VÄXJÖ 2024-2-5 KL. 12:23

Sveriges största folkfest återvänder till Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. I december var hela Sveriges blickar riktade mot Växjö när Musikhjälpen sändes från Stortorget - och snart kommer Melodifestivalen hit med glitter och glamour och massor av aktiviteter.
- Det här sätter verkligen Växjö på kartan som evenemangsstad och skapar en stor stolthet hos Växjöborna, säger Maria Lexert på Växjö & Co.

Sveriges största folkfest återvänder till Växjö
- Det är jätteroligt att vi har Melodifestivalen i Växjö, det här är ju ett av de största evenemangen man kan ha, förklarar Maria Lexert på Växjö & Co. Foto: Pressbild


Det har kallats för Sveriges största folkfest och Växjö är nu ännu en gång en av värdstäderna för denna fest när Melodifestivalen arrangerar deltävling i Vida Arena helgen den 16 och 17 februari.
När biljetterna släpptes till genrepet den 16 februari, till matinén och själva deltävlingen den 17 februari var intresset stekhett.
- De 10 000 biljetterna tog i princip slut direkt, berättar Maria Lexert som jobbar med Möten & Evenemang på Växjö & Co.
- Det är jätteroligt att vi har det i Växjö, det här är ju ett av de största evenemangen man kan ha, lägger hon till.
Melodifestivalen har arrangerats i Växjö 2017, 2012, 2005 och 2002. De två senaste gångerna har vinnarna i Växjö sedan även vunnit finalen: Loreen 2012 och Robin Bengtsson 2017.
Nu hoppas Växjö & Co på att det blir tredje gången gillt. Men det är inte bara själva tävlingen i sig det här handlar om.
Det kommer bli aktiviteter med mello-tema och det kommer märkas i Växjö att Sveriges största underhållningsprogram på TV är här.
- Ja, det blir mycket glitter och glamour. Programmet är inte helt klart än, berättar Maria Lexert.
- Men vi ska till exempel ha glamplatser vid Grand Samarkand och Tegnérgallerian och vid fritidsgårdar, med en fotovägg där man kan ta en glittrig bild och vinna biljetter till genrepet.
- Den 10 februari blir det sedan Glampremiär vid Speakers Corner under ledning av Andreas Dahl.
Torsdagen den 15 februari blir det ännu mer aktiviteter med mello-tema vid Speakers Corner med elever på estetiska programmet på Katedral som håller i live-karaoke.
Samma dag som själva tävlingen i Vida Arena äger rum, den 17 februari, blir det Melfest på Stortorget klockan 11 till 14.
Jovan Radomir, känd från Go´kväll och barnprogram på SVT bland annat, är konferencier.
Det blir intervjuer med artister och dans med Sommarskuggan och Bolibompadraken på Stortorget och glaskonstnären Markus Emilsson kommer håller i ett glam-quiz.
Melfesten anordnas av Live Nation och SVT ihop med Växjö kommun. Man gör det för att fler ska få uppleva Melodifestivalsyran och för att skapa möten mellan artister, publik och Melodifestivalturnéns partners.
Melodifestivalen är alltid en jättesuccé på tv med skyhöga tittarsiffror. Men det lockar även många besökare till den stad som arrangerar tävlingen.
Växjö kommer omsätta flera miljoner kronor extra under de dagar som Melodifestivalen är här.
- Det kommer besökare hit och bor på hotell, shoppar i affärer och går på restauranger och fikar på kaféer. Evenemang som detta gör ju även att Växjöborna tar del av de aktiviteter som erbjuds i staden, säger Maria Lexert.
De stora evenemangen avlöser varandra i Växjö. Inom loppet av två månader har Växjö snart haft två av de största evenemangen i Sverige. På Växjö & Co har man fått blodad tand.
- SVT och Live Nation vet att Vida Arena fungerar bra för evenemang som Melodifestivalen, och att ha Musikhjälpen på Stortorget mitt inne i en stad av Växjös storlek är en bra idé. Sveriges Radio och Sveriges Television var jättenöjda. Vi kommer absolut försöka få hit Musikhjälpen igen om några år, förklarar Maria Lexert.Deltävling 3 i Vida Arena
Fredag 16 februari – Premiär klockan 19
Lördag 17 februari – Matiné klockan 14
Lördag 17 februari – TV-sändning klockan 20