ALVESTA 2023-7-15 KL. 13:00

Årets spannmålsskörd blir låg i syd

Av Thomas Edgren

ALVESTA. Årets spannmålsskörd i Sydsverige förväntas bli lägre än under ett normalår. En god skörd är av extra stor vikt för lantbrukarna just i år när priserna på insatser varit höga.

Årets spannmålsskörd blir låg i syd
Årets spannmålsskörd blir lägre än normalt i Sydsverige. Joachim och Anna-Karin Aaby-Ericsson driver Dansjö Gård. Foto: Jonas Edlund.

- Detta har varit den dyraste växtodlingssäsongen i min karriär, och tillsammans med stigande räntekostnader är konsekvenserna av ett torkår större än vad de brukar vara för lantbrukarna, säger Fredrik Bodin, Regionchef Syd, Lantmännen.

Efter fjolårets skörd höstsådde lantbrukarna i södra Sverige stora arealer vilka visade god tillväxt in i november. Under december slog vädret om snabbt och gick från 12 plusgrader till 12 minus vilket drabbade stor del av den höstsådda rapsen.

En kall vår med mycket nederbörd ledde till att vårbruket inte kunde sättas igång förrän i april på de flesta håll i regionen. Nederbörden medförde visserligen bättre förutsättningar att motstå de torra veckorna som skulle komma maj och juni, men köldknäppar i april hade negativ påverkan på mycket av vallarna, som används som hö och ensilage till boskap.

Först i juni då temperaturerna steg kunde effekterna av det torra vädret sedan i maj urskönjas. De uttunnade bestånden med höstsådd raps som tagit stryk under vintern fick inte vatten nog för att orka breda ut sig och skapa en stor planta som kompenserar det tunna beståndet. Maltkornet är kortare än brukligt och har inte haft förutsättningar att producera skott i önskad utsträckning.

Bland övriga grödor har vetet bäst förutsättningar inför kommande skörd. Höstvetet som fick en bra etablering och övervintrade väl gör allt det kan för att stå emot torkan.
– Vi har en bättre mix av grödor idag med större höstsådda arealer vilket talar för att årets skörd, trots torkan, på totalen kommer vara större än torkåret 2018. Men temperaturerna får inte bli allt för höga och vi behöver regn för att inte fortsätta tappa potential, utvecklar Fredrik Bodin.

Första vallskörden har på många håll varit mycket låga. Läget har förbättrats något då flera områden nu har fått regn och vallarna vaknar till liv igen, men även här behövs mer regn för att producera en bra andra och tredje skörd.
Joachim Aaby-Ericsson, mjölkbonde på Dansjö gård håller med.

- Jag ser att vårsäden hos oss tyvärr är drabbad. Det blir förkrympta plantor och förkrympta ax. Det som såddes senast av oss kommer dock att bli något bättre, vi sådde lite runt 20 maj och det hann ej komma upp så mycket att det påverkades av torkan, noterar han.
- Vi har fått ju mycket regn den senaste veckan och det har snabbt börjat växa mycket gräs nu, men jag har talat med andra lantbrukare på småländska höglandet som inte fått så mycket regn ännu, fortsätter han.
- Men med tanke på den låga skörd som väntar, blir detta en dyr växtodlingssäsong.

Han noterar att höstveten dock ser ut att bli bättre, liksom rågveten, som några av hans grannar har. Majsskörden tror han också kommer att bli bra i år.
Dansjö Gård har 90 hektar med 30 hektar spannmål och 700 mjölkkor samt rekryteringsdjur.
- Vi har ju stora kostnader inom lantbruket även om gödningen har gått ned och är mer normaliserad liksom dieseln som har gått åt rätt håll. Nu kommer dock foderpriserna att öka igen då skörden blir låg och mjölkpriset har gått ned två kronor sedan årsskiftet. Men det ligger dock ännu lite högre än normalt och förra året hade vi den högsta omsättningen i vår historia så vi får leva på den, summerar Joachim Aaby-Ericsson.