VÄXJÖ 2023-3-14 KL. 11:08

”Målet är SM-guld - men inget misslyckande om vi inte klarar det”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Jörgen Jönsson har vunnit nästan allt man kan vinna som spelare på högsta nivå - han har till och med stått som segrare i ”Mästarnas Mästare” på SVT. Nu ska han försöka vinna som huvudtränare för ett topplag i SHL också. När Växjö Lakers går in i slutspelet är målet givet:
- Vi siktar på SM-guld, men det vore hårt att säga att det är ett misslyckande om vi inte klarar det, säger Jörgen Jönsson.

”Målet är SM-guld - men inget misslyckande om vi inte klarar det”
När Växjö Lakers går in i slutspelet är målet givet för tränaren Jörgen Jönsson: - Vi siktar på SM-guld.. Foto: Hans Nilsson


Jörgen Jönsson tog över som huvudtränare för Växjö Lakers 2022 efter att Sam Hallam lämnat klubben för att bli förbundskapten i Tre Kronor.
Det är inte den lättaste uppgiften att ersätta Sam Hallam - tränaren som vann SM-guld med Lakers 2015, 2018 och 2021.

Växjö Lakers är den första klubb Jörgen Jönsson är huvudtränare för på den här höga nivån. Många hade kanske valt att pröva sina vingar i en klubb i en lägre division några år först.
Men Växjö Lakers har gjort en kanonsäsong med Jörgen Jönsson vid rodret. Det har knappt märkts alls att Sam Hallam inte är kvar.
- Jag är ödmjuk inför uppdraget, men jag var helt trygg med att ta det här jobbet. Sam Hallam hade lagt en grund. Det här är ett jättebra hockeylag, och vi är ett bra team i klubben, säger Jörgen Jönsson.
- Men jag är positivt överraskad, det har gått bättre än jag hade trott. Laget har hållit en hög och bra nivå och spelat en bländande hockey med ett mycket bra försvarsspel och målvaktsspel. Det har inte varit några svackor under säsongen. Är det något jag inte är nöjd med så är det vårt power play, säger Jörgen Jönsson.

Sam Hallam må ha lagt en grund, men Jörgen Jönsson har definitivt satt sin prägel på laget. Det som sticker ut mest den här säsongen är försvarsspelet som helhet.
Defensiven har varit Lakers stora styrka och viktigaste nyckel till framgång. Laget har ligans näst bästa box play. Den finske målvakten i Lakers, Emil Larmi, har bäst räddningsprocent i SHL på runt 93 procent.
Inget lag i SHL har släppt in så få mål som Lakers och i Vida Arena har man flera nollor i rad. Men ett antal lag i SHL har gjort fler mål än Lakers, som fortfarande får förlita sig på Robert Roséns målskytte.
- För mig är det inte viktigt att vara bäst på allt. Det viktigaste är att göra tillräckligt mycket mål för att vinna hockeymatcher och så länge vi gör fler mål än motståndaren är jag nöjd, förklarar Jörgen Jönsson.

Växjö Lakers är sedan flera veckor klara för kvartsfinalspelet den 16-29 mars. I skrivande stund är det oklart vilka Växjö Lakers ska möta. Men det är ingen tvekan om vad Jörgen Jönsson och klubben siktar på.
- Målsättningen är att vinna SM-guld. Men det finns väldigt många bra lag och konkurrensen är tuff. Det är inte bara Skellefteå. Inför säsongen nämndes Rögle, Luleå och Frölunda också som guldfavoriter.

En sak som borde tala för Växjö Lakers är Jörgen Jönssons vinnarmentalitet. Han hade en fantastisk karriär som spelare med OS-guld 1994 och 2006, VM-guld 1998 och 2006 och fem SM-guld med Färjestad BK.

Jörgen Jönsson är den ende ishockeyspelaren i världen som har vunnit OS-, VM- och nationellt mästerskapsguld, SM-guld, samma säsong, 2006.
Dessutom vann han ”Mästarnas Mästare” 2012 på Sveriges Television i konkurrens med bland andra Magnus Wislander, Håkan Loob, Pernilla Wiberg och Stefan Schwarz. Det här är ingen slump, det säger mycket om Jörgen Jönsson och hans mentalitet. Han är en vinnare.
- Jag har ju spelat på högsta nivå och vunnit OS- och VM-finaler, men även förlorat finaler förstås, konstaterar han.

Jörgen Jönsson var assisterande till Sam Hallam i Växjö Lakers 2016-2017 och även 2017-2018 när det blev guld. Han kan Växjö och klubben vid det här laget. Det går kanske inte jämföra hockeykulturen i Växjö med den i Ängelholm och Karlstad där Jörgen Jönsson har präglats som spelare och ledare i många år.
- Men Växjö är en bra hockeystad. Hockeyn har en historik av framgång i Växjö. Jag blir igenkänd när jag är på stan och det händer väldigt mycket bra saker i Växjö Lakers nu, säger Jörgen Jönsson.
- Det är ett sånt go i föreningen, och det finns en grupp av människor som har varit med ända från division 1, till Allsvenskan, och SHL och SM-guld och till nu. De är själen i Växjö Lakers.

hans nilsson


- Jag är positivt överraskad, det har gått bättre än jag hade trott. Laget har hållit en hög och bra nivå och spelat en bländande hockey med ett mycket bra försvarsspel och målvaktsspel, säger Jörgen Jönsson om Växjö Lakers säsong. Foto: Hans NilssonVäxjö Lakers har gjort en kanonsäsong med Jörgen Jönsson vid rodret. Det har knappt märkts alls att Sam Hallam inte är kvar. Foto: Pressbild


Så spelas slutspelet i SHL 2023
Åttondelsfinaler: 11-14 mars
Kvartsfinaler: 16-29 mars
Semifinaler: 31 mars – 13 april
Finaler: 15 april – 29 april
– Lag 1-6 i tabellen är direktkvalificerade för kvartsfinal.
– Lag 7-10 spelar åttondelsfinaler i bäst av tre matcher. Segrande lag till kvartsfinal.
– I kvartsfinalerna möts lag 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Högst rankat lag har hemmaplansfördel.
– Kvartsfinaler, semifinaler, och finaler spelas i bäst av sju matcher.