VÄXJÖ 2024-5-20 KL. 11:50

Pär Lagerkvists födelsedag firas i Gemla och Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Författaren Pär Lagerkvist är Växjös store son och Nobelpristagare i litteratur. Nu högtidlighålls hans födelsedag den 23 maj i Gemla och Växjö. Niklas Rådström besöker Växjö för att ta emot Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne och Pär Lagerkvists barnbarn Hedvig Lagerkvist gästar Gemla.

Pär Lagerkvists födelsedag firas i Gemla och Växjö
Pär Lagerkvist har sina rötter i Gemla. Den här bilden är lätt modifierad för att visa att han är högst aktuell i vår kaotiska tidsperiod, säger. Tilman Fuchs i Gemla hembygdsförening. Foto: Gemla Hembygdsförenings arkiv


Författaren, poeten och dramatikern Pär Lagerkvist föddes den 23 maj 1891 i Växjö och avled den 11 juli 1974 på Lidingö.
Han satt med i Svenska Akademien från 1940 och fick Nobelpriset i litteratur 1951.

I den självbiografiska romanen ”Gäst hos verkligheten” tecknar han sitt barndomshem vid järnvägsstationen i Växjö.
Men hans föräldrar var från Öja och hade flyttat in till Växjö. Både hans far- och morföräldrar hade gård i Gemla och Pär Lagerkvist tillbringade somrarna som barn och ung på deras ställen.

Pär Lagerkvists mormor begravdes i Öja kyrka 1905, vilket han beskriver i ”Gäst hos verkligheten” från 1925.
Därför är det helt logiskt att Gemla hembygdsförening arrangerar ett program kring Pär Lagerkvist i Öja kyrka torsdagen den 23 maj.
Hedvig Lagerkvist, som är Pär Lagerkvists barnbarn, kommer vara med.
- Vi i Gemla är måna om att hedra hans minne varje år på ett lättsamt och icke-akademiskt sätt som ju också Pär Lagerkvist var. Vi är extra glada att Hedvig Lagerkvist vill gästa oss i år. Hon är ju den i släkten som förvaltar Pär Lagerkvists verk, säger Tilman Fuchs i Gemla hembygdsförening.

Programmet i Öja kyrka den 23 maj bygger på Pär Lagerkvists ’KAOS’ från 1919. Det blir dikter, tonsatta och framförda av Växjömusikern Frank Jonelid som varvas med diktrecitationer av Hedvig Lagerkvist, som är skådespelerska.

Leif Adolfsson, präst i Växjö pastorat, ger sina betraktelser kring diktaren och dikterna. Programmet inleds 18.30 och håller på till 20.00. Gemla hembygdsförening är arrangör tillsammans med Svenska kyrkan och Växjö kommun

Samma dag den 23 maj klockan 18.00 till 20.00 läser skådespelerskan Mary Lou Ward i Det Fria Ordets Hus/Konsthallen i Växjö ur ”Aftonland”, som var Pär Lagerkvists sista diktsamling.

Folkmusikgruppen Imago spelar tonsatta dikter av Pär Lagerkvist och Karin Boye.
Dessutom utnämner sällskapet två hedersmedlemmar. Arrangör är Pär Lagerkvist-samfundet i samarbete med Bibliotekets vänner och Det fria ordet. Dessutom utnämner sällskapet två hedersmedlemmar. Det är fri entré och det bjuds på kaffe.

Lördagen den 25 maj klockan 14.00-15.30 får författaren Niklas Rådström ta emot Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2023.
Det sker på Det fria ordets hus med skådespelaren Olof Bergström som konferencier. Där blir det ett samtal mellan Niklas Rådström och juryns ordförande Jonas Modig.

För musiken står Thomas Hansy. Han är till vardags en del av gitarrduon The Gothenburg Combo. Den 25 maj bjuder han på Bach, i en specialskriven meditation till Niklas Rådström och Paulo Bellinati.

Det är fri entré och begränsat antal platser.

hans nilsson


Lördagen den 25 maj klockan 14.00-15.30 får författaren Niklas Rådström ta emot Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2023. Foto: Fredrik Hjerling


Till Pär Lagerkvists minne
Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne är ett av Sveriges största litteraturpriser och instiftades 2011.
Prissumman är på 100 000 kronor och delas ut vartannat år.
Tidigare har priset tilldelats Kristian Lundberg (2011), Eva Ström (2013), Lars Andersson (2015), Lars Norén (2017), Jila Mossaed (2019) och Jonas Gardell (2021).
Juryn består av Jonas Modig, ordförande, Hedvig Lagerkvist, Majgull Axelsson, Maria Küchen och Margareta Krig.
Juryns motivering till pristagaren Niklas Rådström: "Ett rikt och mångfacetterat författarskap med stor spännvidd i tid och rum, utvecklat inte bara i prosa och lyrik utan också på en rad andra konstnärliga områden, och med den ensamma människans längtan efter gemenskap i centrum."