VÄXJÖ 2024-4-15 KL. 08:30

"Växjö kan bli ett militärt mål för Ryssland”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Max Villman i Växjö är före detta stridspilot på JAS 39 Gripen i Kallinge och officer i Försvarsmakten.
Han utesluter inte ett scenario där Växjö kan bli skådeplats för krig.
- Vid en krigssituation i Baltikum skulle flygplatsen i Öjaby kunna användas som en Natobas och bli ett militärt mål för Ryssland, och det kan komma baltiska eller finska flyktingar till Växjö. Frågan är om Växjö kommun har en plan för att hantera det här.


Max Villman ser ett möjligt scenario där Ryssland intar Gotland och försöker slå ut marinbasen i Karlskrona och flyget i Kallinge. Flygplatsen i Öjaby blir ett ryskt militärt mål och Växjö en skådeplats för krig. Foto: Hans Nilsson


Max Villman växte upp i Stockholm med en pappa som var officer vid Kustartilleriet. Redan som liten grabb drömde han själv om att bli stridspilot. Den drömmen blev verklighet när han var en av de få som klarade de hårda uttagningarna.
- Jag har väl haft tur med generna, man måste bland annat ha bra syn och hörsel och rätt kroppsmått, berättar han.
Som stridspilot stationerades han på Blekinge Flygflottilj F17 i Kallinge och flög bland annat Jas 39 Gripen i 12 år.
- Det är en fantastisk känsla att flyga det planet, man kommer in i ett flow. Det är som att man klär på sig planet, förklarar han.
- Jag slutade i flygvapnet 2020 eftersom jag var trött på att jobba på en statlig myndighet och jag var redo för nya utmaningar, men varje dag saknar jag att flyga JAS 39 Gripen.

Max Villman bor i Växjö sedan några år. Han är 38 år och reservofficer i flygvapnet och konsult åt Försvarsmakten. Numera har han eget företag där han coachar chefer i ledarskap och håller föreläsningar.
Dessutom driver han en youtubekanal i eget namn och en podcast, ”Max Tänt Podcast”, som tar upp militära ämnen och som har 400 000 visningar i månaden.
Att Sverige nu är med i Nato ser han som en nödvändighet.
- För att undvika krig ska man se till att ha ett starkt försvar, det har inte Sverige, men nu är vi med i Nato och det minskar den totala risken för krig, säger Max Villman.

Det är inte alla svenskar som håller med om det. Nyligen samlades fredsvänner vid Speakers Corner i Växjö och uttryckte sin sorg över att Sverige gått med i Nato.
I Lokaltidningen förklarade de att de inte alls tror att Ryssland är ett hot mot Sverige.
Max Villman hyser inga tvivel om att det hotet är verkligt. Vad Putin vill borde ha stått klart för alla för flera år sedan, anser han.
Som stridspilot ingick Max Villman i Försvarsmaktens incidentberedskap med stridsflygplan som dygnet runt är beredda att starta för att värna Sveriges gränser.
- Jag var med och avvisade ryska stridsflygplan i svenskt luftrum och bevakade ryska skepp i Östersjön och tog in underrättelser, berättar han.
Han minns händelsen som fick namnet ryska påsken och som skedde under Rysslands luftstridsövning Ladoga 13.

Natten mot långfredagen den 29 mars 2013 flög ryska bomb- och jaktplan från en bas nära Sankt Petersburg mot det svenska fastlandet.
Målen ska ha varit FRA på Lovön utanför Stockholm och Hagshults flygbas utanför Värnamo. Stridsflygplanens formation indikerade förberedelse för anfall innan de vek av utanför svenskt luftrum. Det var ett simulerat kärnvapenanfall, enligt Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Ryssland hade 2001 återinfört den sovjetiska nationalsången och 2005 sa Putin att Sovjets sammanbrott var ”den största geopolitiska katastrofen under 1900-talet”. Två år senare, 2007, höll han ett aggressivt tal riktat mot USA och väst vid säkerhetskonferensen i München.
Ryssland gick in i Georgien 2008, annekterade Krim i östra Ukraina 2014 och påbörjade den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022.
Putins dröm är att återupprätta ett Storryssland där de länder som tidigare ingick i Sovjetunionen ska stå under Kremls direkta inflytande.
Max Villman menar att mänsklig psykologi är förklaringen till att en del svenskar ändå inte tror att Putin och Ryssland är ett hot.
- Generellt vill människor inte se verkligheten som den är utan man ser den som man vill att den ska vara. I Sverige är vi duktiga på att se på oss själva på ett sätt som inte riktigt stämmer med verkligheten, säger Max Villman.
- Vi tror att vi är så lagom, men i själva verket är vi väldigt extrema jämfört med resten av världen. Det visar World Values Surveys mätningar av människors värderingar i världen, fortsätter han.
- Men vi projicerar våra värderingar på andra och tror att alla andra i världen är som vi eller vill vara som vi. Så när vi tänker på krig tycker vi att det är så omodernt så det kan väl ändå ingen vilja hålla på med idag.

Svenskar är fredsskadade efter att ha sluppit krig sedan 1814, menar vissa, och Max Villman kan hålla med om det. I januari 2016 hjälpte det inte heller att Sveriges dåvarande arméchef och generalmajor Anders Brännström gick ut och varnade för att Sverige snart kunde vara i krig, och att det gällde att förbereda sig på det värsta.
Det slutade med att han fick lämna posten som arméchef.
- Samtidigt som militären varnade för Ryssland så har vi haft politiker som Reinfeldt som tyckte att Försvaret var ett särintresse, säger Max Villman.
- Politikerna valde att prioritera annat. Det var en felbedömning av dem att rusta ned Försvaret, det tar mycket lång tid att bygga upp en militär förmåga igen.
Max Villman ser ett fullt möjligt scenario där Ryssland i en militär operation i Baltikum, med en ganska stor rysk befolkning, även intar Gotland och försöker slå ut marinbasen i Karlskrona och flyget i Kallinge. I en sådan situation dras Växjö in i kriget.
- Hela Sverige skulle bli en slags Natobas. Flygplatsen i Växjö skulle användas av Nato och bli ett militärt mål för Ryssland. Karlskrona och Ronneby skulle kunna behöva evakueras och Växjö skulle kunna få ta emot människor både därifrån och flyktingar från Baltikum och Finland, säger han.
- Har Växjö kommun en förberedelse för en sådan här situation? Jag kommer bjuda in säkerhetschefen på Växjö kommun för att prata om det i min podd.

Max Villman pekar på att Sverige redan är under stark påverkan från Ryssland med cyberattacker mot offentlig sektor till exempel, och att det finns likheter med ett krig.
- Krig kan se ut på olika sätt. Vårt öppna samhälle med yttrande- och åsiktsfrihet är fantastiskt, men det finns också en stor sårbarhet i det som rysk säkerhetstjänst kan utnyttja för att underblåsa motsättningar i samhället.
- Nyttiga idioter används, och koranbränningarna kan vara ett exempel på det.
Max Villman tycker att man alltid ska ställa sig en fråga vid den här typen av händelser som koranbränningarna: Vem har något att vinna på det? Vem kan därmed ligga bakom det?
- Vem har något att vinna på att Tyskland stänger sina kärnkraftverk och blir beroende av brunkol, olja och gas? Det svenska elsystemet är inte lika robust som tidigare. Vem vinner på det?
hans nilsson


- För att undvika krig ska man se till att ha ett starkt försvar, det har inte Sverige, men nu är vi med i Nato och det minskar den totala risken för krig, säger Max Villman, före detta stridspilot. Foto: Hans Nilsson