VÄXJÖ 2023-9-8 KL. 18:18

Vädret fick Växjöborna att längta bort - bokningarna ökade rejält i somras

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Resebyrån Ticket i Växjö hade en ökning med 36 procent i bokningar i somras jämfört med samma tid 2022.
- Den svenska sommaren i år erbjöd inte mycket för de som hade sin semester under juli och augusti, det har har påverkat det ökade bokandet av solresor, säger Annette Trollius säljchef på Ticket i Växjö.

Vädret fick Växjöborna att längta bort - bokningarna ökade rejält i somras
- Jag tror många var beredda på en varm sommar, men när den väl inte kom så blev det nog en chock och man valde i stället att bege sig söderut för att säkra sina soltimmar, säger Annette Trollius, säljchef på Ticket i Växjö. Foto:Hans Nilsson


Det blev inte alls den stekheta sommaren i år som experterna hade förutspått.
Juli och augusti 2023 bjöd mest på instabilt väder med regn och grått väder i Växjö. Semesterfirare sökte sig utomlands och till soligare breddgrader istället.
Troligen med en stark längtan efter att kompensera för den regniga sommaren i Sverige, med chans att njuta av stränder och varmare klimat.
På resebyrån Ticket i Växjö märkte man av denna längtan tydligt. Här fick man se en rejäl ökning av bokningarna i somras jämfört med förra året samma tid.
Enligt Tickets statistik har längtan efter sol och bad lett till en ökning av bokningen av sommarresor med hela 36 procent i Växjö.
- Jag tror många var beredda på en varm sommar, något vi läste mycket om i nyheterna, men när den väl inte kom så blev det nog en chock och man valde i stället att bege sig söderut för att säkra sina soltimmar, säger Annette Trollius på Ticket i Växjö.

Malaga i Spanien toppar listorna över de mest populära sommarresmålen med Cypern och Mallorca därefter. Där fick resenärerna det de lämgtade efter: varmare temperaturerna och soligt klimat.
Malaga lockar inte bara med sandstränder utan även med ett rikt nattliv. Cypern erbjuder avkoppling och historisk charm, och Mallorca har en mix av kultur och modernitet som tydligen fortfarande attraherar Växjöborna.

På Ticket tolkar man detta som en signal på hur resvanorna ändras med tiden. Tidigare åkte svenskar till exempelvis Barcelona för shopping, kultur och god mat.

Nu verkar den lockande faktorn för många vara vädret och att få koppla av på stranden med havet som utsikt.
Upplevelser och kulturella aktiviteter är fortfarande viktiga, men för många resenärer är drömresan till en plats med sol och avkoppling på stranden.

hans nilsson

Hit reste Växjöborna i sommar:
1. Malaga (6)
2. Cypern (1)
3. Mallorca (3)
4. Split (5)
5. Rhodos (Ny)
6. London (7)
7. Bangkok (4)
8. Rom (Ny)
9. Kreta (2)
10. Antalya (10)
Källa: Tickets bokningsstatistik, resor med avresa under sommarmånaderna, jämfört med samma period 2022. Siffra inom parentes representerar placering 2022.