VÄXJÖ 2023-9-1 KL. 17:25

Stuart tröttnade på toppjobbet - satsade på svamp istället

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Stuart Hippach i Växjö hade ett flott jobb på ett brittiskt IT-bolag - men han tröttnade på det och satsade på svamp istället. Den 8-9 september ställer han ut på Matmarknaden i Växjö med sitt företag Plockat AB i samarbete med Smålands Svamp i Traryd.
- Jag har en passion för svamp, och det är en växande trend med svamp i Sverige, säger Stuart Hippach.

Stuart tröttnade på toppjobbet - satsade på svamp istället
Stuart Hippach med Tegelsopp. - Jag är glad nu när jag jobbar med svamp. Innan hade jag mycket mer pengar som försäljningschef, men jag var inte så glad och då spelar det ingen roll hur mycket pengar man har, berättar han. Foto: Hans Nilsson


Det har blivit stekhett med svamp och det tycks bara bli hetare. Nu finns det exempelvis grupper på Facebook där man diskuterar svamp och som kan locka 100 000 medlemmar.
Man kan undra varför intresset för svamp närmast exploderat de senaste åren.
- Folk är så stressade idag, så för många är det väldigt avkopplande att komma ut i skogen och plocka svamp. Under pandemin började många vara i naturen också och upptäckte då svampplockningen.
- Sedan är det nog kopplat till att folk vill tillbaka till hur man hade det förr när man fick gå ut i skogen och leta mat, förklarar Stuart Hippach.

Svampintresset är ingen ny grej för Stuart Hippach. Han har varit frälst på svamp i över 30 år.
Stuart föddes och växte upp i Watford i norra London och kom till Sverige och Växjö 1990 tack vare kärleken.

I flera år jobbade han som försäljningschef för ett brittiskt börsnoterat IT-bolag i norra Europa och hade det gott ställt.
Men för några år sedan tröttnade han på alla intriger och karriärister på företaget och sade upp sig.

Nu försöker han istället att bygga upp sitt liv kring svampar och driver företaget Plockat AB.
Han blir lycklig av att hålla på med svamp.
- Jag är glad nu när jag jobbar med svamp. Innan hade jag mycket mer pengar som försäljningschef, men jag var inte så glad och då spelar det ingen roll hur mycket pengar man har, berättar han.

I sitt företag Plockat AB har Stuart tre ben att stå på:
Svampguidning i skogen, försäljning av svampar och förädling av svamp.
- Förra veckan hade jag några tyskar och holländare på guidning i skogen i tre timmar. Det är alltid så trevliga människor som är intresserade av svamp. Det är därför jag är så glad numera, jag träffar bara trevliga och bra människor, säger Stuart.

Han påpekar på sin hemsida att det är knappt 1 procent av Sveriges vilda matsvamp som plockas. Resten ruttnar bort i skogen. Vilket gör det till den mest försummade hållbara matvaran.

Det finns runt 7 000 svampsorter i Sverige, men bara omkring 100 av dem är ätbara. Stuart har ätit 55 av dem.
Men nästan 60 svampsorter är giftiga. Därför är det bra om man skaffar sig kunskap innan man ger sig ut i skogen och plockar vildsvamp.
- Vissa av dessa svampar dör man av efter en vecka om man äter dem. Sedan finns det väldigt många svampar till som man kan bli dålig av, förklarar han.

Stuart plockar kanske runt 200 kilo svamp per år, varav 60 kilo är Karl-Johan. Svampen säljer han på event och marknader och till restauranger som Kafé de luxe och Chapter House i Växjö och andra restauranger från Markaryd till Kalmar.

Helgen den 8-9 september på MAT 2023 är Stuart med som utställare med Plockat AB på matmarknaden på Teatertorget i Växjö.
- Det betyder mycket för mig att vara med på matmarknaden. Jag får chansen att visa att man kan göra så mycket med svamp, säger Stuart.

Han ställer ut i samarbete med Smålands Svamp i Traryd där Teyyar och Izabelle Zarg odlar svamp själva.
De har storskalig odling av vita champinjoner, kastanjechampinjoner, portabello, delikatesschampinjoner, delux pärlchampinjoner, shiitake och ostronskivling.
Det är här Stuarts förädling av svamp kommer in i bilden.
- Jag har bra ett samarbete med Traryd, vi brinner båda för hållbarhet. Jag åker till Traryd regelbundet och tar hand om 10-15 kilo svamp. Skogschampinjoner öppnar sig och får lite mörkare färg vid längre transporter. Då värderas de mycket lägre av grossisterna, för de tror att konsumenterna inte köper dem.
- Men det är inget fel på kvaliteten på svampen, det är bara det estetiska det handlar om. Samma sak är det med stammen på portabello, den är inte säljbar på grund av det estetiska. Men kvaliteten är exakt lika bra som hatten på svampen, så stammen tar jag hand om.
- Sedan förädlar jag de här svampdelarna genom att koka eller mala ned dem och göra olika svamprätter av dem, berättar han.
hans nilsson


Tegelsopp. Foto: Hans Nilsson



En vanlig syn: Stuart Hippach med korgar i skogen, redo att plocka svamp. Foto: Hans Nilsson


Stuarts favoritsvampar - Topp 10-lista
1. Läckerriska/ granblodriska
2. Rödgul trumpetsvamp
3. Brunsopp
4. Karl-Johan
5. Blomkålssvamp
6. Shiitake
7. Svart trumpetsvamp
8. Blek taggsvamp
9. Kantarell
10. Smörsopp