VÄXJÖ 2022-9-2 KL. 21:00

SD: ”Malin Lauber piskar upp hatstämningar”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. - Det hat och hot som Annie Lööf utsätts för är inte på något sätt okej. Men Malin Lauber behöver också fundera på om hon själv kan ha bidragit till att piska upp hatstämningar, säger Pernilla Wikelund, ordförande i SD i Växjö och Kronoberg.

SD: ”Malin Lauber piskar upp hatstämningar”
- Malin Lauber riskerar att piska upp en ännu värre hatstämning med sina uttalanden, säger Pernilla Wikelund (SD) Foto: Hans Nilsson

Socialdemokratiska kommunalrådet Malin Lauber pekar ut högerextrema krafter som skyldiga till att Almedalsnazisten hade planer på att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
- Annie Lööf är allt som högerextrema krafter föraktar. Hon har under lång tid varit utsatt för hat och hot för att hon står upp för mänskliga rättigheter och så tydligt tar avstånd från rasism och fascism. De personer som driver på detta hat har alla ett ansvar och bör ta sig en funderare, säger Malin Lauber.
Nyligen har även utrikesminster Ann Linde gått ut och sagt att SD har en skuld i att Almedalsnazisten hade Annie Lööf som måltavla för sina mordplaner.

Statsminister Magdalena Andersson har anklagat SD:s webbkanal Riks för att driva en hatkampanj mot Annie Lööf.
Pernilla Wikelund är toppnamn för Sverigedemokraterna i Växjö - ett parti som ofta benämns som högerextremt av Socialdemokraterna.
- Det är fruktansvärda handlingar som drabbat Annie Lööf, men det här är bisarra påståenden från Ann Linde och Malin Lauber som riskerar att piska upp en ännu värre hatstämning. Det kan drabba politiker generellt, inte minst i SD och frågan är om socialdemokratiska företrädare vill ha mer attacker mot politiker, säger Pernilla Wikelund.
- I Laubers egna led uttalas mycket utpekanden, mobbing och exkluderade. Jag anser att vi politiker har ett stort ansvar att agera som de förebilder vi menar behövs. Då måste vi börja med oss själva.

Pernilla Wikelund anser att Magdalena Andersson och hennes ministrar bedriver en oförskämd kampanj mot högerblocket.
- SD är i skottgluggen för hatet, men på sista tiden har framförallt Liberalerna fått verbalt smisk. Självklart handlar det om att det är så jämnt mellan blocken att S kan komma att förlora makten, och att L-väljarna kan avgöra. Men det är vedervärdigt hur halva väljarkåren blir brunmålad av sittande regering, säger hon.

hans nilsson