VÄXJÖ 2023-9-15 KL. 12:00

Nils från Växjö i sitt livs största roll - spelar drag queen i Molin Rogue

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. I torsdags hade musikalen Moulin Rouge premiär på Chinateatern i Stockholm - i en av de stora rollerna finns 28-årige Nils Reinholtz från Växjö.
- Det är fantastiskt, jag är väldigt taggad. Det här är den största satsningen någonsin på Chinateatern, så det är en en ära och en fröjd att få vara med här, säger Nils Reinholtz.

Nils från Växjö i sitt livs största roll - spelar drag queen i Molin Rogue
Nils Reinholtz från Växjö gör nu sitt livs största roll hittills i "Moulin Rouge The Musical" där han spelar Baby Doll, en drag queen. Här syns han i mitten av de tre. Foto: Mats Bäcker


Nils Reinholtz började sin bana på musikalscenen på Linneateatern i Växjö för runt tio år sedan. Men från början var han egentligen i första hand inriktad på att spela trombon.
- Jag gick musiktillägget på Katedralskolan, det var en jättebra skola. Där fick vi skapa egna föreställningar, och jag fick snart en starkare känsla för att sjunga och spela teater än att spela trombon. Mitt intresse för musikaler väcktes när jag började sjunga, berättar Nils Reinholtz.

Hans lust att sjunga och agera som skådespelare ledde honom till musikalroller i West Side Story och i Linneateaterns uppsättningar av Cats och Oklahoma i Växjö.
- Linneateatern har varit grunden för mig, det var där jag fick mitt intresse för musikaler. Jag minns att jag inte kunde somna efter Oklahoma, det var första gången jag var med i en musikal. Jag var så glad, jag kände att jag hade hittat min grej. Jag skulle bli musikalartist, minns Nils.
- Det är ju flera från Linneateatern som är representerade i musikalbranschen. Vi är ett stort gäng. Jag träffar ofta folk från Växjö som har roller på scenen olika uppsättningar. Växjö är verkligen en otrolig stad när det gäller kultur, det finns det mesta, lägger han till.
Nils gick sedan Balettakademien i Stockholm och musikallinjen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, och 2016 körade han i konsertturnén ”Från Broadway till Duvemåla”.

Han har även spelat i ”Landskap med vinterfåglar” på Stockholms Stadsteater.
Men den riktiga proffsdebuten i musikalernas värld blev ”Oliver och Ringaren i Notre Dame” på Göteborgsoperan 2018-2019. På Chinateatern i Stockholm spelade Nils sedan i ”Saturday Night Fever” 2021-22.

Nu gör han sitt livs största roll hittills i musikalen ”Moulin Rouge The Musical” som dessutom är Chinateaterns största satsning någonsin. Nils har en av de ledande rollerna som Baby Doll, en drag queen.
- Det är en fröjd att gå till jobbet på Chinateatern, det är otrolig föreställning att vara med i och en otrolig ensemble. Sedan är det intressant att spela drag queen, det är så långt utanför min box, säger Nils.
- Så det är en utmaning att förändra sig själv så mycket och att försöka gå snyggt i högklackade lackskor. Men det är väldigt roligt.

I ”Molin Rogue The Musical” får publiken höra kända låtar av bland andra David Bowie, Lady Gaga, Sting, Queen, Elvis Presley, Rihanna, The Rolling Stones, Britney Spears, Katy Perry, Joe Cocker, Madonna, U2, Whitney Houston, Elton John och Adele.
Låtarna sjungs på engelska men dialogen är på svenska.
- Det är väldigt bra musik i den här föreställningen. Som Baby Doll är jag en del i en kvartett på scenen som inleder hela föreställningen med att sjunga Lady Marmalade, berättar Nils.

Nu väntar 120 till 150 föreställningar av ”Molin Rogue The Musical” som är planerad att spelas fram till sommaren 2024 på Chinateatern. Sedan blir det förhoppningsvis nya uppdrag för den frilansande Nils Reinholtz.
- Drömmen vore absolut att få en roll i en musikal i London. Men Sverige har en bra bransch och håller en hög nivå internationellt. Jag har min bas i Stockholm med min sambo, men som frilansare jobbar man där man bokas förstås. Folk som jobbar med det här gör det för att de måste, det är ett behov, förklarar han.
hans nilsson

Nils Reinholtz fick sin grund som musikalartist i Linneateatern i Växjö. Nu är han med i "Moulin Rouge The Musical" som är Chinateaterns största satsning någonsin. Han spelar Baby Doll, en drag queen. Foto: Mats BäckerI ensemblen i Molin Rogue med Nils Reinholtz från Växjö finns bland andra Morgan Alling, Anton Ewald, Fred Johanson och Marsha Songcome och Andreas Wijk. Foto: Mats Bäcker.


En gripande kärlekshistoria
"Moulin Rouge" hade världspremiär som film i regi av Baz Luhrmann för 22 år sedan med Nicole Kidman och
Ewan McGregor i huvudrollerna. En film som blev Oscarsbelönad.
Föreställningen på Chinateatern med regissören Anders Albien som hade premiär den 14 september har fått fria händer i den svenska versionen - efter originalproduktionens succé på Broadway och West End.
Chinateatern har fått en total förvandling inspirerad av nattklubben Moulin Rouge i 1890-talets Paris.
Det är en förförisk berättelse från den romantiska och livsbejakande tidsepoken som kallas La Belle Époque, där kärnan är den gripande kärlekshistorien mellan Satine och Christian.
På scenen står bland andra den folkkära skådespelaren Morgan Alling, Anton Ewald som slog igenom i Melodifestivalen 2013 och musikalveteranen Fred Johanson.
Marsha Songcome och Andreas Wijk gestaltar den passionerade kärleken mellan nattklubbsstjärnan Satine och den unga författaren Christian. Hon är en av Sveriges största musikalstjärnor och har gjort succé i London.
"Moulin Rouge! The Musical" på Chinateatern produceras av 2Entertain och Vicky Nöjesproduktion.