VÄXJÖ 2023-1-23 KL. 18:05

Tonårspojkar stal varor för flera tusen i obemannade butiken - då betalade pappan butiksägaren för varorna

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Två tonårspojkar i Växjö stal varor för flera tusen kronor i den obemannade butiken på Ljungadalsgatan 4 som tillhör Einar Food AB och som haft öppet dygnet runt. Nu har båda åtalats för stöld och ringa stöld.
- Den ene pojkens pappa hörde av sig och betalade för de stulna varorna, så egentligen är det här utagerat för vår del, säger Gustav Einarsson, styrelseordförande i Einar Food AB.

Tonårspojkar stal varor för flera tusen i obemannade butiken - då betalade pappan butiksägaren för varorna
I december 2021 var det här Växjös första obemannade butik som Einar Foods ledare Gustav Einarsson öppnade på Ljungadalsgatan 4 vid korsningen till Mörners väg. Här stal två tonårspojkar varor för flera tusen kronor sommaren 2022. Foto: Hans Nilsson


Den obemannade butiken flyttades till Campus och P G Vejdes Väg i augusti 2022. Men i december 2021 var det Växjös första obemannade butik som Einar Food öppnade på Ljungadalsgatan 4 vid korsningen till Mörners väg.

Den 12 kvadratmeter stora butiken har öppet dygnet runt och har ingen personal på plats. Som kund låser man upp dörren till den obemannade butiken med ett mobilt bank-ID.
Inne i butiken är det bara att sätta igång och handla. Man skannar sina varor på samma sätt som i vilken butik som helst och betalar med swish eller kort i snabbkassan. Butiken har kameraövervakning och man legitimerar sig digitalt vid dörröppningen. Men det är inte alla kunder som kunde hantera att butiken inte har någon personal.

Vid flera tillfällen från och med den 25 juni 2022 till och med den 18 juli 2022 stal en 17-årig och en 18-årig pojke tillsammans varor för totalt 8 357 kronor i Einar Foods obemannade butik när den låg på Ljungadalsgatan 4.
Flera gånger handlade det om summor på lite mindre eller lite mer än 100 kronor, men några gånger rörde det sig om stölder för 1033 och 1342 kronor. Som mest stal pojkarna under den här perioden vid ett enda tillfälle varor till ett värde av 2 650 kronor i Einar Foods obemannande butik.
Pojkarna blev upptäckta. Det finns fotografier från övervakningskameran för att bevisa att tonårspojkarna var inne i butiken vid de aktuella tidpunkterna. Man har även förhör med ett vittne om hur stölderna upptäckts och granskning av övervakningsfilm för att bevisa hur butiken har kommit fram till vad som stals och värdet av det.
Dessutom finns det inloggningar i den obemannade butiken för att bevisa att en av pojkarna berett sig inträde till butiken vid tidpunkten för brotten och en sammanställning av stulna varor för att bevisa värdet av det tillgripna. De båda pojkarna erkänner brott.
- De plockade åt sig allt möjligt i en kasse och lämnade butiken utan att betala. Det var godis, läsk och mat. Vi har inte haft så mycket stölder i butiken, men vi anmäler givetvis stölder och vi hade ju film, bilder och deras personnummer via mobilt bank-ID, så allt var glasklart, förklarar Gustav Einarsson på Einar Food AB som höll i projektet med de obemannade butiken i början.

Nyligen hölls en rättegång mot pojkarna i Växjö tingsrätt för stölderna. Domen har inte meddelats än. Men Gustav Einarsson känner egentligen att det hela är utagerat.
- Pappan till den 17-årige pojken hörde ju av sig till oss och betalade för de stulna varorna. Det var bra gjort. På det sättet ställde de det tillrätta, men man får ju inte stjäla så det är väl bra att de får en dom ändå, säger Gustav Einarsson.
Att Einar Food flyttade den obemannade butiken från Ljungadalsgatan 4 till Campus och P G Vejdes väg i augusti 2022 har inget med stölderna att göra, enligt Gustav Einarsson.
- Nej, det här var tanken från början, och vi har en mycket bättre försäljning på Campus. Den är fyra till fem gånger bättre än på Ljungadalsgatan. Det är mer människor som rör sig till fots på Campus än på Ljungadalsgatan, där det mest var bilar som körde, förklarar han.

hans nilssonEinar Foods obemannade butik flyttades från Ljungadalsgatan 4 till Campus och Pg Vejdes Väg i augusti 2022. Foto: Hans Nilsson