VÄXJÖ 2024-6-14 KL. 18:50

Lions Club Växjö Dacke firade 50 år - delade ut 21 000 till stipendiater

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Lions Club Växjö Dacke firade 50-årsjubileum på S:t Sigfrids Folkhögskola nyligen och passade då på att dessutom dela ut totalt 21 000 kronor till stipendiater.
- Vi känner verkligen att Lions gör mycket nytta, säger Håkan Klasander i Lions Club Växjö Dacke.

Lions Club Växjö Dacke firade 50 år - delade ut 21 000 till stipendiater
Lions-stipendiaterna Arvid Brattwall och Aina Ehinger och Evy Törnqvist och Sven-Olof Sandberg från Lions Club Växjö Dacke. Foto: Håkan Klasander


Det var en stor och viktig afton för Lions Club Växjö Dacke den 4 juni. Presidenten Thage Midenius hälsade alla välkomna vid 18-tiden på S:t Sigfrids Folkhögskola.
Lions Club Växjö Dacke firade 50 år och hade en utställning om klubbens historia.
Ett 40-tal personer var på plats, bland annat gästande Lions-klubbar från andra delar av Kronoberg, som Alvesta och Uppvidinge.
- Det var en trevlig kväll där Evy Törnqvist höll i trådarna. Vi åt potatissallad med rostbiff och drack kaffe och åt morotskaka, berättar Håkan Klasander.

Lions Club Växjö Dacke valde att belöna flera ungdomar med frikostiga stipendier för att manifestera att man firade 50 år.
- Det var en ungdomlig närvaro som gav kvällen glans och glädje med musikframträdande, konst och ledarengagemang, säger Håkan Klasander.

Aina Ehinger, som varit elev på S:t Sigfrids musiklinje, prisades för sitt pianospel. Jazzmusik är hennes stora grej.
Tillsammans med Hannes Kallhauge på kontrabas och Jakob Östberg på trummor framförde de flera nummer för gästerna. De spelade både klassiskt och modernt, och en del nyskrivet av Aina Ehinger.
En medmusikant till henne, Arvid Brattwall, belönades också. Han är multimusikant och bjöd publiken på ett virtuost nummer på det ovanliga stränginstrumentet sitar, med indiskt ursprung. Arvid Brattwall behärskar trummor och saxofon också.

Stipendiaterna Aina Ehinger och Arvid Brattwall fick 5 000 kronor vardera av Lions.
I år har stipendiet för ungdomsledare en ovanligt ung mottagare. Det är 13-årige Axel Rööst som leder ”Bamsegym” för 3-6-åringar i Gymnastikföreningen Gymix.

Axel Rööst fick 5 000 kronor av Lions och berättade om sitt arbete i tacktalet.
- Han belönas för sitt engagemang och sin ledartalang, förklarar Håkan Klasander.
I våras genomförde Lions en teckningstävling för kommunens femteklassare under temat ”vänskap” i vid bemärkelse.

Söraby skola vann två individuella priser. Saga Tannerfalk blev totalsegrare. Bakthawa Malik och Östregårdsskolan 5A genom Tyra Wikström vann också priser. Priserna förstärker deras klasskassa med 3 000, respektive 2 000 och 1 000 kronor.

Under kvällen hyllades Bengt Bark. Han har varit medlem sedan klubben i Växjö startade 1974.
Håkan Klasander gick med i Lions redan 1965 i Lessebo. Sedan flytten till Växjö för 15 år sedan är han engagerad i Lions Club Växjö Dacke.
- Jag säljer lotter, är parkeringsvakt på Evedal och går på möten. Det betyder mycket för mig att vara med i Lions, berättar han.

Nästa år kan Håkan Klasander fira 60-årsjubileum som medlem i Lions. Han kan vittna om hur Lions gör nytta på olika vis.
- Vi samlar ju in pengar för att kunna fördela dem där de behövs. Bland annat är det mottagare i livets skuggsida som får hjälp av oss.
- Lions finns i Ukraina också. Under två år har Lionsklubbar i södra Sverige skänkt bland annat tusentals tält och även kaminer, sjukvårdsmaterial och hygienartiklar för totalt 75 miljoner kronor till Ukraina, förklarar Håkan Klasander.
hans nilsson


Axel Rööst, 13 år, fick 5 000 kronor av Lions och berättade om sitt arbete i tacktalet. Foto: Håkan KlasanderArvid Brattwall är multimusikant och behärskar bland annat det indiska instrumentetet sitar. Foto: Håkan Klasander