VÄXJÖ 2022-11-7 KL. 10:08

Oskars mål: ”Öka omsättningen till 100 miljoner om några år”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Oskar Jonsson belönades nyligen med priset som ”Årets Unga Företagare” på Näringslivsgalan i Växjö. Han startade Smålands Skafferi för sju år sedan - idag omsätter grossistföretaget 40 miljoner kronor och har tio anställda.
- Jag är jättestolt över priset, hårt jobb lönar sig. Mitt mål är att öka omsättningen till 100 miljoner kronor och ha 20 anställda om fem till sju år, säger Oskar Jonsson, 32 år, vd för Smålands Skafferi på Norremark.

Oskars mål: ”Öka omsättningen till 100 miljoner om några år”
Oskar Jonssons företag Smålands Skafferi går som en raket. Det är från Norremark Smålands Skafferi utgår med fem kylbilar som hämtar varor från producenterna och levererar dem till butiker och restauranger i södra Sverige. Foto: Hans Nilsson


Sedan starten 2015 har Oskar Jonssons företag Smålands Skafferi satsat på att sälja närproducerade livsmedel till butiker och restauranger.
Smålands Skafferi köper ost, drycker, kött och charkvaror från ett 30-tal mindre producenter främst i Småland, men även i Blekinge och Skåne. Sedan levererar man varorna till runt 250 kunder i Småland, norra Skåne ned till Kristianstad, Öland och Blekinge. I snitt levererar man från fyra olika producenter per kund.
- Vi fokuserar på mindre producenter, och vi jobbar så lokalt det går. Runt 80 procent av våra producenter finns i Småland och många av dem är i Jönköpings län. Det är ofta företag som saknar logistik och säljorganisation, men det är det vi sköter. Man kan säga att vi fyllde en lucka som fanns där, förklarar Oskar Jonsson.

Företagets kyllager och kontor finns på Grusåsvägen 3 på Norremark i Växjö. Det är därifrån Smålands Skafferi utgår med fem kylbilar som hämtar varor från producenterna och levererar dem varje vecka till butiker och restauranger i stora delar av södra Sverige.
Det är det här företaget 32-årige Oskar Jonsson från Sandsbro har byggt upp på några få år och som har ökat i omsättning varje år. De totalt tio anställda, varav två enbart jobbar med försäljning, letar hela tiden efter nya närproducerade produkter som ingår i svenskt mathantverk.
Idag är Smålands Skafferi ett etablerat namn i branschen och omsätter 40 miljoner kronor, vilket ska jämföras med 36 miljoner kronor 2021 och nära 11 miljoner kronor 2017, bara för att ta några år som jämförelse.
- Vi hade ökat ännu mer i omsättning om inte pandemin varit. Nu märker vi att vi går in i en lågkonjunktur, och en del av våra kunder vill ha billigare varor. Då måste vi försöka hitta andra producenter också. Det kommer vi att göra, vi kan ju vara flexibla, och jag vill hela tiden gå framåt och hitta ännu fler kunder, förklarar Oskar Jonsson.

Hans framgångar har inte gått obemärkt förbi. På Näringslivsgalan där Växjö kommun och Företagarna delade ut priser för ett par veckor sedan fick Oskar Jonsson priset som ”Årets Unga Företagare”.
I motiveringen får han beröm bland annat för att han ”lyft lokala producenter och gjort dessa mer lättillgängliga för närområdet”, och att han lyckats ”leverera goda ekonomiska resultat sedan starten med en fantastisk tillväxt”.
- Jättekul att få det här priset. Jag har jobbat hårt med företaget, det blir ofta 65 timmar i veckan från måndag till fredag. Sedan har jag lyckats hitta en väldigt bra personal också, utan den hade det inte gått så här bra, säger han.

Dessutom har Oskar Jonsson en mentor som han har mycket att tacka för. Claes Löfgren heter han, och han har bland annat varit vd på Ica Sydost, och vd för Maxi i Sverige AB och handlare på Ica Maxi i Vetlanda.
- Inför näringslivsgalan tänkte jag att om jag fick ett pris så skulle jag tacka Claes Löfgren. När jag fick priset och skulle hålla ett tal så var jag så omtumlad att jag glömde bort att tacka honom. Men det gjorde jag efteråt istället.
Claes Löfgren och hans familj bodde nära Oskar Jonssons familj i Sandsbro och det ledde till en stark vänskap.
- Han har hjälpt mig mycket. När jag bodde i Oslo och jobbade på Byggmax ringde han och undrade om jag ville börja på Ica Maxi i Jönköping istället. Jag sökte jobbet och fick det, i ett år var jag där och jobbade på frukt och grönt.
- Sedan när jag läste EBD, Enterprising & Business Development, på Linnéuniversitetet skulle jag göra ett större arbete om klister och kluster. Jag tog hjälp av Claes Löfgren som då var konsult på LRF. Han tyckte att jag skulle hjälpa Stens Chark i Åseda med att sälja varor åt dem, det var så det började. Jag startade Smålands Skafferi samtidigt som jag slutförde mina studier, berättar Oskar Jonsson.

hans nilsson


Ostkakan från Vrigstad lastas av och paketeras på lagret och körs sedan ut till butiker. Att sälja närproducerade livsmedel till butiker och restauranger har blivit en succé för Oskar Jonssons företag. Foto: Hans NilssonOskar Jonssons företag Smålands Skafferi köper drycker, ost, kött och charkvaror från ett 30-tal mindre producenter och levererar varorna till runt 250 kunder i södra Sverige. Foto: Hans NilssonOskar Jonsson - Årets Unga Företagare - motiveringen:
”Tillsammans med sin verksamhet har denne företagare bland annat lyft lokala producenter och gjort dessa mer lättillgängliga för närområdet. Med en stor drivkraft för inte bara sitt företag utan också för människor och miljön så har denna företagare lyckats att leverera goda ekonomiska resultat sedan starten med en fantastiskt tillväxt. Pristagaren kännetecknas som en ”redig” smålänning som driver företaget med en stark drivkraft och ett stort engagemang”.