VÄXJÖ 2022-10-7 KL. 18:52 Rebecca brinner för att hjälpa människor med kosten
Av Hans Nilsson
VÄXJÖ. Rebecca Andersson slutade jobba som sjuksköterska i våras för att istället utbilda sig till kostrådgivare och satsa helt på sitt företag Victu AB.
- Jag brinner för att hjälpa människor att få en bättre hälsa med kosten och som ett sätt att förebygga sjukdom, samtidigt vill jag öka kunskapen om kost, säger 26-åriga Rebecca Andersson som utgår från en lokal i Icon-huset i Växjö.
Rebecca Andersson hyr in sig på kontorshotellet i Icon-huset. Där erbjuder hon kostrådgivning och samtal om kost och kroppsmätning. - Jag förespråkar inga dieter, förbud eller måsten. Vi kan äta allt men inte alltid, säger hon. Foto: Hans Nilsson
Rebecca Andersson jobbade som sjuksköterska på Växjö lasarett i tre år. Hon var på flera olika avdelningar, bland annat på akutkliniken och medicinkliniken.
I jobbet som sjuksköterska funderade hon ofta på hur man skulle kunna förebygga skador och sjukdomar. Hon träffade många patienter med livsstilssjukdomar där kosten uppenbarligen hade en stor betydelse.
Träning, kost och hälsa har alltid fascinerat Rebecca Andersson. Hon spelade fotboll i många år i Hjortsberga IF och hon går regelbundet på gym och springer flera gånger i veckan.
Det var allt det här sammantaget som fick henne att säga upp sig som sjuksköterska och gå en kurs och utbilda sig till kostrådgivare och starta eget företag.
- Kosten har alltid varit mitt största intresse. Min stora dröm har varit att få arbeta med kosten. Jag är intresserad av vårt inre, och vad kroppen behöver för att fungera och må bra. Kosten har stor betydelse både för hälsan och för träningen, förklarar hon.
Hennes dröm blev sann. Nu är hon kostrådgivare och har kommit igång med företaget Victu AB. Hon riktar in sig på privatpersoner, företag och föreningar med sina tjänster och har redan gjort företagsbesök och haft privata klienter.
- Jag har en hemsida och företaget finns också på Facebook och Instagram, och jag kommer kontakta företag och föreningar och berätta om mina tjänster, berättar hon.
Rebecca hyr in sig på kontorshotellet som kallas för Byn i Icon-huset. Dit kan man komma för att få hjälp med kostrådgivning, kostschema, kostanalys och samtal om kost och göra en kroppsmätning. Hon visar stolt upp ett verktyg för att mäta sammansättningen av kroppen, InBody270.
- Den mäter det hälsofarliga fettet som sitter runt våra organ, det viscerala fettet. Det kan man inte se på utsidan. Men med kroppsmätare får man värden som förhållandet mellan vätska, muskler och fett, och det viscerala fettet, förklarar hon.
- Alla människor kan ha ett högt värde av det viscerala fettet. Det avgörs inte enbart av ens kroppsbyggnad. Utan det viscerala fettet avgörs av kost och stress.
- En ohälsosam kost och överdriven träning kan stressa kroppen och ge ett högt värde av det viscerala fettet. Det höga värdet är direkt kopplat till sjukdomar som bröstcancer och tjocktarmscancer. Men med en förändring av kosten och en översyn av stressnivån i livet kan vi öka chansen till ett friskare liv.
Rebecca säger att hon med kosten vill öka medvetenheten och hjälpa människor till en bättre hälsa. Det kan vara att man vill nå resultat av sin träning, gå upp eller ner i vikt eller att man vill skaffa sig en hälsosam kost som ett sätt att investera i sin hälsa, nu och för framtiden. Men hon påpekar att en hälsosam kost kan betyda olika saker för oss alla.
Hon förespråkar en hållbar kost som innebär att man i grunden har en näringsrik kost med mat man tycker om, och att samtidigt kunna inkludera sina favoriter.
- En hälsosam kost handlar om helheten i kosten. Jag förespråkar inga dieter, förbud eller måsten. Vi kan äta allt men inte alltid. Det handlar om att ge kroppen den näring och energi den behöver, men att man samtidigt kan inkludera sin favoritkaka och sitt godis. Man behöver hitta balansen i att allt kan finnas med, för att på så sätt göra kosten hållbar och göra det till en investering, en kost som du är nöjd med och faktiskt fortsätter med även i framtiden.
För Rebecca handlar det om att man ska få i sig sitt behov av kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler.
- Behovet är individuellt och styrs bland annat av ålder, kön, aktivitetsnivå och mål. Varje person har ett unikt behov som inte kan formas utifrån generella principer eller genom att jämföra med någon annan. Det är sånt jag går igenom med kostschema, kostanalys eller kostsamtal.
- Vi delar ofta in livsmedel i bra och dåliga och styrs av myter om kost. Jag vill slå hål på de myterna och öka kunskapen. En myt är att kolhydrater är ohälsosamt och gör att man går upp i vikt, men kolhydrater är ett fantastiskt livsmedel och den viktigaste källan till energi.
- Kolhydrater kan innehålla en hel del näring och fibrer och ha flera hälsofördelar. Man går inte upp i vikt av ett enskilt livsmedel som kolhydrater, utan det är det totala intaget av kalorier som avgör det.
Det finns däremot vissa generella riktlinjer kring kost, understryker hon. Att öka intaget av omättat fett och att minska intaget av mättat fett är bra principer i kosten.
Rebecca anser att kost ofta kopplas till vikt och utseende, men för henne är kosten mycket mer än så. Vi behöver näring och energi för att kroppen ska fungera och vi ska må bra både fysiskt och psykiskt.
Hon har själv märkt hur mycket kosten har betytt för hennes hälsa och prestation och återhämtning vid träning.
- Jag har anpassat kosten till just mig och mitt behov och det har gjort att jag numera kan spinga 3,5 mil, men för något år sedan orkade jag inte mer än 8 kilometer som mest, säger hon.
HANS NILSSON
- InBody270 mäter det hälsofarliga fettet som sitter runt våra organ, det viscerala fettet, enligt Rebecca Andersson. Foto: Hans Nilsson
Rebecca Andersson sa upp sig som sjuksköterska, gick en kurs och utbildade sig till kostrådgivare och startade eget företag. - Min stora dröm har varit att få arbeta med kosten, förklarar hon. Foto: Hans Nilsson