VÄXJÖ 2022-9-8 KL. 19:05

Pizzafest i Växjö - Atefeh älskar att baka pizzor

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. I helgen blir det pizzafest inne på Residensets trädgård i Växjö. Smålands och Ölands bästa pizzabagare ska utses i en tävling och det blir föredrag om pizzans historia.
- Det finns en otrolig yrkesstolthet hos pizzabagare. De brinner för sitt yrke, säger Claes Lövgren, ansvarig för projektet.
- Jag siktar på att vinna, säger Atefeh Kheradmand på Söders Restaurang och Pizzeria i Växjö.

Pizzafest i Växjö - Atefeh älskar att baka pizzor
En av de pizzabagare som tävlar om att göra Smålands och Ölands godaste pizza är Atefeh Kheradmand på Söders Restaurang och Pizzeria i Växjö. Claes Lövgren, ansvarig för projektet, ska hålla föredrag om pizzans historia. Foto: Hans Nilsson

Pizzan håller ställningarna som en av svenskens mest populära maträtter. Claes Lövgren, före detta Ica-handlare, restaurangägare och ordförande i Östers IF, älskar pizza.
Det har han gjort ända sedan han åt sin första pizza hemma i Oskarshamn i mitten av 70-talet.
- Jag minns när jag åt min första pizza, det var en enorm känsla. Pizza var något nytt och fräscht. Jag var ung och hade inte råd att gå på restaurang och var man 18 år kom man inte in på alla ställen, men pizzerian kunde man gå på.
- Därför var det till pizzerian många yngre gick och åt pizza och drack öl på den tiden. Pizza var billigt och gott och man fick sin pizza snabbt, berättar Claes Lövgren, som blivit 65 år.

Det är Claes Lövgren som är ansvarig för pizzafesten den 9 och 10 september, som ingår i MAT2022. Han kommer hålla föredrag om pizzans historia på lördagen på Residenset.
Claes Lövgren berättar att det var på 900-talet före Kristus som assyrier och syrier började göra pizza. På 1500-talet kom pizzan till Napoli. Den napolitanska pizzan har bildat skola. Den ska ha en seg och frasig botten, tjock kant fylld med luftbubblor, äkta mozzarella och tillagas i vedugn på runt 500 grader.

Första pizzerian i Sverige var Peppino i Stockholm 1964 och till Växjö kom pizzan 1973 med Pizzeria Roma där Radio Kronoberg ligger idag.
I Kronoberg finns det idag runt 100 pizzerior, enligt Claes Lövgren. Hälften av dem hittar man i Växjö kommun.
- Pizzeriorna i Kronoberg omsätter totalt 350 miljoner kronor om året och sysselsätter 300 personer. Hälften av pizzeriorna i Kronoberg är renodlade företag med ägare och aktiebolag och med en styrelse som sitter i Nässjö, förklarar Claes Lövgren.
En av de tolv pizzabagare och lag som tävlar på fredagen om att göra Smålands och Ölands godaste pizza är Atefeh Kheradmand. Hon och hennes man Hamed Setvat driver Söders Restaurang och Pizzeria på Infanterigatan 8 i Växjö sedan två och ett halvt år.
- Jag jobbade som bagare i Teheran i Iran, det är populärt med pizza i Iran också. Först studerade jag till ingenjör i Växjö, men jag är så social. Jag gillar att träffa människor, säger Atefeh Kheradmand.

Det blir inte bara proffsbagare på pizzafesten. Även amatörbagare får visa hur man gör en bra deg, vad man ska ha på pizzan och hur man bakar en bra pizza hemma i sitt eget kök. Bland annat Scott Goodwin, känd polis i Växjö som nu är på Polishögskolan.
Pizzamästerskapet är ett samarbete mellan Destination Småland, Länsstyrelserna i Kronobergs och Jönköpings och Kalmar län och MAT2022.
hans nilsson


Smålands och Ölands bästa pizzabagare utses i en tävling i Residensets trädgård i Växjö, och det blir föredrag om pizzans historia av Claes Lövgren. Atefeh Kheradmand på Söders Restaurang och Pizzeria i Växjö siktar på att vinna. Foto: Hans Nilsson



- Jag jobbade som bagare i Teheran i Iran, det är populärt med pizza i Iran också, säger Atefeh Kheradmand. Foto: Hans Nilsson