VÄXJÖ 2023-11-17 KL. 17:28

Nu är Nopavin redo att öppna ny restaurang

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nopavin Nualkam som äger Tam Nak Thai i Strykjärnet startar nu även restaurang på Sandgärdsgatan 24 i Växjö. Restaurangen kommer heta Zen och ska servera sushi och asiatiska nudelrätter.
Målet är att öppna i slutet av november.
- Det känns nervöst, spännande och kul. Men jag är redo att öppna ett nytt ställe, säger Nopavin Nualkam.

Nu är Nopavin redo att öppna ny restaurang
Nopavin Nualkam är bara 25 år men han har redan två restauranger i och med att han nu öppnar Zen i slutet av november på Sandgärdsgatan 24. Sedan tidigare driver han Tam Nak Thai på Östregårdsgatan i Växjö. Fotop: Hans Nilsson


Nopavin Nualkam hade inte ens fyllt 21 år 2019 när han köpte Tam Nak Thai på Östregårdsgatan i Växjö.
Då var han en av de yngsta restaurangägarna i Växjö - och det är han troligen fortfarande.

Han lyckades driva thairestaurangen genom en pandemi och en elkris och sedan med höga livsmedelspriser och räntor.
- Jag saknade erfarenhet av att driva en restaurang när jag tog över Tam Nak Thai, och så kom pandemin nästan direkt. Det var tufft, säger Nopavin Nualkam och fortsätter:
- Men jag har jobbat hårt och fått lärdomar. Det gäller att anpassa sig till förändringarna snabbt och att anpassa sig till vad kunderna vill ha.

Nu är Nopavin Nualkam 25 år och redo att ta nästa steg och driva ytterligare en restaurang. Han öppnar nämligen snart sin nya restaurang på Sandgärdsgatan 24 vid Båtsmansparkeringen.
- Målet är att öppna i slutet av november, men det kan bli senare. Vi har målat om och lägger in nytt golv här nu, berättar han.
Det är i en lokal på totalt 120 kvadratmeter som Nopavin Nualkam ska öppna Zen, som den här lunchrestaurangen ska heta.
- Zen är ett kort och bra namn som man kommer ihåg, det betyder meditation på japanska, säger han.
I lokalen har det bland annat varit kafé, butik och sushi innan. Senast var det Yummy Box som serverade sushi där.
Nopavin Nualkam kommer också att ha sushi på huvudmenyn - och asiatiska nudelrätter.
- Vi ska ta de bästa nudelrätterna från menyn på Tam Nak Thai, och vi kommer även ha ramen och pad thai på huvudmenyn. Men det blir också flera vegetariska rätter som alternativ.
Det är under det senaste året Nopavin Nualkam har funderat på att öppna en ny restaurang. När möjligheten öppnade sig på Sandgärdsgatan 24 tvekade han inte.
- Sandgärdsgatan är restauranggatan nummer 1 i Växjö, och det är ett bra läge här på Sandgärdsgatan 24, inte det bästa kanske men bra. Jag tror att det kan rulla på bra här. Det sägs att de ska bygga om gatan här till gågata om några år.
- Jag känner mig taggad, och jag känner att jag kan öppna en ny restaurang mycket för att jag har så bra personal. Jag har verkligen sett hur den har utvecklats, och det är roligt att se.

Nopavin Nualkam planerar att ha fyra anställda på heltid på Zen och några deltidare. På Tam Nak Thai har han runt tio anställda.
- Det är svårt att hitta folk som kan tillaga sushi, men jag har anställt en kvinna i Växjö som kan det. Hon har jobbat med sushi förut.
Nopavin Nualkam har redan tankar på att etablera sig på fler ställen.
- På sikt, kanske om fem år, hoppas jag att jag kan starta restaurang även i Kalmar eller Halmstad. Man måste ha en vision och ha tålamod.
- Det har jag lärt mig av grabbarna som har Skai. Jag känner inte dem, men de är förebilder för mig. Jag tittar på deras utveckling och ser att de har jobbat långsiktigt. Det tar tid att lyckas med en restaurang, säger Nopavin Nualkam.

hans nilsson


- Kanske om fem år hoppas jag att jag kan starta restaurang även i Kalmar eller Halmstad. Man måste ha en vision och ha tålamod, säger Nopavin Nualkam.. Foto: Hans Nilsson- Jag känner mig redo att öppna en ny restaurang mycket för att jag har så bra personal, säger Nopavin Nualkam, som har Tam Nak Thai i Strykjärnet men som nu även öppnar restaurang Zen på Sandgärdsgagtan 24 i Växjö. Foto: Hans Nilsson