VÄXJÖ 2023-8-22 KL. 10:43

Sabina starkast i Växjö - för andra året i rad

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Sabina Hjelmberg vann "Växjö starkaste" i lördags på Stortorget under Karl-Oskardagarna.
Det var andra året i rad hon tog hem tävlingen som Lokaltidningen Växjö/Alvesta arrangerar i samarbete med Steam Strength & Fitness.
- Det känns bra att kunna försvara titeln. Jag ställde ju upp för att vinna, säger 31-åriga Sabina Hjelmberg.

 Sabina starkast i Växjö - för andra året i rad
Vinnare av årets ”Växjö starkaste” blev Sabina Hjelmberg för andra året i rad. Foto: Michelle Frid


"Växjö starkaste" i lördags på Karl-Oskar blev en fest för publiken med deltagare som svettades i värmen när de tävlade i grenar inom styrkelyftpass och rep-power.
Stämningen var på topp från klockan 11 till 15 på Stortorget vid residenset där tävlingen hölls. Intresset är stort för den här typen av tävlingar.
Det var flera hundra personer som kom och tittade på tävlingen på Stortorget.
- Det blev en väldigt lyckad tävling med många starka deltagare och en ännu större publik än förra året. Många är nyfikna på att titta på när andra pressar sig själva och tar ut sig, säger Cecilia Peterson, ägare av Lokaltidningen.
- Publiken skrek och tjoade och höll på sina kompisar och familjemedlemmar. Det var varmt och jättebra stämning och vi hade verkligen tur med vädret.
Det här var andra året som Lokaltidningen ordnade ”Växjö starkaste” tillsammans med gymmet Steam Strength and Fitness, som valde ut vilka grenar det skulle tävlas i.
Men Lokaltidningen Växjö/Alvesta har hållit i och arrangerat ”Växjö starkaste” i flera år.
- Vi vill göra något roligt för Växjö, och med den här tävlingen har vi hittat ett bra koncept. Sedan är Steam Strength & Fitness och Thom Andersson en mycket bra partner att samarbeta med, förklarar Cecilia Petersson.
Fyra av de 22 deltagarna var kvinnor. Poängsystemet är anpassat så att män och kvinnor kan tävla mot varandra.
Precis som förra året var det Sabina Hjelmberg från Växjö som vann "Växjö starkaste". Hon fick en pokal och en medalj och även ett spabad som Bauhaus sponsrat med.
- Det är roligt med såna här tävlingar. Man blir taggad. Jag tränar crossfit sedan sju år. Många av de grejer som är med i "Växjös starkaste" ingår i crossfit, förklarar Sabina Hjelmberg, som är från Tingsryd från början.
Träning är en livsstil för Sabina Hjelmberg. Hon tränar crossfit fem-sex gånger i veckan och simmar och springer. Dessutom är hon pt och coach på Crossfit Linné i Växjö.
I "Växjö starkaste" består första deltävlingen av knäböj, bänkpress och marklyft - och i den andra deltävlingen är det chins, dips och armhävningar som gäller.
Man ska göra så många man kan av dessa på 90 sekunder. Tyngden och poängen avgörs beroende på ens kroppsvikt.
Sista deltävlingen var en final och en hinderbana med de tre bästa deltagarna från de två första deltävlingarna. Hinderbanan bestod av däckvältning, militär press och farmers walk. Den som tog sig igenom hinderbanan snabbast vann finalen och blev dessutom”Växjö Starkaste 2023".

Även publiken tävlade statiskt med alla hålla vikter utifrån kroppen. Foto: Michelle FridAlla årets tävlande i "Växjös starkaste" tillsammans med arrangörerna Steam Strength och Lokaltidningen Växjö/Alvesta. Foto: Michelle Frid


Nils-Petter Nilsson och Joakim Olofson i Växjö Citysamverkan
Foto: Magnus Svenlert
En av finalisterna kämpar i Farmers Walk. Foto: Michelle Frid