Av Josefin Petersson
ALVESTA. Med klassisk varmkorv, sång och musik av elever från Alvesta kulturskola och dessutom en dragning av lokal idrottshistoria, invigdes den restaurerade läktaren på Virdavallen i Alvesta under fredagen. Den förklarades som byggnadsminne 2023 och kommer i samband med renoveringen att bli tillgänglighetsanpassad med hiss.
Läktaren på Virdavallen är det första byggnadsminnet i Kronobergs län med anknytning till idrottsmiljö. Den byggdes på 1930-talet som ett resultat av det lokala föreningslivets ideella engagemang. Däremot är läktaren på Virdavallen Alvesta kommuns sjätte byggnadsminne, sedan tidigare är det Alvesta järnvägsstation, Alvesta tingshus, Gåvetorps herrgård, Halmhyddorna på Kronobergshed och Riksdagsmannagården Alvesta.
– Det var fantastiskt roligt att vi kunde inviga byggnadsminnet en så vacker dag och med så många som deltog i firandet. Det var en privatperson som väckte frågan, när vi utredde frågan kunde vi konstatera att det finns få idrottsläktare bevarade idag, särskilt som ingår i en helhetsmiljö som på Virdavallen. Vi har få byggnadsminnen i länet totalt sätt och majoriteten av dem representerar äldre miljöer. Det är därför viktigt att 1900-talets kulturmiljöer också finns med i urvalet av det som kan bli byggnadsminnen. Arbetet med att färdigställa renoveringen pågår just nu och vi hoppas att hissen finns på plats under november, berättar Heidi Vassi, länsantikvarie vid Länsstyrelsen Kronoberg.
Alvesta kommuns avsikt, efter samråd med Alvesta GIF, var för några år sedan att läktaren skulle rivas. Dels på grund av dess dåliga skick med rasrisk och den svåruppskattade kostnaden för restaurering, dels för att möta föreningarnas och skolornas behov bättre med en ny läktare.
– Det är fint att se resultatet och att ett stycke kulturhistoria finns kvar, även om vägen hit har varit brokig. Nu hoppas vi att detta kan bli ett besöksmål för de som är intresserade av kulturhistoriska byggnader, säger Louise Nygren, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.
Efter ett initiativ från en privatperson byggnadsminnesförklarades läktaren av Länsstyrelsen Kronoberg, vilket förutom rivningsstopp möjliggjorde ett ekonomiskt bidrag på 1,3 miljoner kronor för återställningsarbetet.
– Bidraget har varit avgörande för att detta skulle kunna bli verklighet. Nu har vi den äldsta kvarvarande byggnaden på Virdavallen kvar, samtidigt som vi kan gå vidare med andra åtgärder för hela området. En annan positiv effekt är att läktaren under hösten kommer att tillgänglighetsanpassas med hiss, säger Thomas Haraldsson (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
Josefin Petersson