VÄXJÖ 2024-2-6 KL. 10:30

Olivers drömyrke är byggnadsplåtslagare

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Oliver Pantsar är 18 år och snart klar med sin utbildning till byggnadsplåtslagare på Kungsmad i Växjö. Han vet att chansen är stor att han genast får jobb efter gymnasiet. Det är nämligen stor brist på byggnadsplåtslagare.
- Det är mitt drömyrke, det är ett fritt jobb och man får vara mycket utomhus, säger han.

Olivers drömyrke är byggnadsplåtslagare
- Jag har aldrig gillat att plugga. Först valde jag måleri, men sedan märkte jag att plåtslageri är mycket roligare och passar mig bättre, förklarar Oliver Pantsar. Foto: Hans Nilsson


Oliver Pantsar från Moheda är snart 19 år och går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet på Kungsmadskolan med inriktning på plåtslageri.
Nyligen var han med och tävlade om vem som kan bli Sveriges bäste unge plåtslagare. Det var vid uttagningstävlingar till SM på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona. Resultatet är inte klart än, men det verkar inte som att han gick till final.
Men det bekymrar inte Oliver Pantsar för snart ska han ut i arbetslivet på riktigt som byggnadsplåtslagare.
- Nästan alla i min släkt jobbar på kontor. Men det vill inte jag och jag har aldrig gillat att plugga. Jag valde måleri först. Men sedan märkte jag att plåtslageri är mycket roligare och passar mig bättre. Det är ett friare jobb och man är sin egen, förklarar Oliver Pantsar.

Det är väldigt stor brist på byggnadsplåtslagare i Sverige, konstaterar hans lärare Harald Stenberg på bygg- och anläggningsprogrammet på Kungsmadskolan.
Så Oliver Pantsar lär få jobb som byggnadsplåtslagare redan i sommar när han slutat gymnasiet.
- Det utbildas 300 byggnadsplåtslagare per år i Sverige. Men samtidigt är behovet 1000-1500 per år. Det är inte bra för utvecklingen i samhället att det är så här, det här är ett yrke som verkligen behövs, säger Harald Stenberg, som har jobbat som byggnadsplåtslagare.
Att vara byggnadsplåtslagare är ett riktigt hantverksyrke. Det är ett yrke med lång tradition.

Man jobbar med att klä tak på byggnader med millimeterprecision. Som byggnadsplåtslagare tillverkar, bearbetar och monterar man också tak- och fasadbeklädnader av plåt.
Som byggnadsplåtslagaren får man arbeta på höga höjder med alla typer av byggnader, exempelvis villor, kyrkor och industrifastigheter. Så det gäller att inte ha höjdskräck.
- Det finns en stark yrkesstolthet bland byggnadsplåtslagaren. Fortfarande har man ett gammalt sätt att arbeta på, där man använder samma typ av verktyg som förr, förklarar Harald Stenberg.

På bygg- och anläggningsprogrammet på Kungsmadskolan går just nu totalt elva elever som ska bli byggnadsplåtslagare.
- Att det inte är fler elever beror på okunskap. Skolorna är dåliga på att berätta vad det är för yrkesgrupper inom bygg- och anläggning och att man kan välja att bli byggnadsplåtslagare, anser Harald Stenberg.
- Men söktrycket har ökat de senaste åren och jag har utbildat totalt 60 byggnadsplåtslagare under de 15 år jag har varit lärare här på Kungsmad.

Under utbildningen får eleverna undervisning både i plåtverkstaden på Kungsmad och ute på byggena. I årskurs 2 och 3 är eleverna ute fyra dagar i veckan på arbetsplatser. Målet är att de ska vara väl förberedda för arbetslivet och lära sig klippa, falsa och forma efter ritning.
- Det känns bra att vara ute och jobba, jag har extremt roliga kollegor på Biwi Plåt i Gemla, berättar Oliver Pantsar.
hans nilsson


Det är väldigt stor brist på byggnadsplåtslagare i Sverige, konstaterar Harald Stenberg, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet på Kungsmadskolan. Foto: Hans Nilsson



Oliver Pantsar lär få jobb som byggnadsplåtslagare redan i sommar när han slutat gymnasiet. Foto: Hans Nilsson