VÄXJÖ 2024-6-17 KL. 11:05

Stiftelse i Växjö delade ut 150 000 till kulturstipendiater

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Sparbanksstiftelsen Kronan tillsammans med Swedbank delade nyligen ut totalt 150 000 kronor till tre kulturstipendiater i Kronobergs län. Kulturstipendierna är en del av Sparbanksstiftelsen Kronans satsning på kultur.

Stiftelse i Växjö delade ut 150 000 till kulturstipendiater
Sparbanksstiftelsen Kronan tillsammans med Swedbank delade ut 150 000 kronor totalt. Bröderna Daniel Lourtchik och Christian Lourtchik fick 50 000 kronor vardera och Moa Israelsson 50 000 kronor. Foto. Pressbild


Vid en utdelning och sommarlunch på stiftelsens kansli på Sandgärdsgatan 10 i Växjö för ett tag sedan delade man ut 50 000 kronor vardera till Moa Israelsson, Bild & Formkonst, Daniel Lourtchik och Christian Lourtchik, båda Musik.

Daniel Lourtchik och äldre brodern Christian Lourtchik är uppvuxna i Växjö.
Idag är Daniel Lourtchik 16 år och en talangfull violinist som studerar vid Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm.
Han började spela violin redan vid fem års ålder. Daniel Lourtchik har deltagit i internationella kurser och masterclasses och har belönats med ett flertal utmärkelser och priser i musiktävlingar. Hans mål är ett yrkesliv som professionell musiker.

Christian Lourtchik fyller 19 år i år och är en begåvad violinist som liksom brodern började spela violin redan vid fem års ålder.
Han studerar också vid Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm och har även han deltagit i internationella kurser och masterclasses och fått flera utmärkelser och priser i musiktävlingar. Närmaste målet för Christian Lourtchik är fortsatta studier utomlands och så småningom en karriär som professionell violinist.

Moa Israelsson är uppvuxen i Hölminge i Ljungby kommun, där hon bor och arbetar under delar av året.
Hon är utbildad bildkonstnär vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och är verksam i Åkers-Styckebruk i Sörmland.
Moa Israelsson arbetar skulpturalt i olika tekniker där hennes seriella objekt ofta vittnar om tid som passerar. Föremål som bestick, madrasser och sovsäckar går från att vara något av nytta till att bli en studie i förfall.
Moa Israelsson vill fortsätta utveckla sitt konstnärskap. Under våren 2024 installeras ett av hennes verk på Pilane skulpturpark på Tjörn.
Sparbanksstiftelsen Kronan är ägare till Swedbank. Delar av den avkastning stiftelsen får på sina aktier i banken återinvesteras lokalt inom kultur, idrott, näringsliv, forskning och utbildning.
Varje år delar stiftelsen totalt ut runt 10 miljoner kronor inom de områdena.
Kulturstipendierna är en del av stiftelsens satsning på kultur. Förutom stipendierna kan kulturföreningar ansöka om bidrag via Lokal Pott. Ytterligare två projekt inom kultur är dessutom på gång.
- Det är en fantastisk möjlighet för oss att bidra och utveckla kulturlivet i vårt verksamhetsområde, säger stiftelsens VD Martin Åkesson i en presskommentar.

Stipendierna delas ut inom flera konstformer som mdans, litteratur, bild- och formkonst, teater, film, musik och digitala medier.

Stipendiaterna har en koppling till stiftelsens område och är särskilt talangfulla med eget uttryck inom sin konstform och har dokumentation inom något av följande område: meriterad utbildning, utgivning, tävlingsdeltagande, framträtt på för den aktuella konstformens etablerade scen eller plattform.hans nilsson