VÄXJÖ 2024-9-21 KL. 11:00

Ny undersökning: Vi väljer landsbygd framför storstad

Av Josefin Petersson

Ny undersökning: Vi väljer landsbygd framför storstad
Johan Engström är vd på Fastighetsbyrån. Foto: Pressbild

BOSTAD. När svenskarna får välja var de vill bo nästa gång de byter boende så väljer flest landsbygd, enligt en ny sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Fastighetsbyrån. På andra plats kommer en mellanstor ort och först på tredje plats kommer storstad. Resultaten visar även att säkerhet och trygghet är det viktigaste kriteriet vid val av boendeort. – Ökad otrygghet i samhället påverkar boendepreferenser mer och mer, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
I en ny sifo-undersökning genomförd av Verian har Fastighetsbyrån bland annat undersökt vilken typ av ort svenskar mellan 18-84 år föredrar. På frågan ”Var skulle du helst vilja bo nästa gång du byter boende?” svarade flest, 19 procent, landsbygd. 17 procent skulle helst vilja bo i en mellanstor ort och 15 procent väljer storstad.

Resultaten visar även att det viktigaste kriteriet när svenskarna väljer bostadsområde är att det är säkert och tryggt. På andra plats kommer närhet till fin natur och grönområden följt av urvalskriteriet att den typ av bostad jag vill bo i finns där.
– Vi kan återigen se en typ av grön våg. För några år sedan såg vi samma tendens men då på grund av pandemin. Nu kan vi se att fler och fler vill söka sig till orter som de upplever som trygga, och flytta från mer otrygga och utsatta områden. Ökad otrygghet i samhället påverkar boendepreferenser mer och mer, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Bland de som vill bo på landsbygd är män 30-49 år överrepresenterade med 27 procent, tillsammans med barnfamiljer (24 procent) och boende i Småland och öarna (28 procent). Fler män över lag (22 procent) väljer landsbygd, jämfört med kvinnor (15 procent). Män är också överrepresenterade bland de som vill eller funderar över att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet.
– En levande landsbygd är positiv och en minskad urbanisering behöver inte vara ett problem i sig. Dock är orsaken till utvecklingen vi ser, med ökad otrygghet och kriminalitet, ett enormt problem för hela samhället. Problematiken kräver en kraftsamling med samverkan från många olika håll. En pusselbit är att jobba långsiktigt med en hållbar stadsutveckling som ger bra förutsättningar för trygghet, säger Johan Engström.








Josefin Petersson