VÄXJÖ 2023-9-7 KL. 12:00

Syskonsuccé: Satte årsbästa i Finnkampen

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Gångarna och syskonen Christer Svensson och Monica Svensson i Växjö AIS tävlade med den äran när Sverige vann Finnkampen i friidrott. Det blev årsbästa för båda.
- Jag känner glädje och lättnad, jag hoppas jag är med nästa år också, säger Christer Svensson.
- Jag är väldigt nöjd, det är det bästa loppet jag gjort på flera år, berättar Monica Svensson.

Syskonsuccé: Satte årsbästa i Finnkampen
Syskonen och Växjö AIS-gångarna Monica Svensson och Christer Svensson satte båda årsbästa när de tävlade i Finnkampen på Stockholms Stadion förra helgen. Foto:; Privat


Sverige har en världsstjärna i gång som heter Perseus Karlström, 33 år. Han tog silver på 20 kilometer gång i VM i Budapest nyligen.

Men bakom honom är det klent med återväxten i Sverige. Därför kallades 53-årige Christer Svensson från Växjö och 55-årige Birger Fält in till förra helgens Finnkamp på Stockholm stadion.
Det var första gången som gång ingick som poänggren i Finnkampen. Så det var en historisk tävling.
- I 30 år har vi gångare känt oss utanför. Vi har varit något som katten släpat in, men nu känner jag att vi är mer accepterade som gångare, berättar Christer Svensson.

Christer Svensson kom sist, men han satte nytt årsbästa med 50:40.90 på 10 000 meter gång - och inte personbästa som SVT rapporterade.
- Jag är mycket nöjd tidsmässigt med mitt lopp, jag tror knappt det blir bättre. Det var en upplevelse att tävla på Stockholms Stadion och känna publikstödet inför 9 600 personer, det lyfte mig även om det kanske inte var riktat till mig, säger Christer Svensson.

På damsidan är det en liknande situation som för herrarna. Christers snart 45-åriga syster Monica Svensson är Sveriges bästa gångare bland damerna och given i Finnkampen.
Hon blev bästa svenska i mål med en fjärdeplats på 5000 meter gång och satte nytt årsbästa på 23:48.19.
- Att jag tog mig under 24 minuter är jag väldigt nöjd med. Det var ett roligt lopp. Jag kände mig stark. Jag fick extra tändning av att det var Finnkamp och ett högt tryck på läktaren, säger Monica Svensson.
- Det var det som gjorde att jag satsade extra mycket och att det gick fortare, man kör på och tänker inte på att man är trött då.

Monica Svensson fick beröm av Kajsa Bergqvist, förbundskapten för friidrottslanslaget, efteråt.
- Hon kramade om mig och sa att det var en bra insats av mig. Jag har känt henne länge. Kajsa är en bra person och en bra förbundskapten, säger Monica Svensson.
Poängen i Finnkampen totalt blev 228,5 - 225,5 på damsidan till Sverige och på herrsidan blev det 227–227, där antalet grensegrar avgjorde för Sverige.hans nilsson


- Jag är mycket nöjd tidsmässigt med mitt lopp, säger Christer Svensson. Foto: PrivatMonica Svensson, Växjö AIS, blev bästa svenska dam på 5000 meter gång med tre finskor framför sig i Finnkampen. Foto: Hans Nilsson/Bild tagen på TV