VÄXJÖ 2024-7-20 KL. 13:55 Rolf lever drömmen och har drivit café i 18 år
Av Josefin Petersson
– Alla är välkomna hit, gamla, unga och barnfamiljer. Det är så fantastiskt att se när barnen kommer in och ser alla klubbor och karameller, det tindrar i deras ögon av ren lycka, säger Rolf Kågell. Foto: Josefin Petersson
BERGKVARA. För 18 år sedan öppnade Café Gammeldags på Bergkvara gård, då under namnet Svenska Tantens Trädgårdscafé. Trots namnbytet för några år sedan serveras det fortfarande gammeldags fika.
I 18 år, sedan november 2006, har Rolf Kågell stått flertalet av årets dagar och bakat kakor, pajer och bröd innan öppning. Rolf Kågell har alltid haft en dröm om att starta café och när han av en slump kom i kontakt med Nils och Ulrica Posse på Bergkvara gård, visade det sig att de hade ett hus som stod tomt. Han blev direkt förtjust i alla rummen, samtidigt som läget också är otroligt.
– Det hade aldrig tidigare varit café i huset, det lades med andra ord ner mycket tid med att slipa, måla och tapetsera, såklart i gammeldags stil innan vi kunde öppna. Jag har alltid haft en dröm om att starta ett café, jag har alltid gillat att laga mat och baka. Jag tror det kommer från att jag växte upp som fosterbarn och mamman i familjen var matglad och gjorde sylter och safter bland annat. Så att efter så här många år fortfarande driva detta känns fantastiskt, berättar Rolf Kågell, ägare till Café Gammeldags.
Tidigare hette caféet Svenska Tantens Trädgårdskafé, men när han och sambon gick skilda vägar så ville hon ha med sig namnet. Caféet bytte då namn till Café Gammeldags, recepten är gamla och inredningen är gammal, så det namnet kändes givet.
– Svenska Tantens Trädgårdscafé kom till genom ett konstprojekt som min förra sambo hade, hon behövde en gammal dam och jag kom och tänka på Kerstin Karlsson som kommer från Tallås. Det visade sig att hon även är född i det röda rummet här i huset och arbetade som mjölkerska på gården innan hon flyttade till Marklanda och gifte sig. Det är klart att jag skulle vilja ha kvar namnet, det finns däremot kvar en bild på henne ute på fasaden, berättar Rolf Kågell.
I år har han haft stängt i januari och februari, i mars, april och maj hade han öppet på helgerna, från och med juni fram till i slutet på augusti har han öppet tisdag till söndag. Till hösten går det sedan tillbaka till att vara öppet på helgerna, förutom vid julmarknaden kring lucia när det är extra öppet.
– Under julmarknaden serveras det bara mackor, det kommer cirka 3 000 besökare under tre dagar, det är bara 90 platser då så man får sitta i 30 minuter. Under sommaren när man kan sitta ute också har vi 80 platser inne och 16 bord utomhus. Det är sommaren när alla är lediga som det kommer mest folk, både de som bor lokalt runt om kring, men det kommer också mycket turister, danskar, tyskar, holländare, fransmän, kineser, österrikare och amerikanare, berättar Rolf Kågell.
På menyn finns matigare alternativ så som laxpaj, västerbottenpaj, vegetarisk paj, lammkorv och kardemummakyckling som man får potatissallad, sallad och bröd till. Caesarsallad och laxsallad. Mackor med ägg och sill, köttbullar, salami/brie eller torkad tomat/brie. Dessutom finns det också saffranspannkakor med egengjord sylt till. För den som är sugen på fika finns det också en hel del alternativ, både kanel och kardemummabullar, persikopaj, äppelkaka, morotskaka, toscakaka, kladdkaka, citronkaka, cheesecake, nötpaj med fröer och mandel med ett kolatäcke, kolakakor, chokladbröd, apelsinbröd. Äppelkakan och kladdkakan är glutenfri och laktosfri, men de bakas fortfarande i samma miljö som det andra. Café Gammeldags har också specialiserat sig på ekologisk läsk och har hallonsoda, citronläsk och rabarberläsk. De har också mer traditionella sorter så som loranga, fruktsoda och cola.
– Våra flaggskepp är framför allt äppelkakan och toscakakan, det är dem som går mest. Kunderna frågar också varje dag efter kolakakor och chokladbröd. Allt som jag bakar säljer också i stort sett slut under dagen. Jag har ett jättefint samarbete med Härensås gård, de gör rabarber- och jordgubbsyoghurtglass som jag säljer, vi använder också deras mjölk till allt. Lokala odlare och producenter är suveränt, berättar Rolf Kågell.
I dagsläget är de fem stycken som arbetar på caféet, han vill tacka dem och är tacksam för sin underbara personal. Han vill också rikta ett tack till Bergkvara gård med Nils och Ulrica Posse i spetsen som för många år sedan släppte till huset så att människor kan komma dit och äta och fika. Sedan tre år tillbaka håller det även till en loppis i huset på övervåningen som heter Retro.
– Det bästa med läget är att det är nära stan, men ändå lugnt ute på landet, folk som kommer hit trivs, de kan sitta här i två timmar. Jag tycker inte man ska sitta med mobilen när man fikar, utan jag vill ha ett möte, ett möte mellan människor, att de ska se varandra helt enkelt. Alla är välkomna hit, gamla, unga och barnfamiljer. Det är så fantastiskt att se när barnen kommer in och ser alla klubbor och karameller, det tindrar i deras ögon av ren lycka, avslutar Rolf Kågell.
Josefin Petersson
Svenska Tantens Trädgårdscafé kom till genom ett konstprojekt, då behövdes det en gammal dam, det blev Kerstin Karlsson som kommer från Tallås. Det visade sig att hon även är född i det röda rummet i caféet. Foto: Josefin Petersson
Det bästa med läget enligt Rolf Kågell är att det är nära stan, men ändå lugnt ute på landet, folk som kommer hit trivs, de kan sitta där i två timmar. Foto: Josefin Petersson