ALVESTA 2022-7-23 KL. 16:00

”Familjen orientering” satsar på O-Ringen

Av Thomas Edgren

ALVESTA. Årets stora tävling i kombination med semester väntar för familjen Bengtsson från Alvesta; nämligen O-Ringen 24 - 30 juli. Orientering är nämligen ett sätt för många familjer att umgås och göra något gemensamt.

”Familjen orientering” satsar på O-Ringen
”Familjeorientering”. Att åka ut och orientera ihop blir en familjegrej. Fr v Hilda, Ulrika, Stefan och Axel. Foto: Thomas Edgren

- Det är ett fint sätt att åka ut när helgen kommer och tävla och samtidigt upptäcka en nya delar av Sverige. Det blir trevliga små familjesemestrar när vi åker på flerdagarsorienteringar, tycker Stefan Bengtsson, som sprungit O-Ringen fem gånger tidigare.

Stefan har orienterat tidigare i sitt liv, han började som sjuåring men gjorde ett långt uppehåll när han fyllde 25 år, inte minst med tanke på jobbkarriär och familjebildande. Men sedan några år tillbaka är han igång igen. Och han har fått med sig både fru och barn på denna typ av naturupplevelser.

O-Ringen sker i år kring Uppsala, och arrangörskommittén tror på runt 20 000 deltagare från flera olika länder. Man kan anmäla sig in i det sista och även under själva O-Ringen om man bara tänker orientera en av dagarna. På O-Ringen kan man tävla i åldersklasser för män och kvinnor eller i öppna klasser efter svårighet och längd.
Familjen Bengtsson, som är med i Alvesta SOK, tänker campa med sin husvagn på den stora tillfälliga O-Ringenstadens camping vid Ultuna söder om Uppsala. Att bo i husvagn är liksom också en del av O-ringen.

Familjen kommer att springa i olika åldersklasser. Barnen, Axel, 12 år springer i klassen H12 medan Hilda, 15 år, sålunda springer i klassen D15. H12 är en relativ lätt klass, då man springer lite vid sidan av stigen och kan följa vissa ledstänger som ex. bäckar och kraftledningar.
Stefan springer i H45 kort, en klass som omfattar personer mellan 45 och 50 år. Hans fru Ulrika springer klassen medelsvår 3 km, en motionsklass utan tävlan där vem som helst kan anmäla sig oavsett ålder och kön.
- Det är kul att orientera, både löpare på elitnivå och motionärer kan delta och välja klass efter sin kapacitet. Detta är en sport som alla kan syssla med, menar Stefan, som nu ser framemot att få åka till O-Ringen, där familjen anmält sig till veckans alla dagsetapper.
- Det brukar vara ett väldigt välarrangerat arrangemang. Flera lokala orienteringsklubbar går alltid samman för att dela på ett sådant här stort event och många jobbar ideellt! I år är det cykelavstånd ut till alla etapper men vanligtvis så ordnas det buss.

Dottern Hilda ser också fram emot tävlingen.
- Det är alltid spännande att få komma ut och se nya miljöer. Vi gör det som en familjegrej. Banorna kan dock vara rätt svåra, eftersom mina banor oftast inte har någon stig man kan följa, men mycket bygger på erfarenhet av orientering, menar Hilda, som började tävla för två år sedan.
- Ibland är det lätt, ibland är det svårt, tycker Axel.
- Det är en billig sport; du behöver egentligen bara en kompass och ett par bra skor, sammanfattar Stefan Bengtsson.




Axel är 12 år och springer i klassen H12. Foto: Thomas Edgren



Dagens kompasser är små och lätta att hålla i handen. På fingret sätter man en sport-identpinne som digitalt lagrar information från de kontrollpunkter man varit vid.