VÄXJÖ 2023-6-2 KL. 18:20

Skogslyckan fyller 80 år på nationaldagen: "Betyder oerhört mycket för Växjöborna"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. På nationaldagen den 6 juni är det exakt 80 år sedan Skogslyckans kyrka togs i bruk. Nu firas 80-årsjubileet från den 6 juni och hela veckan fram till den 11 juni med olika aktiviteter.
- Jag tror att Skogslyckan betyder oerhört mycket för Växjöborna, säger Katarina Friberg, pastoralchef i Skogslyckans kyrka.

Skogslyckan fyller 80 år på nationaldagen:
- Skogslyckan är en oas i staden, en mycket vacker plats att vara på med alla fina blomsterodlingar, säger Katarina Friberg, pastoralchef i Skogslyckans kyrka. Foto: Hans Nilsson


Det var den 6 juni 1943 som Skogslyckan stod klar och invigdes. Från början var det enbart en kyrkogård.
- Först tänkte man att Skogslyckan skulle bli ett begravningskapell med krematorium och inte en kyrka för gudstjänster. Men över tid så ändrades det när Växjö växte och behovet av en kyrka ökade, så 1966 byggdes kapellet om till kyrka, berättar Katarina Friberg.
- Då gjorde man även en stor ombyggnad av själva kyrkogården och kyrkans iögonfallande mosaik byggdes då också vid altaret.
Skogslyckan är idag Växjös mesta begravningskyrka, enligt Katarina Friberg.
- Tegnér och Hovshaga används enbart som begravningskapell. Idag kan Tegnér inte bli större, den är fylld. I takt med att Växjö har vuxit så är Skogslyckan också nästan fylld när det gäller jordbegravningsplatser, säger Katarina Friberg.
- De flesta som begravs i Växjö numera kremeras och hamnar i minneslunden. Den kan man fortsätta med i all evighet.

Skogslyckan har vuxit från att bara vara begravningskapell till att nu innehålla flera aspekter av Svenska kyrkans verksamhet.
- Det är en oas i staden, en mycket vacker plats att vara på med alla fina blomsterodlingar. Folk besöker kyrkogården dagligen och vid de stora högtiderna för att minnas de döda, berättar Katarina Friberg.
- Skogslyckan har blivit en plats för hela livet. Här följer man sina älskade till den sista vilan och i kyrkan har man gudstjänster och det är mycket barn som döps här och vi har många konfirmander. Sedan har diakonicentrum blivit en plats där människor i svåra situationer får hjälp och där man har härbärge på vintern.


hans nilsson


Kapellet på Skogslyckan byggdes om till kyrka 1966. - Då gjorde man även en stor ombyggnad av kyrkogården och kyrkans iögonfallande mosaik byggdes då också vid altaret, säger Katarina Friberg. Foto: Hans Nilsson- Det är en oas i staden, en mycket vacker plats att vara på med alla fina blomsterodlingar, berättar Katarina Friberg. Foto: Hans Nilsson


Program för firandet av Skogslyckan
Tisdag 6 juni
13.00-17.00 Unga ledare återskapar kyrkan digitalt på storbildsskärm i kyrkan.
17.00 Visning av kyrkan, leds av Carl Wibert Holmén
18.00 Festmässa - lovsång, bön, eftertanke.
19.00 “Hurra för kyrkan”. Tårta. Grillfest.
Onsdag 7 juni
8.00 Morgonmässa. Frukosten i Gläntan efter mässan.
Torsdag 8 juni
9.30 Små och stora – glass och ballonger. Anmäl här
10.00 - 12.00 Café Foajé - tårtkalas
13.30 Sjung med mig – glass och ballonger. Anmäl här
Fredag 9 juni
kl 11.00-12.00 samt 15.00-16.00 Kyrkogårdsvandringar, samling vid kyrkan. Fika: kaffe o kaka serveras
Lördag 10 juni
17.00 Musik i Skogslyckan - “Vår fader” av Dan Alkenäs med Skogslyckans kammarkör
Söndag 11 juni
10.00 Familjegudstjänst - Sommarfest med gruppavslutning. Fiskdamm, korv och bröd, glass, ballonger. Hoppborg för barnen.