ALVESTA 2024-11-2 KL. 10:00

Hebro-Verken i Hjortsberga fyller 90 år

Av Josefin Petersson

Hebro-Verken i Hjortsberga fyller 90 år
Roland Lindhe är andra generationen Lindhe och Björn Lindhe är tredje generationen Lindhe. Foto: Josefin Petersson

HJORTSBERGA. I en anonym byggnad i Hjortsberga finns ett av Europas med välkända företag inom svetsbranschen. Trots detta är det inte många på hemmaplan som vet vad företaget gör. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1934 har Hebro-Verken förvandlats från en traditionell smedja till en ledande aktör inom svetsning.

Hebro-Verken grundades den första november 1934 av Herbert Lindhe, de första åren präglades av klassiskt smidesarbete och skoarbete för hästar, men redan på 1940-talet började företaget tillverka och sälja cyklar samt reparera radioapparater.

– Vi har genom åren varit tvungna att utvecklas och anpassa oss efter marknaden, det är den här förmågan att förändras som har hållit oss i gång i 90 år, berättar Björn Lindhe som nu är tredje generationen i Hebro-Verken.

Företagets riktning förändrades på 1950-talet då de övergick till plåtslageri och egen produktion av byggkomponenter. Hebro-Verken började leverera stuprör och hängrännor, liknande det som Lindab erbjuder idag. Denna expansion till byggsektorn gav en stark grund för framtida innovationer. På 1960-talet flyttade företaget från källaren hemma hos Herbert Lindhe till lokalerna Gravanäsvägen där de finns än idag. Då höll de på med staket, trappräcken och byggnadsplåt, det är också nu som andra generationen Lindhe tar över, Roland Lindhe.

På 1970-talet tar företaget steget till att börja med legotillverkning av svetsprodukter. Vid övergången till 1980-talet tog Hebro-Verken ytterligare ett stort steg genom att börja producera delar till skogsvagnar, vilket snart ledde till ett samarbete med Mohedavagnen, då en ledande aktör inom skogsmaskiner. På slutet av 80-talet invigs också en ny verkstadsdel.

I slutet av 1990-talet upphör legotillverkningen av svetsade produkter och företaget inriktar sig i stället på utbildningar inom svetsning och konsultverksamhet inom konstruktion.

I företaget Hebro-Verken finns kunskapen och hantverket bakom svetsning, det som idag syns utåt är varumärket Svetsprocedur. I tillägg till detta finns inom familjen även Svetsansvarig och Svetsakademin. Svetsning är så mycket mer än bara svetsning, man måste ha koll på krav, dokumentation, maskiner, kompetenser och material, företaget Svetsansvarig hjälper andra företag med just detta. Varumärket Svetsprocedur erbjuder avancerade recept för svetsning som säkerställer hög kvalitet på slutprodukterna. Med över 2 000 kunder i norra Europa och ett omfattande receptregister är Hebro-Verken nu störst i Europa på tillgängliga svetsprocedurer. Företaget Svetsakademin utbildar dessutom morgondagens svetsare med erfarna inspektörer, ingenjörer och utövare från Sverige, Danmark, Norge och Polen.

– Vi brukar säga att vi säljer färdiga recept för svetsning, ungefär som en pajdeg för olika typer av svetsuppdrag. Det gör det möjligt för våra kunder att leverera kvalitet snabbt och kostnadseffektivt, förklarar Björn Lindhe.

Framtiden för Hebro-Verken innebär en fortsatt expansion på den europeiska marknaden. Med planer på att etablera sig starkare i tyskspråkiga länder så som Tyskland och Österrike.

– Redan från början var vårt mål är att bli bäst i världen på svetsning. I Sverige finns det 600 certifierade stålbyggare, bara i Tyskland finns det 7 000 så där finns absolut en marknad för oss, berättar Björn Lindhe.

Företaget är anonymt på hemmaplan i Hjortsberga, detta sedan servicen åt företagen runtomkring upphörde runt 2010, men Hebro-Verken är ett välkänt namn inom stålbyggnadsindustrin och svetsbranschen i Europa.

– Det är inte många här hemma som vet vad vi gör, mer än att vi sysslar med svetsning. Många känner heller inte till den kompetens jag sitter personligen, jag började hjälpa min pappa som 10-åring, svetsade första gången som 12-åring, var 15-år när jag började köra produktionsvets, med andra ord kan jag hantverket. Jag är utbildad maskiningenjör i botten, sedan när jag insåg att jag inte kommer vilja jobba med något annat än svetsning, så utbildade jag mig till svetsingenjör, svetsinspektör och svetskonstruktör. Jag var under en lång tid ensam i Sverige om att ha dessa tre utbildningar tillsammans. Som det ser ut idag har jag dessutom utbildad åtta procent av Sveriges svetsspecialister IWS, berättar Björn Lindhe.

Björn Lindhes farfar startade Hebro-Verken 1934, andra generationen Lindhe, Roland Lindhe var med i rullarna på Hebro-Verken fram till 2010, han har tills nyligen varit behjälplig som fastighetsskötare och hjälpt till med småsaker. Som tredje generation i familjeföretaget hoppas Björn Lindhe få uppleva företagets 100-års jubileum.

– Någon fjärdegeneration som tar över företaget finns inte, utan Hebro-Verkens resa slutar med mig, men jag hoppas få uppleva ett 100-års jubileum 2034, det är målet, avslutar Björn Lindhe.

Josefin Petersson