Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. En skogsägare strax utanför Växjö har skrivit ett naturvårdsavtal med staten via Skogsstyrelsen om att återställa våtmark på sitt område.
Området som ska återställas är 1,8 ha stort och anses ha hög bördighet.
Huvudsyftet med avtalet är att minska växthusgaserna. Skogsstyrelsen ska permanent återställa den högre markfuktighet som området hade innan det avvattnades eller dikades ur.
Det ska öka tillgången på fuktiga och blöta biotoper för flora och fauna.
Fastighetsägaren och Skogsstyrelsen är överens. Avtalet gäller under 50 år från det att det undertecknats av båda parterna.
Det betyder att fastighetsägaren inom området avstår från åtgärder av markavvattning som sänker grundvattennivån.
Ägaren ska inte heller bygga fördämningar som ger en vattenspegel som är större än 10 procent av områdets areal någon del av året - eller utföra maskinarbete som påverkar återvätningen till exempel genom spårbildning.
Samma sak gäller vid överfart eller transport genom området.
Ägaren får inte heller tillåta maskinell markberedning inom området.
Som ersättning för den påverkan och inskränkning i nyttjandet av fastigheten som avtalet innebär betalar Skogsstyrelsen en engångsersättning på 45 000 kronor till fastighetsägaren. Ersättningen ska utbetalas inom en månad från det att avtalet börjat gälla.
Skogsstyrelsen får avverka, och röja bort de träd och buskar som behövs för att ta sig fram till och tillgängliggöra den eller de platser inom området som Skogsstyrelsen anser är lämpligast för att utföra det anläggningsarbete som Skogsstyrelsen anser är nödvändigt för återvätning av området.
Virke som avverkas av Skogsstyrelsens tillhör fastighetsägaren.
Skogsstyrelsen ansvarar för åtgärder i verksamheten och för åtgärdernas effekter på miljön kvarstår till exempel vid förändrade ägarförhållanden för fastigheten och efter att avtalstiden för detta avtal löpt ut.
Man är också ansvarig för att återställa eventuella körskador som uppkommer i samband med åtgärdernas utförande.
Skogsstyrelsens åtgärder inom området syftar till att
uppnå en bestående förändring inom området - ett så kallat nytt
naturtillstånd som ska bestå även efter avtalstiden.
Under avtalstiden kan Skogsstyrelsen göra korrigerande åtgärder inom området.
Dels för att uppnå den markfuktighet man vill ha och dels för att hantera oavsiktlig negativ vattenpåverkan på omgivande mark, grannfastighet, befintlig infrastruktur, bebyggelse eller liknande.
Hans NilssoN