VÄXJÖ 2024-2-2 KL. 16:11

Ola Salo gör Willy Wonka på Göteborgsoperan

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ola Salo har spelat både Jesus och Judas i Jesus Christ Superstar - nu ska han göra Willy Wonka i Sverigepremiären av musikalen ”Charlie och chokladfabriken” på Göteborgsoperan.
- Jag är enormt peppad på att få porträttera en så ikonisk karaktär. Det är verkligen en drömroll för mig, säger Ola Salo, den snart 47-årige sångaren och artisten från Rottne.

Ola Salo gör Willy Wonka på Göteborgsoperan
Ola Salo är troligen lika känd som musikalsångare som popsångare. I september spelar han Willy Wonka i Sverigepremiären av musikalen ”Charlie och chokladfabriken” på Göteborgsoperan. Foto: Johan Tholson


Ola Salo fick sitt stora genombrott som sångare och frontfigur i The Ark för snart 25 år sedan. Efter att Ark upphört har Salo gjort egna krogshower, soloalbum och turnerat i olika sammanhang.

Idag är han en av Sveriges mest kända och månsidiga artister.
Att han då ger sig på att spela den den excentriske och mystiske godisfabrikören Willy Wonka är kanske inte så överraskande.
Ola Salo är nämligen en erfaren musikalartist. Han är troligen lika känd som musikalsångare som popsångare.
Ola Salo var till exempel stand-in åt Peter Jöback i musikalen ”Kristina från Duvemåla” långt innan han slog igenom med The Ark. Salo har dessutom fått Tidskriften Operas musikalpris för titelrollen i ”Jesus Christ Superstar” på Malmö Opera.

Att han nu får vara den första som gestaltar Willy Wonka på en svensk scen är en mycket stor sak för honom:
- Ända sedan jag hörde att det fanns en musikalversion har jag hoppats få spela rollen som Willy Wonka när den kommer till Sverige. Jag ser så mycket fram emot detta, säger Ola Salo.
Musikalen ”Charlie och chokladfabriken” får Sverigepremiär på Göteborgsoperan den 21 september 2024. Det är en musikal för både vuxna och familjer med lite äldre barn.
Biljetterna släpps redan den 11 april och musikalen spelas till och med den 12 april 2025.

Några av Sveriges mest meriterade musikalartister är med i föreställningen. Regissören Mattias Carlsson beskriver laguppställningen som sitt dream team och lyfter fram Ola Salo:
- Jag är otroligt stolt, glad och tacksam över att få jobba med några av Sveriges absolut bästa artister, vilket krävs för att göra en musikal av den här kalibern. Och jag ser naturligtvis fram emot att arbeta med Ola Salo, som har ett djup, en integritet och tydlighet som gör hans artisteri unikt. Allt han gör känns äkta och trovärdigt, säger Mattias Carlsson i en presskommentar.
”Charlie och chokladfabriken” är i grunden en berättelse av Roald Dahls som kom ut 1964. Det handlar om den fattiga, godhjärtade och godisälskande Charlie som växer upp nära Willy Wonkas mystiska chokladfabrik.

Godisfabrikören Willy Wonka utlyser en tävling. Han har gömt guldbiljetter i fem chokladkakor. De barn som hittar dem kommer att bjudas in till chokladfabriken. Bland de lyckliga vinnarna finns flera bortskämda ungar och Charlie.
Men allt är inte så sött som det verkar på chokladfabriken. Till slut får Charlie sin belöning. Den blir större och bättre än vad någon kunnat drömma om.

Berättelsen om ”Kalle och chokladfabriken” har filmatiserats. I filmen som kom 1971 gjordes Willy Wonka av Gene Wilder och 2005 av Johnny Depp. En tredje film, Wonka, en prequel till boken, med Timothée Chalamet i huvudrollen, hade svensk premiär i december 2023.

Musikalen ”Charlie and the Chocolate Factory” hade världspremiär i West End i London 2013 och spelade där i fyra år i sträck. Den fick sin premiär på Broadway i New York 2017.


hans nilsson