VÄXJÖ 2023-3-17 KL. 17:00

Rundgång i Växjö blir fristående skivbutik

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Rundgång Uffes Källare på Sandgärdsgatan i Växjö har nu blivit en fristående skivbutik efter att ha varit ägd av Rundgång i Malmö sedan 2016. Men man kommer fortsätta samarbeta med Rundgång i Malmö.

Rundgång i Växjö blir fristående skivbutik
För många Växjöbor som handlade skivor hos Uffe Ekerot på 80- och 90-talet är Uffes Källare laddad med minnen. Så är det även för Åskar Lilja.. Foto: Hans Nilsson


Det är på Facebook som Rundgång Uffes Källare meddelar nyheten att man nu blir fristående butik i Växjö.
Man har börjat planera för butikens framtida form i Växjö och utlovar många spännande nyheter med utökning och annat.

Skivbutiken Rundgång i Malmö öppnade filialbutik i Växjö 2016. I oktober 2020 flyttade man från innergården till Sandgärdsgatan 1 och till samma butikslokal där Uffes Källare startade i slutet av 80-talet.
För många Växjöbor som handlade skivor hos Uffe Ekerot på 80- och 90-talet är Uffes Källare laddad med minnen.
Så är det även för Åskar Lilja, som jobbar sedan flera år på Rundgång i Växjö. Han var nära vän med Uffe Ekerot, som ordnade konserter och konstutställningar i källaren och tog hit amerikanska och engelska band samtidigt som han drev skivaffären.

Uffe Ekerot betydde enormt mycket för musiklivet i Växjö. Men i maj 2015 gick han bort.
- Det är så vackert. Uffe Ekerot hade varit stolt och glad över att se att hans ande lever kvar i lokalen, berättade Åskar Lilja i Lokaltidningen i september 2020.
- Det här är så himla roligt, det är nog många Växjöbor som har minnen av att de gått ned i källaren på Sandgärdsgatan och köpt skivor. Uffe var en eldsjäl, han har betytt så mycket för Växjös musikliv. Han hade koll på smal musik också och gav tips på skivor till kunderna, säger Åskar Lilja.
Hans nilsson