VÄXJÖ 2023-8-28 KL. 17:30

”Vi har gjort upp med islamismen i Miljöpartiet”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Miljöpartiet har inte längre några kopplingar till islamister. Det menar kommunalrådet Magnus P. Wåhlin i Växjö som kandiderar till posten som språkrör i Miljöpartiet.
- MP har gjort upp med de få islamistiska kopplingar som har funnits och vi har inga islamister i riksdagen idag. Men SD har ju företrädare som gör rasistiska uttalanden och de får ändå sitta kvar, säger Magnus P. Wåhlin (MP).

”Vi har gjort upp med islamismen i Miljöpartiet”
- Vi tar avstånd från islamism och vi har gjort upp med de få företrädare som inte följt partiets linje, säger säger Magnus P. Wåhlin (MP). Foto:Alexander Hall

Pernilla Wikelund i Sverigedemokraterna i Växjö anser att Miljöpartiet har islamistiska kopplingar som de borde göra upp med.
Hon tar som exempel att miljöpartisten Mehmet Kaplan, som var IT-minister, 2016 avslöjades med att umgås med folk i högerextrema turkiska rörelser. Och miljöpartisten Yasri Khan som vägrade att ta en kvinnlig reporter i hand med hänvisning till islam.

Försvarshögskolan befarade till och med att Miljöpartiet var infiltrerat av Muslimska Brödraskapet. En rörelse med politisk islam på agendan, och som har sharia, Allahs lag, som överideologi.
- Vi tar avstånd från islamism och vi har gjort upp med de få företrädare som inte följt partiets linje. Idag har vi inga sådana företrädare i riksdagen. Mehmet Kaplan och Yasri Khan fick ta konsekvenserna och avgå. Det var två personer det handlade om, säger Magnus P. Wåhlin.
- Vad jag känner till så har vi inga islamister i Miljöpartiet idag. Inte heller i Växjö, lägger han till.
Till skillnad från SD så anser Magnus P. Wåhlin att MP har tagit tag i de problem man haft med enskilda extremistiska företrädare.
Antalet exempel i SD får ju inte plats på en A4-sida ens med väldigt liten text, säger Magnus P. Wåhlin.
- Det är stora skillnader mellan SD och MP. När vi har haft företrädare som slirat på islamismen så har de fått ta konsekvensen av det och avgå. Men SD har inte gjort upp med rasism och nazism, säger han och fortsätter:
- Deras vitbok var skriven av en SD-medlem, så hur trovärdigt är det? De låter Rickard Jomshof och Björn Söder sitta kvar i riksdagen trots islamofobiska och homofobiska uttalanden.
- SD måste ständigt misslyckas med sin bakgrundskontroll eftersom de har företrädare i flera kommuner som klantar till det så ofta på sociala medier. De gör ju bort sig gång på gång med rasistiska och antisemitiska uttalanden. Så deras bakgrundskontroll är inte värd ett vitten, anser Magnus P. Wåhlin.

Enligt Pernilla Wikelund har islamister använt MP för att få bidrag till islamistiska gärningar.
Bland annat ska före detta statsrådet och numera europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke i Miljöpartiet, som var generaldirektör för Ungdomsstyrelsen från september 2013 till valet 2014, ha betalat ut stora bidrag till organisationer som sedan kunde härledas till våldsbejakande islamister och IS-krigare.
Mehmet Kaplan försökte stoppa en hårdare terrorlagstiftning som var på förslag och jämförde frivilliga i finska vinterkriget med svenska Syrien-jihadister.
Frågan är om MP har varit för naiva.
- Det har varit ett par företrädare för MP som har gjort fel. Men min bild är inte att vi har varit naiva. SD har däremot drivit en kampanj mot oss på sociala medier om att MP är ett parti man inte kan lita på.
- Men även om det är viktigt för mig att MP ska vara en motpol till SD så är mitt huvudsakliga politiska fokus inte SD. Utan det är klimatet, miljön och social rättvisa, klargör Magnus P. Wåhlin.
hans nilsson