VÄXJÖ 2023-5-5 KL. 18:50

Trygga slår larm om ökat våld bland unga i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. På uppdrag av stiftelsen Växjö Charity har Trygga patrullerat Växjös gator och torg sedan november 2021. Mauricio Aguilera, som är en av 15 trygghetsskapare, ser med oro på utvecklingen bland de unga i Växjö.
- Våldet har gått ner i åldrarna och ungdomar är mycket mer respektlösa mot polis och ordningsvakter idag. Vi vet också att grovt kriminella i Växjö låter barn under 15 år jobba åt dem, säger Mauricio Aguilera.

Trygga slår larm om ökat våld bland unga i Växjö
Mauricio Aguilera, Sokol Brlajolli, Asle Gröstad, Alexandra Johansson och Angelo Constantine ska skapa trygghet på gator och torg i Växjö Charitys projekt Trygga. Foto: Hans Nilsson


Trygga är en del i ett större samarbete med Växjö kommun för att öka tryggheten i Växjö tätort. Satsningen startades för att den upplevda otryggheten i samhället har ökat.

Ungdomar har de senaste åren orsakat otrygghet i centrala Växjö, bland annat med rån mot yngre och genom att det säljs narkotika öppet.
Stiftelsen Växjö Charity anlitade Sam Security för att jobba med det praktiska trygghetsskapande arbetet på gator och torg. I november 2021 började 15 trygghetsskapare med det.

Det är 15 kända väktare och ordningsvakter, och folk som jobbat inom skolan, psykiatrin och på sjukhus. De är handplockade av Mauricio Aguilera, vd för Sam Security och från Braås. Han har 38 års erfarenhet av vaktbranschen.
Prioriterade områden för trygghetsskaparna är Araby, Teleborg och Centrum. Men de är överallt i Växjö tätort och patrullerar till fots och med bil.

De agerar inte som väktare eller poliser, utan de är mer av en relationsbyggande extra resurs tillgänglig för alla, ung som gammal.
Mauricio Aguilera med alla sina år av kontakter med ungdomar i vaktbranschen tycker se sig se en stor förändring i Växjö.
- Ungdomar har tappat respekten för ordningsvakter, väktare och polis. Det är inte som förr då man lydde om en vuxen sa något. Nu får man mothugg som vuxen, berättar Mauricio Aguilera.
- Det är 14-åringar och ännu yngre barn som kan säga till oss att ”ni vet inte vem jag är” eller ”ni vet inte vem ni tjafsar med” eller ”jag skiter i vad ni säger”.
Mauricio Aguilera tycker också att våldet har gått ner i åldrarna, och att det inte bara är pojkar som brukar våld.
- Tjejer utövar mycket mer våld än tidigare. Sedan kan det också vara mer oprovocerat våld på stan på kvällarna, där gäng väntar ut någon och hoppar på en personen och misshandlar den.
- I såna situationer kan vi gå in som vuxna och försöka avbryta våldet och ta hand om personen som blivit misshandlad och ringa till polisen.

Trygghetsskaparna får se en hel del skadegörelse av ungdomsgäng också.
- På ett ställe i Växjö som jag inte vill nämna namnet på slog ett ungdomsgäng sönder 50 kaffekoppar på en natt, till exempel. Det är ofta gäng vid McDonalds på Norremark, de är där och stökar till det och slår sönder inredningen. Det här är 14-16-åringar, och det kan vara invandrargäng, blandade gäng och svenska gäng.
- Vi får också höra att grovt kriminella lite äldre anlitar de yngre till att göra vissa jobba åt dem. De får pengar om de levererar paket med narkotika till exempel, det kan vara barn under 15 år som får göra jobbet åt grovt kriminella, förklarar Mauricio Aguilera.
Växjö Charity är en stiftelse med runt 200 engagerade företag som via events samlar in pengar från näringslivet till ideella lokala välgörenhetsorganisationer och förmånstagare.

I Växjö Charity har man följt utvecklingen med ökad otrygghet sedan tidigare. Man ville göra en långsiktig trygghetsskapande insats i Växjö eftersom ökad otrygghet drabbar alla, både unga och gamla och näringsidkare, och riskerar att begränsa människors vardag.
För några år sedan presenterade man idén om projektet Trygga för Växjö kommun. Trygga ska vara ett komplement till andra trygghetsskapande aktörer som polis, fältgrupp, nattvandrare och ordningsvakter. Insatserna ska bidra till en ökad säkerhet och trygghet för alla kommunens invånare, och inte gynna enskilda näringsidkare.
Projektet har en budget på totalt 15 miljoner kronor under tre år.

Samarbetsavtalet mellan Växjö Kommun och Växjö Charity innebär att kommunen ger bidrag på 2 miljoner kronor per år i tre år, totalt 6 miljoner kronor. Stiftelsen bidrar med totalt 9 miljoner kronor.

Nu har Trygga kommit halvvägs in i projektet med trygghetsskapare som vakar över Växjös gator och torg.
- Vi har gjort stor nytta under de här ett och ett halvt åren och vi fortsätter att göra det. Det vi framförallt gör är att vi finns till hands för folk som behöver hjälp.
- Det kan bland annat vara att vi kör hem personer som vi tycker kan utgöra en fara för sig själva när de exempelvis är för fulla eller att någon som känner sig otrygg ber om vår hjälp. Då kommer de hem tryggt istället för att de riskerar att råka illa ut på vägen, förklarar Mauricio Aguilera.


hans nilsson


Från vänster: Sokol Brlajolli, Mauricio Aguilera, Asle Gröstad, Alexandra Johansson och Angelo Constantine. Några av trygghetsskaparna som jobbar åt Växjö Charity. Foto: Hans Nilsson