VÄXJÖ 2024-2-27 KL. 18:32

Zlatan vill ha mer herrgårdskänsla i Öjaby

Av Hans Nilsson

ÖJABY. Sedan i juli förra året har Öjaby Herrgård en ny platschef som är van att fixa fester och koordinera bröllopsfester. Han heter Zlatan Zahirovic och han känner att han har ett drömjobb.
- Öjaby Herrgård är ju en pärla i Växjö, men jag vill skapa mer av herrgårdskänsla här, säger Zlatan Zahirovic.

Zlatan vill ha mer herrgårdskänsla i Öjaby
- Jag vill återskapa glansen på herrgården. När man jobbar på ett sånt här ställe måste man ha känsla för detaljer. Sätta fram blommor på borden, hänga upp tavlor och se till att ha fina gardiner, berättar Zlatan Zahirovic. Foto: Hans Nilsson


Den 26 februari börjar Öjaby Herrgård att servera lunch igen varje vardag klockan 11.30 till 14.00 med vegetariskt alternativ och fisk dessutom.
Det är första gången på flera år herrgården serverar lunch, berättar en stolt Zlatan Zahirovic. I mars blir det dessutom brunch varje söndag klockan 11-13 på Öjaby Herrgård.

På fredag- och lördagskvällar kan man äta middag på herrgården från klockan 17.30 till 20.30. Sista fredagen i varje månad kommer puben i källaren ha öppet för after work.

Mycket av det här är på initiativ av Zlatan Zahirovic. Som platschef har han relativt fria händer att forma den här anläggningen efter sina idéer.
- Jag vill återskapa glansen på herrgården. När man jobbar på ett sånt här ställe måste man ha känsla för detaljer. Sätta fram blommor på borden, hänga upp tavlor och se till att ha fina gardiner till exempel, berättar Zlatan Zahirovic och fortsätter:
- Min tanke är att vi ska fräscha upp rummen och konferenslokalerna och bygga ut spa-avdelningen, och det är en stor tomt så man kan bygga fler hotellrum och konferenslokaler här.
- Det gäller att få folk att komma hit och bo här, och lägga konferenser här och ha fester så att de kan se med egna ögon att Öjaby Herrgård är ett väldigt fint ställe.

Zlatan Zahirovic försöker locka idrottsföreningar och företag till herrgården.
- Växjö Lakers hade sin julfest här festvåningen i Stenhuset den 13 december. Det blev ett fantastiskt samarbete, där vi hade elever från Kungsmads hotell- och restaurangprogram som hjälpte till med att servera maten. Vi har även haft tyska och tjeckiska innebandylag som bott här när det varit cup med Växjö Vipers som arrangör.

Under november och december serverade Öjaby Herrgård dessutom hela 2000 julbord, förklarar Zlatan Zahirovic.
Kanske är det Zlatan Zahirovic och Dietmar Aiff som ska lyfta Öjaby Herrgård med hotell och restaurang med festvåning och konferens till nya höjder. Det här är ett ställe som hamnat lite i skymundan i Växjö - och det kan ha sin förklaring i de problem man haft de senaste åren.
I maj 2022 gick Öjaby Hotell & Restaurang AB i konkurs med skulder till fastighetsägaren på drygt 1,1 miljoner kronor.

Dietmar Aiff, som har Hotell Rådmannen i Alvesta, gick in som ny arrendator av Öjaby Herrgård och köpte konkursboet av konkursförvaltaren. Sedan i juni 2022 driver han Öjaby Herrgård med sitt bolag.
Sommaren 2023 anställde han Zlatan Zahirovic som platschef. Han började som kock för 30 år sedan på Landstinget Kronoberg i Växjö och har varit med och ordnat invigningar och fester inom Region Kronoberg.
För fyra år sedan startade han eget eventbolag för att fixa bröllopsfester och andra typer av fester.
- Jag gillar att se när människor är lyckliga, på fester är alla så glada, förklarade Zlatan Zahirovic när Lokaltidningen intervjuade honom i januari 2020.

Men när han fick erbjudandet av Dietmar Aiff att bli ny platschef på Öjaby Herrgård i somras tvekade han inte en sekund. Han nappade på det och lade sitt företag åt sidan - och det har han inte ångrat.
- Det här är ju ett drömjobb som jag inte kunde tacka nej till när Dietmar Aiff frågade mig. Öjaby Herrgård är ett jättefint ställe med en mycket stor potential. Vi har många fördelar med flera stora företag runt omkring, nära till flygplatsen och med Nylanda som byggs nu.

Öjaby Herrgård har en anrik historia. Den byggdes av Greve Posse i mitten av 1800-talet och sonen Karl Arvid Posse med familj bodde i herrgården i många år.
Herrgården bestod av ägorna till gårdarna Kråkegård, Jönsagård, Hansagård och Toragård och det fanns fem tillhörande torp. Dessa har gett namn åt konferenslokalerna

Öjaby Herrgård har 42 rum och 84 sängar. Dietmar Aiff berättade i Lokaltidningen 2022 att man skulle behöva 80 rum. Om fem till tio år har man 100 rum och en omfattande verksamhet på Öjaby Herrgård, spådde han.

Dietmar Aiff har valt att ta ett steg i taget när han bygger upp verksamheten på Öjaby Herrgård med hotell och restaurang, och festvåning och konferens.
- Jag måste jobba mer med hotellverksamheten, men jag känner att konferenserna kommer igång mer och mer. Jag har ett brett nätverk sedan alla år som festfixare och bröllopskoordinator och det har jag haft nytta av här hittills, men jag vill nå fler och locka många mer att komma hit, förklarar Zlatan Zahirovic.


Hans nilsson


Kanske är det Zlatan Zahirovic som ska lyfta Öjaby Herrgård med hotell och restaurang med festvåning och konferens till nya höjder. Foto: Hans NilssonSista fredagen i varje månad kommer puben i källaren ha öppet för after work. Foto: Hans Nilsson