ALVESTA 2023-1-17 KL. 11:00

Släktforskningens dag firas med öppet hus i Alvesta

Av Josefin Petersson

Släktforskningens dag firas med öppet hus i Alvesta
Peter Skoog och Cecilia Engström sitter i styrelsen för Kronobergs Genealogiska Förening, på datorn syns ett släkträd i My Herritage. Foto. Josefin Petersson

ALVESTA. Den 21:e januari är det släktforskningens dag och det firar Kronobergs Genealogiska Förening med öppet hus mellan 10 och 13 i lokalen på Värendsgatan i Alvesta.

– Det är ganska många som har gjort ett DNA-test men man måste också släktforska och bena ut hur allt hänger ihop, samtidigt som man får vara beredd på att man kanske inte bara hittar positiva saker, din pappa kanske inte är din pappa utan någon helt annan, det kan komma överraskningar, säger Peter Skoog en av ledamöterna i styrelsen.

Bara för att man gör ett DNA-test ”ramlar inte släktingar över en”, en förutsättning är också att andra släktingar lagt in sitt DNA annars blir det inga träffar. Nästa steg är sedan att koppla ihop sina släktingar och det gör man genom forskning i kyrkböckerna. Där kan man se vem de gift sig med och barn, var de har bott och annat intressant som prästen kan ha skrivit om personerna.

Det viktiga är att man har ett namn, födelsedatum eller dödsdatum och plats samt församlingen personen tillhörde. Databaser som man kan ladda upp sina DNA-träffar i är bland annat My Herritage och Ancestry med flera.

– Tanken med vårt öppet hus är att man ska få komma hit och prova på och se om man är intresserad av att jobba vidare och att vi i alla fall ska hjälpa dem att hitta ett par tre generationer bakåt, säger Cecilia Engström, en av ledamöterna i styrelsen.

Föreningen håller även i nybörjarkurser, där man får lära sig grunderna, mycket handlar även om att tyda kyrkböckerna, för även om de är digitaliserade idag, så är det oftast skrivet med gammal handstil. Det viktiga är också att gå till originalen, alltså kyrkböckerna och inte gå på någon annans uppgifter online för de kan vara fel. Kyrkböckerna finns digitaliserade i Riksarkivet och Arkiv Digital. De håller även workshop i DNA forskning, släktforskning i Danmark, domstolsforskning och soldatforskning. Nu under pandemin har det däremot varit mycket digitalt, både kurser och workshops.

Föreningen har idag cirka 1300 medlemmar och firade nyligen 40 år. De hoppas att det nya SVT programmet Genjägarna också ska öka intresset bland svenskarna att börja släktforska.

– Övervägande del av de som är intresserade av släktforskning tillhör den äldre generationen, men även ungdomar har börjat intressera sig. Det handlar väl framför allt om att man ska orka lägga ner tid och arbetet, förhoppningsvis får du en träff på namn via ditt DNA, men du vet inte hur ni är släkt, du måste själv bygga ditt släktträd, säger Peter Skoog en av ledamöterna i styrelsen.

Josefin Petersson