma längre, säger Kent Öbrink.

Medverkande kommuner i upphandlingen:
Karlstad kommun, Arvika kommun, Eda kommun, Filipstad kommun, Forshaga kommun, Grums kommun, Hagfors kommun, Hammarö kommun, Kils kommun, Kristinehamn kommun, Munkfors kommun, Säffle kommun, Torsby kommun, Uddevalla kommun och Årjängs kommun.

SENASTE E-TIDNING


Fler E-tidningar

SENASTE I EXTRAMATERIAL

Fler nyheter

MEST LÄSTA EXTRAMATERIAL

Fler nyheter