VÄXJÖ 2022-7-19 KL. 17:00

Växjös starkaste – folkfest på Karl-Oskardagarna

Av Thomas Edgren

VÄXJÖ. Under Karl-Oskardagarna 20 augusti är det dags för ”Växjös starkaste” – ett evenemang som Lokaltidningen hållit i och arrangerat under flera år, både i Alvesta och i Växjö. I år blir det i ett samarbete med gymmet STEAM Strength and Fitness, som valt ut vilka grenar det ska tävlas i.

Växjös starkaste – folkfest på Karl-Oskardagarna
Cecilia Petersson, Lokaltidningen Växjö Alvesta med Thom Andersson och Christoffer Ahlm, STEAM Strength and Fitness som nu välkomnar till ”Växjös starkaste” på Stortorget 20 augusti. Foto: Sebastian Lindgren.

Mellan kl 11 och 14 pågår Växjös starkaste på Stortorget. Det blir en folkfest för publiken att se när deltagarna kör grenar inom styrkelyftpass och rep-power.
- I styrkelyftstävlingen har vi valt att ha två av de tre grenarna som finns; bänkpress och marklyft. Vi har en avdelning på vårt gym som är inriktad mot styrkelyft och vi själva har styrkelyfttävlingar två gånger om året, så detta blir ett intressant och spännande arrangemang. Tävlingen går i regel ut på att man ska slå sina föregående personbästa. Det finns även pris för den som får bäst wilks-poäng och ”total” i hela tävlin, förklarar Christoffer Alhm, platschef vid STEAM Strength and Fitness.

Den andra deltävlingen kallas rep-power och går ut på att du gör dips, chin-ups och militärpress, så många gånger som möjligt på 90 sekunder.
Tyngden och poängen avgörs beroende på din kroppsvikt. Du får x antal poäng beroende på hur många repetitioner du utfört. Här har arrangörerna satt upp ett system som gör att kvinnor kan tävla mot män.

Publiken kan också spontant gå fram och tävla i marklyft under hela dagen och vinna priser. Där avgörs placeringen av hur mycket procent av ens kroppsvikt som man kan klara av att lyfta.
Väl på plats kan du också få råd och tips från personal på STEAM om hur du går ned i vikt med rätt träning och träffa personer som lyckats med detta.
- Detta blir en uppdaterad version av våra tidigare starke man-tävlingar, en 2.0. kan man säga. Vi tror på stort intresse och mycket folk i publiken. Extra kul att både tjejer och killar kan vara med och tävla på lika villkor. Vi kommer även att ha en än så länge hemlig extratävling, avslöjar Cecilia Petersson, Lokaltidningen Växjö Alvesta, som är glad över att ha fått förtroende från Växjö Citysamverkan att få vara en del av årets Karl-Oskardagar.