VÄXJÖ 2024-6-23 KL. 17:00

Polisen gör hembesök hos narkotikaköpare i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Växjöbor som beställt narkotika på nätet kommer att bli kontaktade av polisen de närmsta veckorna, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.
Detta efter att polisen gjort postkontroller i Växjö och flera andra svenska städer och beslagtagit tusentals vadderade kuvert och mindre paket med narkotika.

Polisen gör hembesök hos narkotikaköpare i Växjö
Ett antal Växjöbor får räkna med att polisen knackar på den närmsta tiden efter att polisen gjort postkontroller i Växjö och andra städer och beslagtagit tusentals vadderade kuvert och mindre paket med narkotika, rapporterar Ekot. Foto: Hans Nilsson


- De anmälningar vi skriver i de här besöken hos personerna som har beställt narkotikan är till för att få dem att sluta med narkotika. Genom det har vi också stoppat en inkomst till organiserad brottslighet, och det ger också de här personerna som faktiskt beställt narkotikan en chans att söka hjälp inom vården och att få dem att sluta att använda narkotika, säger kriminalinspektör Johan Ekström till Ekot.
Efter att polisen gjort postkontroller i bland annat Växjö, och beslagtagit stora mängder vadderade kuvert och mindre paket med narkotika, ska polisen de närmsta veckorna kontakta de personer som beställt narkotika.

Bland dessa finns ett antal Växjöbor som får räkna med att polisen knackar på hemma hos dem. Totalt i landet handlar det om över 10 000 personer, rapporterar Ekot.
- Många av de här personerna är ostraffade. Jag tror att 30 procent är småbarnsföräldrar, många har ordnade jobb, och de som har barn fortfarande hemma har socialen blivit inkopplad i det här fallet då de är misstänkta för brott, förklarar kriminalinspektör Johan Ekström i intervjun i Ekot.
- En del har jag träffat, och många erkänner och ångrar sig när de får besök av polisen, lägger han till.
Nu är ett 30-tal av distributörerna häktade runt om i Sverige misstänkta för grova och synnerligen grova narkotikabrott och dopingbrott efter de här postkontrollerna. De första åtalen väntar de närmsta veckorna.
Det var skickligt förfalskade frimärken som satte spanarna på spåren i höstas. Vid kontroller av polisen hos flera av Postnords postterminaler i Sverige kunde 17 000 vadderade kuvert och små paket som innehöll olika typer av narkotika, dopingpreparat och narkotikaklassade läkemedel upptäckas.
Genom breven har polisen funnit packcentraler där personer ibland influgna från Östeuropa arbetar med att förpacka och skicka narkotikan till privatpersoner runt om i Sverige och världen.
- Det är väldigt organiserat. Vi ser ju att beställningarna sker oftast på Darknet där en person tar emot en order som i sin tur går till en post- och packcentral. Där sätter de ned det i olika brev, postar det och sedan går det ut, förklarar kriminalinspektör Johan Ekström i intervjun i Ekot.

Det är den nya postlagen från 2023 som gör att postanställda kan tipsa polisen om misstänkt post och som gjorde att man kunde upptäcka att det var en mycket organiserad distributionskedja.
- Det är klart att det här är en stor inkomstkälla för kriminella nätverk. Det är de pengarna de vinner på det här som de använder till att köpa vapen och sprängmedel, som vi ser de här skjutningarna hela tiden. Det här är ju blodspengar som de får rakt av, säger Johan Ekström.
hans nilsson