ALVESTA 2022-11-13 KL. 10:15

Lekaryds Lantcafé – där tiden har stått still sedan 1900-talet

Av Josefin Petersson

Lekaryds Lantcafé – där tiden har stått still sedan 1900-talet
Eva-Marie Strååth och Ronald Aguilar driver tillsammans Lekaryds Lantcafe. Foto: Josefin Petersson

LEKARYD. Ett besök på Lekaryds Lantcafé utanför Alvesta är som ett besök i en tidskapsel, en gammeldags inredning, levande ljus, fotogenlampor, öppna spisar, en vanlig kopp kaffe, kringlor, bullar, sockerkaka, hallongrottor och våfflor. I januari nästa år kan du dessutom avnjuta afternoon tea i gustaviansk inredning. En våning upp hittar du dessutom försäljning av smycken och tvål av Sarah Riedel, även stickalster av två andra kvinnor. I den lilla vedboden bredvid caféet finns även loppisen Lilla Loppan.

– Vi ser oss själva som både museum och lantcafé, vi har bland annat inrett med gamla bonader, samtidigt som vi vill bevara den gamla kulturen. Förhoppningen är att vi ska kunna spela latinjazz en gång i månaden, då vi har instrument från 1910, 1930 och 1940. Eftersom det var ett ödehus tidigare så har vi gjort en omfattande renovering men vi har bevarat mycket gammalt också. Samtidigt som man kan beställa kaffe och fika hos oss, säger Ronald Aguilar.

Ronald Aguilar och Eva-Marie Strååth köpte huset den 31 maj 2021, sedan dess har de totalrenoverat huset eftersom det stått öde i ungefär 20 år. Men de har bland annat bevarat en gammal tapet och även flera av de gamla golven, däremot har de bytt en del, bland annat fönster och taket. De har även byggt upp de gamla öppna spisarna.

Under renoveringens gång har det varit många i Lekaryd som varit nyfikna på hur det ska bli, så när det var premiäröppning var det Lekarydsborna som var inbjudna på gratis fika. Under resans gång har Ronald Aguilar och Eva-Marie Strååth hört många historier om huset, bland annat att det en gång i tiden var ett fattighus, även otroligt många historier om vilka som bott i huset tidigare. Under renoveringen har de under golvbrädorna i huset hittat både en liten bibel, affischer, tidningar och böcker, historia finns det gott om då huset från början är byggt 1860 och sedan tillbyggt 1900.

Sedan i mitten på september har de haft öppet på lördagar och söndagar, mellan 11 och 16. Mer information lägger de upp på både Facebook och Instagram.

Helgen vid första advent, den 26-27 november anordnar de julmarknad mellan klockan 11 och 16 båda dagarna, förhoppningen är att det ska bli många lokala hantverkare, för det finns det gott om i trakterna runt Lekaryd. Det blir även lite mingel och servering av glögg och pepparkakor.

– Vi tycker väldigt mycket om Lekaryd som by. Det är genuint och gammalt och Ronald har längtat efter att köpa det här huset varenda gång vi har kört förbi, det har stått öde väldigt länge och jag älskar det här huset lika mycket som Ronald, vi har lagt ner hela själen i renoveringen. Vi vill att det ska kännas som hela Lekaryds café, vi har planer på vinprovning, stickcafé och kanske även målarkurser framöver. Du ska också bara kunna sitta och prata, jag tror vi behöver det i och med pandemin, det ska vara en mötesplats, säger Eva-Marie Strååth.

Ronald Aguilar började åka runt på loppisar för 25 år sedan, så saker fanns det gott om när det va dags att inreda. Till en början var caféet bara en vision i hans huvud men nu börjar det ta form och bli verklighet. Förhoppningen är att lantcaféet är något som ska finnas kvar i många år framöver.

Josefin Petersson


De ser sig själva som både museum och lantcafe, de har bland annat inrett med gamla bonader, samtidigt som vi vill bevara den gamla kulturen. Foto: Josefin PeterssonEn våning upp hittar du dessutom försäljning av smycken och tvål av Sarah Riedel, även stickalster av två andra kvinnor. Foto: Josefin Petersson