VÄXJÖ 2024-1-26 KL. 18:15

Stark medvind för ungmoderater i Kronoberg

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ/KRONOBERG. Det blåser stark medvind för Moderata Ungdomsförbundet i Kronoberg. Under 2023 slogs medlemsrekordet när man nådde 564 medlemmar.
- Vi tar upp frågor som många unga tycker är viktiga idag, som trygghet, och att vi vill ha fler poliser och hårdare straff för våldsbrott, förklarar Emma Falkbacken, ordförande för MUF Kronoberg.

Stark medvind för ungmoderater i Kronoberg
Antalet medlemmar i Moderata Ungdomsförbundet i Kronoberg ökade kraftigt förra året. Emma Falkbacken, ordförande i MUF Kronoberg, ser ökningen som ett styrkebesked för partiets politik och ett resultat av ett långsiktigt arbete. Foto: Hans Nilsson


Det går knackigt för Moderaterna på riksnivå i opinionsmätningarna. Men det märks inte alls på medlemssiffrorna i ungmoderaterna.
Moderata Ungdomsförbundet, MUF, blev nämligen det största ungdomsförbundet 2023 med 17 324 medlemmar. MUF är därmed Nordens största politiska ungdomsförbund.
De här ungmoderata vindarna har blåst in även över Kronobergs län. Från valåret 2022 till 2023 ökade antalet medlemmar i Moderata Ungdomsförbundet i Kronoberg från 466 till 564 stycken. Går man tillbaka till 2006 ser man att det bara var 172 medlemmar i MUF Kronoberg.

Det är de äldsta medlemssiffrorna som finns dokumenterade i det nya system som började användas 2006.
Emma Falkbacken, ordförande i MUF Kronoberg, ser ökningen som ett styrkebesked för partiets politik och ett resultat av ett långsiktigt arbete.
- Vi har varit ute mycket på skolorna och pratat med elever och vi syns mycket med vårt kampanjmaterial på sociala medier, som Tiktok. Där tar vi upp frågor som trygghet, hårdare straff och fler poliser, förklarar Emma Falkbacken.

Hon anser att medlemssiffrorna visar att Moderaternas politik lockar fler unga idag och att det pekar mot att framtiden ser ljus ut för hennes parti.
- När vi pratar med unga människor märker vi att trygghetsfrågor är väldigt viktiga för unga kvinnor och tjejer och även för killar. De säger att de känner sig otrygga när de till exempel ska gå hem en sen kväll, eller på natten, berättar Emma Falkbacken.
- Många som känner sig otrygga gillar att vi vill ha hårdare straff för vålds- och sexbrott och att vi vill ha fler poliser och högre polislöner.
Emma Falkbacken är 20 år. Hon ingår själv i gruppen av unga kvinnor som känner sig otrygga idag.
- Jag har inte själv drabbats av något, men jag har nog påverkats av alla skjutningar och överfall det har rapporteras om på tv och i tidningar. Jag känner mig otrygg om jag ska gå hem genom stan ensam sent en kväll eller på natten. Då får mina föräldrar hämta mig, eller så tar jag taxi eller åker buss, berättar hon.
Den andra frågan som en hel del tar upp när Emma Falkbacken och andra ungmoderater är ute och pratar med yngre är den om Sverigedemokraterna.
- Många unga kvinnor verkar inte tycka om SD, och de gillar inte att vi samarbetar med SD. De undrar också vad som skiljer SD och Moderaterna. Vissa tycker att SD och M är väldigt lika politiskt och de tror att SD sitter i regeringen.
- Jag förklarar att vi samarbetar med SD för att vi måste göra det för att vi ska få igenom vår politik. Men det är ju inte det parti vi vill samarbeta med i första hand. SD är i först hand ett missnöjesparti och det är inte Moderaterna.
- Nu är 34 procent av våra medlemmar i MUF Kronoberg tjejer och unga kvinnor. Det är ändå rätt många, men att det inte är fler handlar delvis om SD.

Målet för MUF Kronobergs medlemsstatistik är att man ska ha hälften killar och hälften tjejer.
- Jag tror att vi i Moderaterna måste bli bättre på att visa att det är skillnad på oss och SD om vi ska nå fler unga kvinnor, bland annat genom att fortsätta att driva frågan och visa oss mer positiva till arbetskraftsinvandring till Sverige, och även tydliggöra att vår och SD:s ekonomiska politik skiljer sig kraftigt åt, klargör Emma Falkbacken.
Hans nilsson


- Vi tar upp frågor som många unga tycker är väldigt viktiga idag, som trygghet, och att vi vill ha fler poliser och hårdare straff för vålds-och sexbrott, berättar Emma Falkbacken, ordförande för MUF Kronoberg. Foto: Hans NilssonEmma Falkbacken, ordförande i MUF Kronoberg. Foto: Hans Nilsson