VÄXJÖ 2023-8-28 KL. 10:36

SD slår tillbaka efter anklagelser om nazism: ”MP har flera kopplingar till islamister”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. När Magnus P. Wåhlin i Växjö meddelade att han vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet pekade han ut SD som MP:s tydligaste motpol. Han anser att SD inte har gjort upp med sin nazistiska historia.
- Wåhlin kastar sten i glashus. Miljöpartiet har flera kopplingar till islamister. När ska de göra upp med det, svarar Pernilla Wikelund i SD i Växjö.

SD slår tillbaka efter anklagelser om nazism: ”MP har flera kopplingar till islamister”
- Magnus P Wåhlin har ingen egen politik att tala om, så han riktar in sig på väljare som är lättpåverkade. Han verkar ha som sin främsta agenda och politiska sakfråga att motarbeta SD, tycker Pernilla Wikelund i SD. Foto: Hans Nilsson


Magnus P. Wåhlin (MP) i Växjö gick hårt åt Sverigedemokraterna när han nyligen offentliggjorde att han kandiderar som språkrör för Miljöpartiet.
- SD närmar sig fascismen i flera fall och man har inte gjort upp med sin nazistiska historia. Det är en ravin mellan oss i MP och SD, och det är extremt viktigt för mig att Miljöpartiet är en tydlig motpol till den högerpopulism som styr vårt land, förklarade Magnus P. Wåhlin (MP) i Lokaltidningen.
- Jag vill inte ha ett samhälle där man delar upp människor i olika grupper som SD gör. Men vi har ändå en regering som baserar sitt regeringsinnehav på detta parti. SD gör fascistiska utspel, vill förbjuda viss konst och lierar sig med Ungern som inte accepterar den liberala demokratin.
- Detta är fakta och inte en åsikt. Tänk bara på Richard Jomshofs uttalande om muslimer och profeten Muhammed och Björn Söders uttalande om Pride och pedofili.

När Pernilla Wikelund, ordförande i SD i Växjö och Kronoberg, fick läsa detta blev hon upprörd.
- Magnus P Wåhlin har ingen egen politik att tala om, så han riktar in sig på väljare som är lättpåverkade med såna här uttalanden. Han verkar ha som sin främsta agenda och politiska sakfråga att motarbeta SD, tycker hon.
- Men jag behöver inte ta åt mig när han påstår att SD inte har gjort upp med partiets förflutna. SD:s bakgrund har inget med dagens politik att göra.

Hon menar att SD granskats mer av medier än något annat parti och att man internt gör bakgrundskontroll på alla företrädare sedan lång tid.
- Dessutom har partiet låtit skriva en vitbok. När kommer Miljöpartiets vitbok om kopplingarna till islamismen? En stor portion självrannsakan från Magnus P Wåhlin hade inte skadat, säger Pernilla Wikelund.
- Det är lätt för honom att kasta hårda ord på SD. Med företrädare som Magnus P Wåhlin på väg in i rikspolitiken behöver Växjöbor, kronobergare och svenskar få upp ögonen för Miljöpartiets egentliga agenda.
Pernilla Wikelund pekar på att MP har avslöjats med flera kopplingar till islamister. Ett exempel är Mehmet Kaplan, säger hon.
Det miljöpartistiska statsrådet som tvingades avgå 2016 efter att SVT rapporterat om hans umgänge med Grå Vargarna, en högerextrem turkisk organisation.
- Kort efter det fick muslimen Yasri Kahn lämna sina uppdrag i MP efter att han vägrat ta en kvinnlig tv-reporter i hand, säger Pernilla Wikelund.
Försvarshögskolan befarade att Miljöpartiet var infiltrerat av Muslimska Brödraskapet. I en intervju med TV4 sa Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, att han såg likheter med Sovjetkommunismens infiltration av demokratiska partier under kalla kriget.

Pernilla Wikelund hänvisar till Johan Lundberg, författare och docent i litteraturvetenskap, som lyft fram kopplingar mellan MP och islamister, bland annat i en debattartikel från 2016 i Göteborgsposten.
Han pekar där på att islamister använt MP för att få bidrag för islamistiska gärningar.

Miljöpartisten Alice Bah-Kuhnke sitter i Europarlementet men var kultur- och demokratiminister 2014-2019.
När hon var generaldirektör för Ungdomsstyrelsen 2013-2014 såg hon till att bland annat Göteborgs rättvisecenter fick 591 000 kronor till projektet ”Göteborg mot islamofobi”, där Amanj Aziz var ansvarig. Han var engagerad i Bellevuemoskén som drivs av ISC, Islamiska Sunnicentret och finansieras av Saudiarabien.
Uppdrag Granskning på SVT avslöjade 2007 att ISC tillhör den radikala salafistiska grenen av islam med personer som har sympatier för våldsbejakande islam, enligt Säkerhetspolisen, Säpo.

Amanj Aziz ledde den svenska etableringen av brittiska iERA. En salafistisk missionsrörelse och ett tillhåll för IS-sympatisörer med bas för terroristrekrytering.
Samtidigt försökte Mehmet Kaplan i MP stoppa en hårdare terrorlagstiftning som var på förslag. Han jämförde frivilliga i finska vinterkriget med svenska Syrien-jihadister.
- Här fanns alltså IS-krigare direkt ur miljön runt organisationer som fått stora bidrag av Alice Bah Kuhnke. Samtidigt som Sverige hade ett miljöpartistiskt statsråd i Mehmet Kaplan som ville ha en mildare terrorlagstiftning, påpekar Pernilla Wikelund.hans nilsson