VÄXJÖ 2023-10-25 KL. 10:00

Malin och hennes hundar är årets nyföretagare i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Malin Green lever ihop med sina hundar dygnet runt - de är både hennes familj och anställda på företaget MG Locate AB i Växjö.
Nu har hon och hennes hundar fått priset som ”Årets Nyföretagare” av Nyföretagarcentrum.
- Jättekul. Det är tufft att vara egenföretagare, men att få det här priset är en morot som visar att jag är på rätt väg och gör rätt saker, säger Malin Green, 30 år.

Malin och hennes hundar är årets nyföretagare i Växjö
-Jag har aldrig tidigare haft arbetskamrater som alltid är glada när de ska gå till jobbet, säger Malin Green. Hennes anställda heter Pysen, Kalle, Eos och Bubba och Jackson, som inte kunde vara med på bild för han var ute på jobb. Foto: Hans Nilsson


Tänk dig att varje morgon möta arbetskamrater som är överlyckliga och som knappt kan ge sig till tåls innan de får börja arbetsdagen.
Det är så Malin Green har det på sitt företag MG Locate AB i Växjö. Hennes fem anställda heter Jackson, Pysen, Kalle, Eos och Bubba. De är specialutbildade hundar som söker efter skadedjur, framförallt vägglöss.
- Jag har aldrig tidigare haft arbetskamrater som alltid är glada när de ska gå till jobbet. Deras glädje och energi smittar av sig, om jag känner mig en trött en morgon när jag ska jobba blir jag glad och får energi av dem. Det är fantastiskt, berättar Malin Green.

Malin växte upp med hundar i familjen och hennes pappa har jobbat med hundar i bevakningsbranschen.
Hela hennes liv har handlat om hundar. Hon har jobbat på hunddagis och hundpensionat i Växjö. För några år sedan var hon anställd på ett företag med hundar som sökte skadedjur.
I början av våren 2021 sade hon upp sig och några månader senare startade hon MG Locate AB.

Det handlar om internt specialutbildade hundar som söker vägglöss i förebyggande eller säkerställande syfte för att upptäcka spridning av vägglöss eller för att kontrollera att en tidigare sanering har lyckats.
Hon fick rådgivning av Nyföretagarcentrum i Växjö. Där såg man potentialen i hennes unika affärsidé i en väldigt nischad bransch.
- Jag har aldrig haft en tanke på att starta eget företag innan, men jag fick bra hjälp av Nyföretagarcentrum, förklarar Malin.
- Det var många som pushade mig och det kom så många förfrågningar från olika håll. Fördelarna var fler än nackdelarna. Jag har ju koll på branschen och jag har tränat hundar.

Malin skrev avtal med ett saneringsföretag. Hennes företag har gått med vinst redan de två första åren.
Det har gått så bra att hon har anställt en hundförare på deltid och även sin egen mamma som arbetar bland annat som hundskötare.
- Jag åker runt med alla mina hundar i bilen och jobbar över hela Sverige. De flesta kunderna är i Stockholm och närliggande regioner. Men jag har kunder ända uppe i Sundsvall, säger hon.
Malin har flyttat till Åkersberga utanför Stockholm eftersom det är i de områdena de flesta kunderna finns. Vägglöss är vanligare än man kan tro.
- Det är stor efterfrågan på mina tjänster. Vi gör mycket förebyggande sök på vägglöss på hotell och efteråt när det är sanerat.
- Men vi är även på vårdinrättningar som sjukhus och äldreboenden och i privata bostäder. Vi har till och med gjort sök efter vägglöss i polisbilar och ambulanser.

Malin jobbar med tre jaktlabradorer, en springer spaniel och en dansksvensk gårdshund, som är tränad att leta råttor.
- Just de här raserna har många bra egenskaper. De använder nosen mycket, de är lätta träna upp och de är enkla att ha tillsammans i en familj. Vi lever ju tillsammans 24 timmar om dygnet.

Den äldsta hunden på företaget är fyra år. Precis som människor pensioneras hundar när de blir gamla.
- Jag hade en hund nyligen som fick sluta på topp när hon var elva år. Kroppen började säga ifrån. Min mamma har henne nu och där har hon det bra.

När Malins hundar söker vägglöss tar det i snitt 10-15 minuter per enhet.
- En hund kan ha dålig dagsform. Det är inte ofta det sker, men då får man låta den hunden vila. Det är därför jag har alla hundarna med mig i bilen när jag är ute och jobbar, förklarar hon.

hans nilsson


Pysen ute på jobb åt MG Locate och gör ett sök på ett hotell. Foto: AmAzen Photography / Amanda ÅsenMalin Green och hennes företag MG Locate AB med Pysen, Kalle, Eos och Bubba och Jackson, som saknas på bilden, har fått priset som "Årets Nyföretagare" av Nyföretagarcentrum. De är specialutbildade hundar som söker efter vägglöss. Foto: Hans NilssonMotiveringen till "Årets Nyföretagare":
"Årets pristagare har haft modet att prova sina egna vingar och har på ett förtjänstfullt sätt och på kort tid omsatt sin spetskompetens till en imponerande lönsamhet och livskraft.
Med en unik affärsidé, hög kvalitet på resultat och leverans kombinerar årets nyföretagare hållbarhetsprinciperna med en tids- och kostnadseffektiv affärsmodell".
(Nyföretagarcentrum Växjö, Alvesta, Uppvidinge, Lessebo och Tingsryd delar varje år ut priset till företag som startat genom att få kostnadsfri rådgivning av Nyföretagarcentrum. Styrelsen på Nyföretagarcentrum väljer ut vinnaren bland 3-4 nominerade företag).