ALVESTA 2022-4-11 KL. 09:36

Ny vandringsled invigd - viktig för kulturen och naturen

Av Josefin Petersson

Ny vandringsled invigd - viktig för kulturen och naturen
Förra helgen invigdes den nya vandringsleden Kloster med bandklippning av David Johansson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Alvesta kommun. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Kloster röstskola byggdes 1914 av röstpedagogen Karl Nygren, senare Nygren-Kloster. Det var en fyravåningar hög träbyggnad där många av landets sångare och skådespelare fick möjlighet att utveckla sina röster. Tyvärr finns inte röstskolan kvar, den första april 1952 brann Kloster ner och en spännande och vacker Alvestahistoria gick i graven. Nästan på dagen 70 år senare invigdes den nya vandringsleden Kloster på samma plats med runt 90 besökare.

Förra helgen invigdes den nya vandringsleden Kloster med bandklippning av David Johansson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Alvesta kommun. Med på invigningen var även Harald Petersson som berättade historien bakom Kloster och Per Darell från Naturskyddsföreningen som berättade om den rika naturen på Hallanäset.

En man som hette Karl Nygren växte upp i Alvesta, han utbildade sig till musikdirektör och hade ett stort intresse för rösten. Han gjorde bland annat nio resor till Italien, under tre av dem besökte han ett kloster och blev fascinerad av arkitekturen och den lugna stämningen. Han kom då på att han skulle skapa ett kloster hemma i Sverige där han skulle samla ungdomar som skulle lära sig att tala vackert och sjunga.

– Anledningen till att det heter kloster var för att han ville ha ett slutet rum där han kunde samla sina elever, 1914 hade han sedan sina fyra första elever. När området var som störst var det nio tunnland och bestod av tjugo byggnader nu finns det bara tre kvar. Verksamheten växte fram till 1937 när man sänkte sjön, då blev det bara en gyttja, verksamheten flyttades i fyra år till Stockholm, men det var inte samma sak så 1942 startade Nygrens brorsöner verksamheten igen. Men den första april 1952 var det en ung man som tände eld på klostret på 17 ställen och byggnaden gick inte att rädda. Däremot fortsatte verksamheten efter det på andra ställen fram till 2000, säger Harald Petersson.

Kurserna i Klostret varade i tre veckor åt gången och under den perioden gick det ett 60-tal elever samtidigt.

– I stället för Karl Nygrens sångfåglar som kom till Kloster för att under hans ledning förbättra sina röster, så har området nu blivit ett eldorado för sångfåglar som redan är fullfjädrade artister. Klosterskolan är ett fantastiskt kulturminne, men här i orådet finns det 104 fågelarter så det är en stor del av Sveriges fågelfauna. Det är fantastiskt med ett sådant här natur och kultur område i Alvesta kommun, det är helheten som gör det. När vi gick igenom området räknade vi även till att det finns 229 ekar, en av de lite större ekarna är 3,92 i omkrets. Ekarna och granarna är de träslag som har flest arter knutna till sig, svampar, mossor, lavar, fåglar och grodor. Exempelvis är 1500 arter knutna till eken, varav 500 av dem är skalbaggar, berättar Per Darell från Naturskyddsföreningen.

Josefin petersson


Gullregnet, detta var familjen Nygrens sommarbostad där de bodde när de hade kurserna. Foto: Josefin Petersson