VÄXJÖ 2022-11-4 KL. 16:35

SD: ”Fredrik Modéus politiserar kyrkan och visar stor brist på förståelse för sin roll som biskop"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. - Fredrik Modéus visar stor brist på förståelse för sin roll som biskop, han bör hålla sig på långt avstånd till politiska ställningstaganden, säger Pernilla Wikelund, ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö och Kronoberg.

SD: ”Fredrik Modéus politiserar kyrkan och visar stor brist på förståelse för sin roll som biskop
- Som biskop bör Fredrik Modéus hålla sig på långt avstånd till politiska ställningstaganden, säger Pernilla Wikelund i Sverigedemokraterna. Foto: Hans Nilsson


Att biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus, så hårt kritiserar ett politiskt parti som Sverigedemokraterna är svårsmält för Pernilla Wikelund i SD.
- Jag blir oerhört besviken över biskopens uttalande, men jag är inte så förvånad. Företrädare för Svenska kyrkan som biskop Fredrik Modéus och den avgående ärkebiskopen Antje Jackelén har starkt företrätt politiseringen av kyrkan, det leder till stora ekonomiska konsekvenser för Svenska kyrkan på sikt, tror Pernilla Wikelund.

Hon påpekar att staten och Svenska kyrkan skildes åt den 1 januari 2000 och att Svenska kyrkan då stället blev ett av flera trossamfund.
- Svenska kyrkans representanter ska givetvis kunna förhålla sig till bibliska ord och värderingar. Men det finns ju många medlemmar i kyrkan som röstar på borgerliga partier och på Sverigedemokraterna, och då bör kyrkan kanske även förhålla sig till det när man uttalar sig, säger Pernilla Wikelund.hans nilsson