VÄXJÖ 2023-1-2 KL. 17:00

Växjö Pride fyller 10 år - får 300 000 av kommunen

Av Hans Nilsson


VÄXJÖ. Evenemanget Växjö Pride fyller 10 år under 2023 och därför har Växjö kommun beviljat ett ökat stöd till den ideella föreningen. De 300 000 kronor man får ska användas för att arrangera fler publika aktiviteter under jubileumsåret.
Evenemanget Växjö Pride lockar 30 000 till 40 000 besökare under en vecka i maj varje år.

Växjö Pride fyller 10 år - får 300 000 av kommunen
Evenemanget Växjö Pride fyller 10 år nästa år och får nu därför 300 000 kronor av Växjö kommun som ska användas för fler publika aktiviteter under jubileumsåret. Foto: Pixabay


Föreningen Växjö Pride brukar ansöka om bidrag och beviljas en summa på runt 230 000 kronor från Växjö kommun.
Men för jubileumsåret, 2023, har föreningen ansökt om 300 000 kronor - och det har Växjö kommun beviljat.
Växjö Pride vill anordna 100 aktiviteter under Växjö Pride-veckan för att synliggöra, stödja och utveckla förutsättningarna för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queerpersoners liv.
Det är kostnadsfria konserter, föreläsningar, aktiviteter för barn och unga och möjligheter för politiska samtal.
- Växjö Pride gör fantastiska insatser för att öka kunskapen bland Växjöbor, företag, organisationer, myndigheter och föreningar i frågor som rör hbtqi+ personers förutsättningar och liv. Det råder bred politisk enighet i att stötta föreningen i att kunna fortsätta utveckla evenemanget, säger Pernilla Tornéus (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun, i en presskommentar.
- I tider som dessa är det extra viktigt att Växjö kommun står upp för alla människors lika värde och rättigheter där mångfalden är grunden till en öppen och inkluderande kommun. Därför är det är en självklarhet för oss att stötta föreningen och vi ser fram emot ett färgsprakande 10-årsjubileum, säger Malin Lauber (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.
Växjö kommun kommer även att stötta med utsmyckning i Växjö stad, och marknadsföring av Pride-veckan på stadens infartsskyltar.