VÄXJÖ 2023-3-20 KL. 10:04

”Vi älskar basket, det är en livsstil för oss”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det är Zlate Markovski, Mattias Lundgren och Nina Lingborg som har tagit fram strategin som ska lyfta Växjö Ravens.
- Vi älskar basket, det är en livsstil för oss. Om vi är en förening som är välkomnande kan vi locka ännu fler att spela basket och då lägger vi en grund för framtiden i föreningen, förklarar de.

”Vi älskar basket, det är en livsstil för oss”
Det var Zlate Markovski och Mattias Lundgren som tillsammans med Nina Lingborg tog fram en plan för hur Växjö Ravens ska jobba för att vara välkomnande för alla barn och unga som vill börja spela basket. Foto: Hans Nilsson


Zlate Markovski, Mattias Lundgren och Nina Lingborg har lång erfarenhet av basketen i Växjö som spelare och ledare. Alla tre har varit med om upp- och nedgångar i basketen i Växjö med spelare som slutat i förtid, lag som upplösts och föreningar som lagts ned och bildats igen och slagits ihop.
De är i ungefär samma ålder, 42-49 år, och började spela basket på 80-talet. Nu försöker de skapa en grund och en kontinuitet för Växjö Ravens Basketball.

Det är de som har satt sig ned och tillsammans tagit fram en plan för hur Växjö Ravens ska jobba för att vara välkomnande för alla som vill spela basket och att ha rätt värdegrund.
De tror att det är en bra strategi för att få fler barn och unga att börja spela basket och bli ledare med tiden. På det viset hoppas de kunna skapa en stabilitet i Växjö Ravens där man inte gör sig beoende av ett fåtal eldsjälar.
- Det här kan ge många positiva effekter. Målet är att det inte ska bli en förening som läggs ned och startar om och läggs ned, och att tjejer slutar spela tidigt. Det ska finnas en bra grund med många ledare och spelare så att föreningen kan leva vidare även om någon av oss tre slutar, förklarar Zlate Markovski.
- Med bra ledare och en förening som är välkomnande tror vi att fler vill spela basket. Vår förening står för mångfald, många av barnen som spelar med oss bor i Araby. Vi ska vara en ungdomsförening i första hand. Gör vi det på ett bra sätt så kommer det finnas förutsättningar att ha bra seniorlag på elitnivå också.

Mattias Lundgren, utvecklingsansvarig i Växjö Ravens, fyller i:
- Alla ska få spela och få chansen att utvecklas på match och träning. Vi vill försöka nå både de som vill satsa och de som bara vill spela för att ha kul. Målet är att vara både en bredd- och en elitförening.

Zlate Markovski började spela i Växjö Basket på 80-talet tack vare satsningen ”Basket till tusen” i skolorna. Nu är han styrelseledamot i Växjö Ravens och coach för damlaget och pojkar 08 och flickor U16.
- Vi fortsätter att växa, nu är vi runt 430 aktiva och om två år tror jag att vi kan vi vara 600-700, berättar han.

Nina Lingborg är anställd som klubbchef på deltid i Ravens. Hon började spela basket 1989 i Växjö Basket.
Då var det hett med basket i Växjö. Men i slutet av 90-talet lades Växjö Basket ned och Växjö Queens med bara dam- och flicklag bildades.
När en av Nina Lingborgs söner ville spela basket 2012 var hon med och bildade Araby Tigers, och 2013 slogs den klubben samman med Växjö Queens och blev Växjö Ravens Basketball. Hon har inte bara varit spelare utan även ordförande, vice ordförande, tränare och klubbchef tidigare. Nu är hon klubbchef igen.
- Växjö Ravens är min bebis, jag hade gärna varit klubbchef på 100 procent i Växjö Ravens om det hade gått. Jag älskar basket, säger Nina Lingborg.
- Vi vill så mycket med den här föreningen, men tiden räcker inte till för allt man vill göra. Det är otroligt många som vill börja spela basket med oss nu och det blir stora grupper med barn som tränar. Det här är ett angenämt problem men vi skulle verkligen behöva fler ledare, lägger hon till.HANSnilsson


- Växjö Ravens är min bebis, jag hade gärna varit klubbchef på 100 procent i Växjö Ravens om det hade gått, säger Nina Lingborg, klubbchef i Växjö Ravens. Foto: Robin FritzsonMattias Lundgren och Zlate Markovski har varit med om både upp- och nedgångar i basketen i Växjö. Nu tror de och klubbchefen i Växjö Ravensm Nina Lingborg, att de är på väg in i en ny storhetstid för basketen i Växjö. Foto: Hans Nilsson