VÄXJÖ 2022-9-16 KL. 14:20

SD lockade många väljare bland invandrare: ”Vi är populära i Araby”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Sverigedemokraterna rusade som en raket i valet. I Växjö gjorde partiet ett mycket bra val även i invandrartäta områden som Araby och Teleborg.
- Vi märker att vi är populära i Araby. Det finns en förtvivlan bland boende i Araby. Folk från Mellanöstern och Afrika skäms över de landsmän som inte sköter sig, säger Pernilla Wikelund, ordförande för SD i Växjö och Kronoberg.

SD lockade många väljare bland invandrare: ”Vi är populära i Araby”
Pernilla Wikelund, ordförande för SD i Växjö och Kronoberg. firar på valvakan i söndags ihop med Robin Berg, gruppledare för SD i Alvesta, och Robert Fredriksson förstanamn på regionlistan för SD. Foto: Privat

Sverigedemokraterna är numera Sveriges näst största parti, efter att ha fått 20, 6 procent i riksdagsvalet. I Växjö kommun gick man framåt med ett par procentenheter och landade på 11, 1 procent i kommunvalet.
I valet till riksdagen i Kronobergs län blev SD nästa största parti med 23 procent.
- Jag mår förträffligt bra, vi har ju slitit hårt för detta. Vi har lyckats skapa en anda av folkrörelse, ett parti som utgår från folket, säger SD:s toppkandidat i Växjö, Pernilla Wikelund.
- SD är det enda parti som har hållit fast hela vägen vid samma politik: att skapa trygghet och att bekämpa kriminalitet och att visa på alla de problem som massinvandringen för med sig, lägger hon tilll.
Sverigedemokraterna går bra även i områden där det bor många människor med invandrarbakgrund, som Araby, Dalbo och Nydala och Teleborg.
- Det är i de områdena man är mest drabbad av de problemen som kommer med massinvandringen. Många som bor i de områdena är rädda för våldet och de kriminella, berättar Pernilla Wikelund.
- Vi har haft besök av många människor med invandrarbakgrund i vår valstuga i Växjö. Det är skötsamma människor från Mellanöstern och Afrika och före detta Jugoslavien som är trötta på de kriminella och de som inte kan sköta sig. De har sagt att de ska rösta på SD. Att det är så många somalier som sagt så är helt nytt.

I skrivande stund är det måndag, den 12 september, dagen efter valet. Frågan hänger i luften. Vad kommer hända nu? SD fick sju mandat och kan bli vågmästare.
Vilka ska bilda majoritet i Växjö? Pernilla Wikelund hoppas att SD ska få ingå i ett samarbete med M, KD, L och C i ett nytt styre av Växjö.
- Det vore inte gynnsamt för Växjö med ett minoritetsstyre eller en vågmästarsituation. Jag känner att M och KD inte har stängt dörren till oss, och jag tycker att det förpliktigar C och L att de förhandlar med oss. De har ju gått till val som en allians och deras väljare har röstat för att de ska styra Växjö, lägger hon till.
- Men det är en stor prövning för C och L att samarbeta med oss. Vi stänger inte dörren för något parti, men ett samarbete med Socialdemokraterna är kanske inte realistiskt, konstaterar Pernilla Wikelund.


hans nilsson

Valet till Växjö kommunfullmäktige - Araby
Parti Procent
Socialdemokraterna 58, 2
Vänsterpartiet 14, 3
Sverigedemokraterna 8, 2
Miljöpartiet 1, 9

Valet till Växjö kommunfullmäktige - Teleborg centrum
Sverigedemokraterna 16, 9

Valet till riksdagen - Araby
Sverigedemokraterna 12, 5