Japan möter Småland utanför Alvesta
Av Josefin Petersson
Bland annat en hel del kimonos finns att köpa i pop-up butiken, på bild syns en bröllops kimono i siden med silkesbroderier. På kimono ställningen brevid hänger en Obi, ett brett kimono skärp. Foto: Anders Olsson
GÅVETORP/ALVESTA. I nästan 30 år har konstnären och möbelformgivaren Anders Olsson samlat på sig föremål från sitt andra hemland Japan. Nu har det blivit för mycket och han har öppnat pop-up butiken Japanska Saker och Ting i hemmet för att sälja dessa föremål. I Hultmanstorp, Gåvetorp norr om Alvesta håller Anders Olsson och sambon Anne Aaby öppet till i slutet av september. Det har även visat sig att det finns ett starkt intresse för den japanska kulturen i Alvesta och Anders Olsson har haft flera besökare som stannat en timme för att lära sig mer om Japans kultur.
Anders Olsson intresse för den japanska kulturen började redan i mitten av 90-talet när han blev inbjuden som svensk design- och möbelformgivare till Hokkaido i norra Japan. Där drev han ett japanskt snickeri via Swedish Center Foundation. Där arbetade han sedan i ett år, redan då hade han samlat på sig en hel del japanska föremål.
– När jag kom hem ifrån mitt första år i japan, så fick jag chansen av Allbohus och Alvesta kommun att starta ett projekt i lokalerna på stationshusets andra våning, detta resulterade i en utställningshall. Första utställningen var med de japanska föremålen, som jag samlat på mig. Jag drev sedan Utställningshallen fram till att jag gick i pension 2018, den sista utställningen i min regi var även den med japanska föremål, säger Anders Olsson.
Under alla år har sedan Anders Olsson haft kontakt med japanska vänner och formgivare. Vilket har resulterat i att han under åren samlat på sig ännu mer föremål, som han nu visar upp och säljer i sitt hem.
– Under åren så har jag också varit tillbaka i Japan ett flertal gånger och både köpt och fått en hel del föremål. Min dotter bodde i Japan med sin familj i fyra år, så jag var där flera gånger för att hälsa på. Nu kände jag att det började bli ont om plats hemma och det landade i den här japanska pop-up butiken som jag kallar för Japanska Saker och Ting, säger Anders Olsson.
Tanken innan pandemin var att han skulle vara med på Antikmässan, men det blev inget med det när pandemin satte stopp. När han nu fortfarande har kvar en hel del föremål så blev det en egen butik som har öppet lördagar och söndagar fram till i slutet på september, förutom i midsommarhelgen då är det stängt. Trots att det däremot är föremål som han samlat på sig under nästan 30 års tid så är det inte känslosamt för honom att skiljas från föremålen.
– Jag ser det som mitt referensbibliotek, jag ser mig inte som ägare utan jag är bara förvaltare, det handlar om att föra vidare den japanska konst- och kulturhistorien. Därför är jag inte så bunden till föremålen, utan jag ser det mer som det föremål som inspirerar mig och som jag lär mig av. Nu befinner jag mig vid en tid i livet och i en viss ålder, så det är dags att sakerna hittar nya hem. Butiken blir en resa i japansk tid och rum. Det är också fantastiskt att se att det finns ett intresse att komma hit, jag har haft besökare som har varit här i en timme, de är helt mållösa av alla föremål och deras historia. Det småländska landskapet som butiken ligger i ger också en fin kontrast till den japanska konsten, säger Anders Olsson.
Japanskt papper, en unik dockställning och en hel del kimonos, japanska verktyg och japansk litteratur, är några av föremålen som är till salu. Däremot finns det föremål som inte säljs också, ett par böcker, ett verktyg som kan liknas vid en hyvel och en tavla med gul bakgrund och blommor, en så kallad haikudikt.
– Den japanska konsten och hantverket är så fantastiskt, jag skulle kunna berätta om varje föremål i minst 30 minuter. Japan är mitt andra hemland efter alla dessa år och en del av vem jag är, avslutar Anders Olsson.
Josefin Petersson